Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Αντε να καταλάβει η Συμέλα!

                                 

Ηρθε η κυρά Συμέλα, κλασική Πόντια, "τ'εμέτερον και μ' έναν ομμάτ'", 
να πάρει τους βαθμούς της κόρης τηςπρώτη λυκείου, καλή μαθήτρια 
το κορίτσι και παιδί με ποιότητα,
 αλλά στο διαγώνισμα του πρώτου τριμήνου έγραψε μόνο 15, στο τρίμηνο της έβαλα 17, δεν της άρεσε της κυρά Συμέλας, "σου έγραψε 20 και της έβαλες 17", "όχι, κυρία Συμέλα, μου έγραψε 15 και της έβαλα 17, το κορίτσι θα είναι ευχαριστημένο"επέμενε η κυρά Συμέλα, της εξήγησα ότι το παιδί πάει πολύ καλά, ότι κατά την εκτίμηση μου έχει σίγουρη προοπτική να περάσει σε ανώτατη σχολή, όταν θα 'ρθει η ώρα της τρίτης τάξης, η Συμέλα δεν καταλάβαινε τίποτα, "εγώ θέλω νά 'χει καλούς βαθμούς το παιδί μου και συ το αδίκησες!" τέλος πάντων έφυγε, την επόμενη μέρα ρωτάω την κόρη της, "έλα δω, βρε Σουλτάνα, είπες στη μαμά ότι έγραψες είκοσι στα αρχαία;" και το κορίτσι, γελώντας με τη μάνα της, μου απάντησε:-"Όχι, κύριε, της είπα ότι έγραψα δεκαπέντε στ'αρχαία και είκοσι στην οικονομία, αλλά άντε να εξηγήσεις στη μαμά τι είναι αρχαία και τι είναι οικονομία!!!"
Δυο χρόνια μετά, στην τρίτη λυκείου πετυχαίνω και πάλι τη Σουλτάνα στην τότε τρίτη δέσμηοι φίλοι με πειράζανε, "άντε τυχερέ, έχεις ν' ακούσεις πάλι απ' την κυρά Συμέλα!!" Έρχεται πάλι η καλή μάνα, "κοίτα να δεις, βάλε καλό βαθμό στο κορίτσι μου"(τότε ο βαθμός του Λυκείου μετρούσε στον τελικο βαθμό επιτυχίας), "άκου, κυρά Συμέλα, μη με ζαλίζεις με το βαθμό, η κόρη σου αξίζει, θα τον πάρει με το σπαθί της και θα περάσει εκεί που θέλει"! Πραγματικά η Σουλτάνα πέρασε στη σχολή που ήθελε, η Συμέλα τότε αναγνώρισε το δίκιο μου και κάποτε τις συναντούσα στο δρόμο, μάνα και κόρη, και μαζί γελούσαμε με τα τότε καμώματα της καλής μάνας.

ΥΓ. Άλλαξα τα ονόματα βεβαίως, τα αντικατέστησα με κλασικά ποντιακά, η ιστορία όμως δεν αλλάζει, αθάνατη Ελληνίδα και Πόντια μάνα!

12 σχόλια:

  1. Έχετε να διηγηθείτε και σεις οι δάσκαλοι....!!!!!!
    Δεν είχα πρόβλημα με την κόρη μου αλλά οι εποχές, ίσως και τώρα δεν είμαι ενήμερη, ήταν βαθμοθηρικές.
    Σε κάποιο διαγώνισμα ή σε έλεγχο δεν θυμάμαι τώρα, στο Γυμνάσιο ήταν, πήρε στα Θρησκευτικά 18. Ο πατέρας της το έφερε βαρέως, αλλά εγώ θύμωσα με την συμπεριφορά του απέναντι στο παιδί. Και έτυχε και το είπα σε έναν φίλο του. Οπότε τον πείραζαν από τότε και συνέχεια τον ρωτούσαν αν το 18 έγινε 20 χα χα "Μα να πάρει 18 στα Θρησκευτικά..... ήταν το πείραγμα!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. marimar,πολλά,τόμους ολόκληρους :)

      Καλό Σαββατόβραδο!!!

      Διαγραφή
  2. Tουλάχισον η Συμέλα ήταν ευθείς μαζί σου, δεν σε κατηγορούσε στα κρυφά.
    Διαμάντι η μαμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thalassenia,Αργότερα έμαθα οτι ειναι αδελφή συναδελφου,ο οποίος της έλεγε,"Βρε,κάτσε καλά,ο Βασίλης ειναι εντάξει!" και η Συμέλα απαντούσε,¨Εντάξει,ξεντάξει,δεν ξέρω γω,εγω θελω να βάζει καλο βαθμό στο κορίτσι μου!" :)))

      Διαγραφή
  3. Αθάνατη Ελληνίδα μάνα!
    20 θέλω,τώρα το θέλω!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xristin,άμα δεν πάρει το κοριτσι μου 20,ποιος θα πάρει;:)

      Διαγραφή
  4. πονεμένη ιστορία οι βαθμοι!!!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nasia,ειμαι σιγουρος οτι το εζησες στη μικρή κοινωνία του νησιού...

      Διαγραφή
  5. Α...έχεις και'συ τέτοια περιστατικά!!

    Εγώ είχα φίλη που πίεζε τα παιδιά της και τους δασκάλους για να δει το καμάρι της στην σημαία,έστω και παραστάτης!
    Και τελικά το παιδί έμεινε εργάτης χωρίς καμία προοπτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. zoyzoy,μόνο ένα;:)))

      Η σημαία,αλλη πονεμενη ιστορία,προπαντός στα δημοτικά...Τον καιρό των πλαστικών κομματικών σημαιών,ο Φρέντι Γερμανός ειχε δώσει τη δική του εξήγηση,"όλοι οι Ελληνες ειχαν πάντα το συνδρομο της σημαιας,επειδή δεν την ειχαν πάρει στο δημοτικο,γι αυτο στις κομματικές συγκεντρώσεις κρατάνε πέντε σημαιες σε καθε χέρι,έτσι,για να εκπληρώσουν το ανεκπλήρωτο μαθητικό όνειρο" :)))

      Διαγραφή
  6. Πάντα το δικό μας παιδί είναι το πιο έξυπνο, το πιο όμορφο και το αδικούν ... ορίστε μας !!!
    Αυτά τραβάμε οι εκπαιδευτικοί και την κάνουμε για κάτω ... όπου άστους κι ας μας βρίζουν ... τουλάχιστο δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Side21,φυσικά το δικό μας παιδί είναι πρώτο,δεν το συζητάμε:)

      -Κι όταν έμαθα αρκετά τη γλώσσα, τους άκουγα να λένε στ'αραβικά,"σώπα,σώπα,περναει ο καθηγητής" :))

      Διαγραφή