Κάθε τόπος ξεχωρίζει για τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, ανάλογες
με τις ανάγκες, με τις δυνατότητες να καλύψει τις ανάγκες, κλιματολογικές συνθήκες, θρησκευτικές επιλογές, χίλιους δυο παράγοντες...
Για την "ιερή" παράδοση του δεκατιανού δείτε εδώ...Σήμερα θα επεκταθούμε
λίγο παραπάνω...Μια βόλτα στην αγορά, για να μυρίσουμε αρώματα, καρυκεύματα, μπαχάρια...
Μια άλλη επιλογή δεκατιανού, ταμία (ρεβυθοκεφτέδες-φαλάφελ τα λένε
στην Αίγυπτο), αυγά βραστά, ωμές πιπεριές και ο,τιδήποτε άλλο βρεθεί...
Ενα τραπέζι για τους φίλους περιλαμβάνει όλα τα καλά του θεού,
η τέχνη του τρώγειν δια των τριών δακτύλων (αντίχειρας, δείκτης, μεσαίος)
πάει σύννεφο, ο υπογράφων στα σπίτια των Σουδανών φίλων τιμούσε
την πατροπαράδοτη συνήθεια, έστω και με σχετική δυσκολία, οι ντόπιοι βέβαια συνηθισμένοι και αριστοτέχνες του τρόπου, να βλέπεις τον Σουδανό φίλο να κόβει κομμάτι-κομμάτι και να τρώει το φιλέτο πανέ με τα τρία δάχτυλα και ο VaD να μένει ενεός! Σημειώνω ότι πριν και μετά το γεύμα χρησιμοποιούν απαραίτητα σαπούνι για την καθαριότητα των χεριών....
Και η ψησταριά πολύ διαδεδομένη συνήθεια, αφού ακόμα και το μαγείρεμα γίνεται στα κάρβουνα, το ψηστικό σκεύος της φωτογραφίας πολύ λειτουργικό,
τα λίπη πέφτουν στα κάρβουνα, το τελικό αποτέλεσμα εξαίσιο, να γλύφεις
τα δάχτυλά σου!
Και χυμοί, αναψυκτικά (κακή συνήθεια "πολιτισμού" η Κόκα Κόλα) συνοδεύουν το γεύμα, στη φωτογραφία μας κομμάτια αποξηραμενου φρούτου,
του κονγκολέζ, από είδος μπαομπάμπ (εδώ κι εδώ), τα λιώνουν στο μίξερ,
ένας χυμός-αριστούργημα...
και φρούτα βεβαίως, πολλά τροπικά φρούτα, πάρτε ένα μάνγκο...
Φυσικά ένα καλό γεύμα ολοκληρώνεται με μια άλλη πατροπαράδοτη συνήθεια, τσάι ή καφέ (εδώ)....
Χωνέψτε τώρα και...συνεχίζουμε...
Οι φωτογραφίες ειναι και πάλι από τη σελίδα Support the Tourism in Sudan
στο fb
με τις ανάγκες, με τις δυνατότητες να καλύψει τις ανάγκες, κλιματολογικές συνθήκες, θρησκευτικές επιλογές, χίλιους δυο παράγοντες...
Για την "ιερή" παράδοση του δεκατιανού δείτε εδώ...Σήμερα θα επεκταθούμε
λίγο παραπάνω...Μια βόλτα στην αγορά, για να μυρίσουμε αρώματα, καρυκεύματα, μπαχάρια...
Μια άλλη επιλογή δεκατιανού, ταμία (ρεβυθοκεφτέδες-φαλάφελ τα λένε
στην Αίγυπτο), αυγά βραστά, ωμές πιπεριές και ο,τιδήποτε άλλο βρεθεί...
Ενα τραπέζι για τους φίλους περιλαμβάνει όλα τα καλά του θεού,
η τέχνη του τρώγειν δια των τριών δακτύλων (αντίχειρας, δείκτης, μεσαίος)
πάει σύννεφο, ο υπογράφων στα σπίτια των Σουδανών φίλων τιμούσε
την πατροπαράδοτη συνήθεια, έστω και με σχετική δυσκολία, οι ντόπιοι βέβαια συνηθισμένοι και αριστοτέχνες του τρόπου, να βλέπεις τον Σουδανό φίλο να κόβει κομμάτι-κομμάτι και να τρώει το φιλέτο πανέ με τα τρία δάχτυλα και ο VaD να μένει ενεός! Σημειώνω ότι πριν και μετά το γεύμα χρησιμοποιούν απαραίτητα σαπούνι για την καθαριότητα των χεριών....
Και η ψησταριά πολύ διαδεδομένη συνήθεια, αφού ακόμα και το μαγείρεμα γίνεται στα κάρβουνα, το ψηστικό σκεύος της φωτογραφίας πολύ λειτουργικό,
τα λίπη πέφτουν στα κάρβουνα, το τελικό αποτέλεσμα εξαίσιο, να γλύφεις
τα δάχτυλά σου!
Και χυμοί, αναψυκτικά (κακή συνήθεια "πολιτισμού" η Κόκα Κόλα) συνοδεύουν το γεύμα, στη φωτογραφία μας κομμάτια αποξηραμενου φρούτου,
του κονγκολέζ, από είδος μπαομπάμπ (εδώ κι εδώ), τα λιώνουν στο μίξερ,
ένας χυμός-αριστούργημα...
και φρούτα βεβαίως, πολλά τροπικά φρούτα, πάρτε ένα μάνγκο...
Φυσικά ένα καλό γεύμα ολοκληρώνεται με μια άλλη πατροπαράδοτη συνήθεια, τσάι ή καφέ (εδώ)....
Χωνέψτε τώρα και...συνεχίζουμε...
Οι φωτογραφίες ειναι και πάλι από τη σελίδα Support the Tourism in Sudan
στο fb
Ουφ..Φουσκωσα...!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανενα τοπικο..ΠΟΤΑΚΙ;;;
Αχ αυτοι οι Μουσουλμανοι...!!
Με κοκαολες κανουν κεφι;;
μαχαιρη,καλύτερα να μη δοκιμασεις το τοπικο ποτάκι,που κυκλοφορεί παρανομως βεβαια,το λένε άρακι,ειναι προϊόν υποτυπωδους αποσταξης χουρμαδων ΄η άλλων φρούτων,μιλάμε σκέτο μπαρούτι,κατευθείαν φωτιά στο συκωτι!
Διαγραφήεγω τρελαίνομαι για τις πιτούλες τους!συνεχεια με μια πιτα στο χερι θα ήμουν ,να βουταω στις σάλτσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήστα φαγητα που πωλούν στο δρόμο δεν κάθονται μύγες;
καλημέρααα!
Nasia,η αραβική πίτα,λεπτή-λεπτή,ειναι αριστουργημα,οχι σαν τις δικές μας τις χοντροκομένες,που σερβιρουν τα δικά μας σουβλατζίδικα...
ΔιαγραφήΕ,απο μύγα,δόξα τω θεώ:)
Καλό βραδάκι!
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να τρώεις με τα χέρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήMana,ειναι τεχνη,δεν πασαλειβονται,
Διαγραφήλαδωνονται μόνο τα τρία δαχτυλα...
Αμάν τσιμπούσιααααα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήmahler,γκραν μπουφέ!!!:)
Διαγραφήβρε παιδί μου
ΑπάντησηΔιαγραφήπρωί πρωί τι μας κάνεις...
φαντάζομαι τις οσμές
μούρλια
επί τη ευκαιρία καλή χρονιά
akrat,μοσχοβολάει ο τόπος Ανατολή:)
ΔιαγραφήΚαλη Χρονιά,ωρέ!
τι τελεια ολα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΚΦΡΑΣΟΥ,κυρίως πρωτόγνωρα!!!
Διαγραφήαπαπα! Νηστικό θα έμενα το δόλιο ! Όχι ότι είμαι σνομπ! Είναι που άλλαξα μαχαίρι συνήθειες και άλλα κακά τινά και πάω να χτυπήσω μακροζωία! :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σου κρύβω όμως ότι τρελαίνομαι για χρώματα κι αρώματα για μπαχάρια και βοτάνια,. Κι αν ερχόμουν εκεί θα δοκίμαζα :))))
airis,ετσι,χαιρομαι που λες οτι θα δοκίμαζες,κι εγω το ιδιο έκανα,μ'αρεσει να αναζητω γεύσεις, και κάποια απ'αυτα΄τα ειχα ενταξει στην καθημερινή διατροφή...
ΔιαγραφήΤαράτσα την κάναμε, σε καλό μας! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές γεύσεις, αρώματα, και χρώματα, καμιά συνταγή έχεις να μας δώσεις;
Fri,o υπογράφων μόνο τρωει και προτεινει,απο συνταγές δεν κατεχει:)
ΔιαγραφήΕίδα δίσκους με φαγάκι και μπήκα, αλλά φάτε μάτια ψάρια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πράγματα, θα ήθελα να δοκιμάσω!
Thalassenia,αν ήμουν μαγειρευτής,θα σε καλούσα,αλλά η δική μου τεχνη του μαγειρεύειν περιορίζεται στα βραστά αυγά:))
ΔιαγραφήΜΟΥΛΑΧ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ??? ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΜΕ ΤΑ ΓΚΟΝΓΚΟΛΕΖ. ΘΥΜΑΣΕ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥΔΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΜ ?? ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΦΙΛΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος,εσύ πολλά ξέρεις:)) ,βάλε και όνομα ,ωρέ! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή