Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

RAMADAN KAREEM ! 2

Ραμαντάν καρίμ, το ραμαντάν να μας ελεήσει! Είναι η ευχή των ημερών! Και η απάντηση, Αλλάχου ακράμ, ο Θεός να μας ελεήσει!
Ραμαντάν, ο ευλογημένος μήνας των μουσουλμάνων, ο μήνας της αρετής.
Κάθε χρόνο αρχίζει δεκαπέντε μέρες νωρίτερα από το Ραμαντάν της περασμένης
χρονιάς. Φέτος άρχισε 1 Σεπτέμβρη και θα τελειώσει 28 ή 29, ανάλογα πότε θα δουν στη Μέκκα το καινούριο φεγγάρι.
Η καθημερινή νηστεία αρχίζει περίπου στις 4 το πρωί μετά την πρόσκληση για πρωινή προσευχή. Πριν από την πρώτη προσευχή της ημέρας τρώνε και κυρίως πίνουν πολλά υγρά, για ν'αντέξουν όλη μέρα. Στη διάρκεια της ημέρας δεν καπνίζουν, δεν καταπίνουν ούτε το σάλιο τους, οπότε η εικόνα ανθρώπων που φτύνουν στο δρόμο είναι συχνότατη. Μετά την πρώτη προσευχή θα την ξαναπέσουν για ύπνο και όταν ξυπνήσουν θα πάνε για δουλειά, όπου θα τους πάρει πάλι ο ύπνος!
Γύρω στις έξι το απόγευμα όλοι τρέχουν να προλάβουν, οι δρόμοι ερημώνουν, οι
καθυστερημένοι οδηγούν σαν τρελοί, είναι η ώρα που γίνονται φοβερά δυστυχήματα. Με το ηλιοβασίλεμα θα κηρυχθεί από τα μεγάφωνα των τζαμιών η πρόσκληση για προσευχή και η λήξη της νηστείας. Ολοι είναι προετοιμασμένοι για το fatour (έτσι λέγεται το γεύμα), ξεκινούν με υγρά, νερά, χυμούς, τσάι, ντόπια δροσιστικά παρασκευάσματα (αμπρέ άχμαρ, αμπρέ άμπιατ, είναι ιδανικά για να στρώσει ένα ταλαιπωρημένο στομάχι, τα έχω δοκιμάσει). Ύστερα θα πέσουν με τα μούτρα στο φαγητό, θα ξαναφάνε πάλι όσο θέλουν μέχρι τα ξημερώματα και... άντε απ'την αρχή.
Το fatour είναι ευκαιρία να συναντηθούν οικογένειες, φίλοι, γνωστοί. Αν δε συγκεντρωθούν στα σπίτια, δίνουν ραντεβού στα πάρκα.
Ευγενικά καλούν τον περαστικό λευκό κύριο (εσείς τον ξέρετε ως vad) να καθίσει μαζί τους, όμως ο σεβασμός στα ήθη και στα έθιμά τους δε μου επιτρέπει να καταχραστώ την ευγένειά τους, είναι η δική τους γιορτή, ο δικός τους ευλογημένος μήνας, ο δικός τους μήνας της αρετής.

62 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Το ότι δεν καταπίνουν το σάλιο τους, δεν το ήξερα!!!! Οπότε λες να μην παρεξηγηθώ αν κανείς φτύσει στα πόδια μου ε?
    Άντε να μαζευτούμε για κανένα fatour!
    (Απορία: έχει σχέσει με το φατούρο που λέγαμε στο σχολείο και πλακώναμε στις καρπαζιές τον άλλον!)
    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απίστευτο πόσα πράγματα μπορούμε να μάθουμε! Τίποτα απ' όσα γράφεις δεν ήξερα. Να 'σαι καλά Vad για την ενημέρωση!
    Καλημέρες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη σου μερα Vad!
    Ενα δεν καταλαβα καλα. Πότε ξεκουράζονται;
    Και κατι αλλο, καθημερινα το κανουν αυτο το φατουρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. radio marconi,τυχαία διαβασα σε κάποιο μπλογκ ότι κάποιο Ευρωπαίοι φτύνουν αβέρτα στο δρόμο!Μπορείς να φανταστείς ποιοι;Οι Φινλανδοί!Ναι!
    Για το φατούρο πρώτη φορά ακούω,αντε κάνε ανάρτηση να το μάθουμε!
    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία,όσο αναπνέουμε ,μαθαίνουμε,προσπάθησα να σταθώ σε βασικά στοιχεία της γιορτής,χωρίς να σας κουράσω με λεπτομέρειες.
    Σ' ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντώνη,σε κανονικούς ρυθμούς fatour ονομάζουν το πρόγευμα γύρω στις 10 το πρωί!Παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον,αξίζει να αφιερώσω-και θα το κάνω-ξεχωριστή ανάρτηση.
    -Πότε ξεκουράζονται;Ολη μέρα κοιμούνται και το βράδυ πάνε για ύπνο!Κι άλλη ξεκούραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε Αντώνη,αυτοί δε δουλεύουν τον άλλο καιρό τώρα θα δουλέψουν;Τα πάντα υπολειτουργούν,η αγορά ανοίγει μετά τις 10,δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες στις 9,τα σχολεία κλειστά εκτος απ'τα χριστιανικά!
    Φάση από παλιά:Είμαι μέσα στο ταξι,απ'το τζαμί ακούγεται η πρόσκληση για προσευχή,ο ταξιτζής σταματάει,ευγενικά μου ζητάει συγνώμη,στρώνει το χαλάκι του στο πεζοδρόμιο,κάνει την προσευχή του,επιστρεφει και συνεχίζουμε τη διαδρομή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλα ρωταω γιατι ειμαι εντελως ασχετος φιλε Vad.
    Και ποση ωρα κρατησε η προσευχη του ταριφα;
    χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aντώνη,2-3 λεπτα,αλλά είπαμε ζεις κάπου ξένος,εκ των πραγμάτων σέβεσαι τους κανόνες του τόπου.Ολα είναι θέμα συνήθειας και ανοχής στην άλλη άποψη.
    Καλό μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλα εγω δεν ηξερα τιποτα απο ολααααααα αυτα αρα σουπερρρρρρ εμαθα και σημερα



    σημ. οχι δεν γλυτωνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Vad μου, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, δεν τα γνώριζα. Τώρα όμως που γνωρίζω....δε θα ήθελα ποτέ να είμαι εκεί κάτω τέτοια περίοδο. Το φαντάζεσαι να γλιστρήσω και να πέσω στον ...υγρό δρόμο;

    Σοβαρά τώρα.... αν τύχαινε να βρεθώ και να με καλέσουν ευχαρίστως θα καθόμουν, για να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς τις συνήθειές τους.

    Στο κέντρο της Αθήνας προ δεκαετίας, οταν ήσαν παραπεταμένοι οι Κούρδοι λαθρομετανάστες και κοιμούνταν σε χαρτόκουτες, τους πηγαίναμε με το Γλάρο τρόφιμα και ρουχισμό.
    Μια Κυριακή λοιπόν, μας κέρασαν από την παραδοσιακή τους πίτα (κάτι σαν τις/τους[;] δικές μας θρακιώτικες λαλαγγίτες) ψημένες στα τοιχώματα ενός ...βαρελιού
    Το χάρηκαν...και το χαρήκαμε...

    Πολύ μου αρέσουν όλα αυτά που μας μεταφέρεις.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. skoulikaki μουχαίρομαι που πρόσθεσα στις γνώσεις σου.
    Να γλυτώσω από σενα;Μα δε θέλω!!!
    Καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γλαρένια μου,δεν κινδυνεύεις,το χώμα απορροφά τα...υγρά!
    -Με φίλους Σουδανούς κάθομαι οπωσδήποτε,θα φάω με το χέρι όπως εκείνοι,και πραγματικά το χαίρονται οταν ο ξένος φίλος τους σέβεται τον τρόπο ζωής τους!
    Καλό βραδάκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. leviathan,καλως όρισες με τα καλά σου λόγια στη μακρινή γειτονιά μου!
    Σ'ευχαριστώ,θα τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου τηρούν το Ραμαζάνι. Φαντάζομαι εκεί στο Σουδάν είναι ακόμα πιο δύσκολο διότι η ζέστη είναι χειρότερη από την Αγγλία, οπότε οι άνθρωποι ταλαιπωρούν τον οργανισμό τους παραπάνω.

    Κάποτε ένας φίλος Νιγηριανός μου είπε ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι εργάτες δουλεύουν μόνο στο 10%.

    Και εγλω έχω και φίλους και συναδέλφους που νηστεύουν. Το χειρότερο ωστόσο με αυτό το θρησκευτικό έθιμο είναι ότιυπάχρουν χώρες που απαγορεύουν σε ΟΛΟΥΣ να τρώνε και να πίνουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Για παράδειγμα στο Κατάρ απαγορεύεται να τρώει καποιος σε δημόσιο χώρο. Επιτρέπεται μόνο σπίτι του ή στο δωμάτιο του.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ndn, πραγματικά η ζέστη,ανυπόφορη αυτή την εποχή ,δυσκολεύει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.
    Φυσικά δε συζητάμε για απόδοση στη δουλειά!
    Κι εδώ παλιότερα ουδείς διανοούνταν να παραβιάσει τη νηστεία δημόσια,τώρα με ειδική άδεια κυρίως σε χριστιανούς λειτουργούν λιγα φαγάδικα τη μέρα,αλλά και πάλι δε θα δεις εκεί μουσουλμάνους να τρώνε.
    Επιτρέπεται η παραβίαση της νηστείας σε ασθενείς,εγκύους και μικρά παιδιά.Οι ασθενείς ομως όταν αναρρώσουν θα πρεπει να νηστεψουν όσες μέρες δε νήστεψαν στη διάρκεια του Ραμαντάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. athinovio,μόλις τελειώσει ο μήνας της νηστείας ακολουθει πενθήμερη αργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω κι εγώ συναδέλφους που νηστεύουν αυτή την εποχή και τους ψιλολυπόμαστε, αλλά τι να κάνουν κι αυτοί που έχουν τα έθιμά τους. Έναν ειδικά τον βλέπω κάθε μέρα σχολώντας και του κάνω καζούρα γιατί μετράει τα λεπτά (κάθε μέρα και λιγότερα γιατί κάθε μέρα το τέλος της νηστείας είναι πιο νωρίς).

    Τέτοια εποχή, όπου καλέσουν ασθενοφόρο για λιποθυμία, το πρώτο πράγμα που ρωτάει ο νοσηλευτής είναι αν είσαι μουσουλμάνος και αν νηστεύεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος25/9/08, 2:21 π.μ.

    Καλά κι αντέχουνε χωρίσ φαϊ, ωερό και τσιγάρο τόσες ώρες. Κουλό ακούγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος25/9/08, 2:21 π.μ.

    Καλά κι αντέχουνε χωρίς φαϊ, νερό και τσιγάρο τόσες ώρες. Κουλό ακούγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σοφία,πολύ περισσότερο εδώ,λόγω ζέστης, η άσκηση νηστείας ειναι δυσκολότερη,τις πρώτες μέρες τα τρακαρίσματα στους δρόμους εξαιτίας λιποθυμίας οδηγών είναι συχνότατα.οι φίλοι σου στο κρύο Λονδίνο είναι αδικαιολόγητο να μην αντέχουν!Να επισημάνω ακόμη ότι εδώ έχουμε σχεδόν μόνιμα ισημερία,που σημαίνει κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση!Καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. elgrecogr,οι φίλοι μου λένε ότι είναι θέμα εξάσκησης,ομολογουν όμως ότι οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες.
    Πως αντέχουν;Μα όλη μέρα πέφτουν για ύπνο!Η δουλειά περνάει σε δεύτερη μοίρα!
    Γειά σου,ρε κουμπάρε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. -@ Vad μου,
    κάθε λαός με τα ήθη και έθιμα του!! Τι ενδιαφέροντα αυτά που αναφέρεις!!! Αυτό με το σάλιο βέβαια είναι μεγάλη υπερβολή, αλλά μήπως κι εμείς δεν έχουμε τις υπερβολές μας? Όπως π.χ. να φτύνουμε τον άλλον για να μην τον ματιάσουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα πέρασα να πώ,αλλά θα σε μαλώσω..
    Είναι δυνατόν να μην κάθεσαι να πάρεις το κέρασμα σου;;
    Και φυσικά μην πάει ο νους σου στο δικό μου μπλογκ γτ τα γλυκά ακόμα έρχονται....:P
    Πολύ μ αρέσουν τα ποστ σου,το είπα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα vad, Πολύ ενδιαφέρουσα η περιγραφή σου και συγχρόνως πληροφοριακή.
    Σ΄ευχαριστώ ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μερόπη μου,δεν ειναι υπερβολή για έναν κόσμο που δεν είναι συνηθισμένος ούτε σε βασικούς κανονες υγιεινής.Πήρες μια γεύση μέχρι τώρα,σιγά-σιγά θα δεις κι άλλες εικόνες που δε φαντάζεσαι!
    Για τη συνήθεια του "πτύειν" το είπα και στο marconi,αγαπημένη συνήθεια των Ευρωπαίων(;)Φινλανδών!Ν ακάνουμε σύγκριση;
    Καλή σου μέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δημητρούλα μου γειά σου(κατά το παλιό άσμα!),αν καθόμουν θα έτρωγα του σκοτωμού,αλλά κάνω δίαιτα για να μπορώ να δοκιμάζω τα κεράσματά σου!
    Μου τόπες ,μου το ξαναλές, πες-πες θα το πιστέψω και γω!
    Καλό μεσημέρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φίλε Λεοντόκαρδε,απλα καταγράφω όσα ζω εδώ και χρόνια,τωρα αν βγαίνουν και καλά ,ακόμα καλύτερα!
    Σ'ευχαριστώ πολύ,Καλό μεσημέρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος25/9/08, 2:10 μ.μ.

    τελικα πικ νικ δεν ηταν !!! πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες ρε συ!! δεν ειχα ιδεα. δε μου αρεσει η ιδεα του πτυειν, αλλα ακομη περισσοτερο δε θα μπορουσα να ΜΗΝ καταπινω .χαρα στο κουραγιο τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. lifewhispers,Ψιθυροπούλα,ηθικόν δίδαγμα,όλα τα αντέχει ο άνθρωπος,ακουσα κάποτε κάποιον παππού να λέει,μεγάλο γομάρι ο άνθρωπος!Ψέμματα;
    Καλό σου μεσημέρι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ραμαντάν καρίμ!
    Γράφεις:
    “Βρε Αντώνη,αυτοί δε δουλεύουν τον άλλο καιρό τώρα θα δουλέψουν;Τα πάντα υπολειτουργούν,η αγορά ανοίγει μετά τις 10,δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες στις 9,τα σχολεία…»
    Τι μου θυμίζει αυτό, τι μου θυμίζει;;;;;… Και η απάντηση, Αλλάχου ακράμ, ο Θεός να μας ελεήσει!
    Τι λέω τώρα, η χριστιανή;;;;…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγάπη,το ίδιο παθαίνω και γω όταν το καλοκαίρι επιστρέφω στη χώρα που υπονοείς!Γυρίζω από έναν τόπο υποθετικά τριτοκοσμικό σ'ένα κράτος υποθετικά πολιτισμένο,εχω απαιτήσεις για κάτι καλύτερο και αμέσως χτυπούν στο μάτι μου όλα τα τριτοκοσμικά στοιχεία του...Ελλαδιστάν!
    Γιατί,εμείς δε φτύνουμε στο δρόμο;
    Καλησπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. τους εχω πετυχει καποιες φορες σε ραμαζανι.Μια φορα που ημουν για δουλεια,μου ειπαν οτι εγω μπορω να φαω οτι θελω.Και ετρωγα μπροστα τους παρα πολυ,αλλα μετα καταλαβα οτι δεν ηταν σωστο,και τις επομενες μερες επινα τσαι,και λιγο ψωμι.Στην δε Τουρκια,σου βγαινει και στην οθονη του κινητου,που στο θυμιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. zouri,ετσι είναι,ακόμα κι αν επιτρέπεται στους άλλους να τρώνε,δεν το θεωρώ σωστό να περπατω στο δρόμο αυτή την εποχή με ένα σάντουιτς στο χέρι,όπως και να το κάνεις είναι πειρασμός για τους νηστεύοντες.
    Καλή σου μέρα,καλό τριήμερο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ήξερα κάποια πράγματα αλλά όχι λεπτομέρειες.. και σε ευχαριστώ πολύ!!!!!

    φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Akoυ να δεις τι μαθαινει κανεις διαβαζοντας τον Vad.Να μας περιγραφεις συχνα τα ηθη εκει ειναι πολυ ενδιαφερον.
    Νασαι καλα.
    Φιλια απ το Ιονιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Απιστευτες πληροφοριες..
    Πολυ 'βασανιστικα' οσα κανουν ομως.. τι να πω..
    Καλημερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ζαχαρούλα μου,αν ήσουν εδώ αυτές τις μέρες,θα βρισκόσουν στο στοιχείο σου!Με τη λήξη του Ραμαντάν ανταλλάσσουν επισκέψεις μεταξύ τους και χαρίζουν στα παιδιά ζαχαρωτά,καραμέλες,σοκολατένια μικρογλυκίσματα,cookies!Oι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων γεμίζουν και αδειάζουν συνεχώς,είναι η χαρά των παιδιών και των ....ζαχαροπλαστών φυσικά!
    Καλό σου τριήμερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Φαραόνα μου,σ'έναν κόσμο μέ άλλο πολιτισμό απ'το δικο μας,είναι ευλογο το ενδιαφέρον μας για τα ήθη και τα έθιμά του!Προσπαθώ λοιπόν να μεταφέρω όσο μπορώ αυτή τη διαφορετικότητα.
    Καλό Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. roadartist μου,συζητώντας με ντόπιους φίλους μου λένε ότι είναι θέμα συνήθειας,να σημειώσω επίσης ότι και οι Αιθιοπέζοι χριστιανοί με τον ιδιο τρόπο νηστεύουν,οχι όμως με την ίδια διάρκεια.
    Ευχές για καλό τριήμερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κάτι που ειλικρινά με έχει ξενίσει είναι πως σε αντίθεση με τις δικές μας νηστείες, εκείνοι στερούνται την τροφή για κάποιες ώρες της ημέρας και όχι για κάποιες χρονικές περιόδους του έτους. Μετά από αυτές τις ώρες μπορούν να τρώνε ασύστολα.
    Τι να πεις?
    Ισως είναι αυτό που έμμεσα είπες, πως πρέπει να βλέπεις τα γεγονότα με τα μάτια του "άλλου"και όχι με του εαυτού σου. Και εσύ Vad πιστεύω πως τα καταφέρνεις πολύ καλά με τα μάτια του "άλλου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. dyosmaraki μου, η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι για μένα βασική αρχή ομαλής κοινωνικής συμβίωσης,είμαστε ίσοι αλλά όχι όμοιοι,αν ενστερνιστούμε τη διαφορετικότητα θα δούμε όλο τον κόσμο με πιο ανθρώπινο μάτι!
    Τις ευχές μου για καλό τριήμερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Είσαι πολύ τυχερός που ζεις από τόσο κοντά έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό από τον δικό μας... Κι εμείς τυχεροί που σ'έχουμε εδώ, φίλο καλό, να μας μεταφέρεις νοητά στα μέρη εκείνα και να ζούμε τις μοναδικές αυτές εμπειρίες μέσα από τα δικά σου μάτια.... Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Maria tzirita,Tυχερός μεν αλλά 4000χλμ μακρια απ΄την πατρίδα δεν είναι λίγα!Μη με ζηλεύεις λοιπόν,οι εμπειρίες ,ναι,είναι μοναδικές αλλά η πατρίδα πατρίδα!Δεν παραπονιέμαι βεβαίως ,είναι προσωπική επιλογή και φέτος με τον υπολογιστή ώρες-ώρες αισθάνομαι ότι δεν εφυγα από Ελλάδα!
    Καλό Σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ενας άλλος κόσμος όπου παραδόσεις ήθη κι έθιμα καλά κρατούν.
    Σωστά κάνεις και τα σέβεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος27/9/08, 1:13 π.μ.

    Ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά δε θα ήθελα να ζω έτσι. Προσωπικά νομίζω ότι η νηστεία η δική τους πρέπει να είναι χειρότερη από τη δική μας γιατί ο οργανισμός παθαίνει σοκ. Από το πολύ στο τίποτα και από το τίποτα στο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. tzonakos,έτσι είναι φίλε,οφείλει ο καθένας να σέβεται τον τρόπο ζωής των άλλων,πολύ περισσότερο όταν ζει σε ξένο τόπο,πχ δε θα ταράξω ποτέ την προσευχή κανενός,φωτογραφίζοντας τον εκείνη την ιερή γι αυτόν στιγμή!
    Καλό Σαββατοκύριακο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. εξάκτινος,σ'ευχαριστώ που οι ακτίνες σου φτάσανε τόσο μακριά!Γι αυτούς ειναι θέμα πίστης,μια διαδικασία εσωτερικής κάθαρσης,μια άσκηση του οργανισμού,αλλά σαφως δεν είναι εύκολο!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Γει'α σου VaD. Χαιρετισματα από Αθηνα και πάλι. Σαν καλο μου ακούγεται το ραμαζάνι. Ειδικα που μαζευονται τοσοι πολλοι στα σπιτια και τα παρκα. Κριμα που κραταει τοσο λιγο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Τι να σου πω βρε Vad... εγώ την αφαγία την αντέχω περισσότερο όταν έχει ζέστη παρά όταν έχει κρύο. Δεν ξέρω για τους άλλους πώς είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Φίλη cynical,οι συναντήσεις στα πάρκα και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι βασικές κοινωνικές εκδηλώσεις και εκτός περιόδου Ραμαντάν.Θεωρείται αδιανόητο την Παρασκευή (είναι η δική τους Κυριακή)να μη συγκεντρωθούν όλα τα αδέρφια με τις οικογένειές τους στο σπίτι του πατέρα!Κάποιος φίλος έπρεπε στη διάρκεια του Ραμαντάν να πηγαίνει για fatour στο σπίτι των γονιών του.Έλειψε μια μέρα και έγινε χαμός!
    Σ'έναν κόσμο που ζει στους δικούς του ρυθμούς οι παραδόσεις καλά κρατούν...
    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σοφία,το δύσκολο είναι η δίψα προπαντός τώρα που έχει ζέστη,το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ήταν φθινοπωρινό,στο δεύτερο η ζέστη αφόρητη,η πείνα αντέχεται,η δίψα όχι.Ευτυχώς για τους ανθρώπους το Ραμαντάν τελειώνει αύριο με το καλό!
    Καλημέρα μακρινή και...δροσερή προς το παρόν...(γιατί είναι πρωί ακόμα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Άργησα λίγο να φανώ και παρολίγο να χάσω πολύ ενδιαφέροντα που λέγονται εδώ!
    Το ramadan είναι αυτό που εμείς λέμε ραμαζάνι;;
    Στην Σμύρνη μιά φορά που βρέθηκα Αύγουστο είχαν το Μπαϊράμι, πάλι με νηστεία και τέτοια, και την ημέρα της λήξης έσφαζαν αρνιά, όπως εμείς το Πάσχα.
    Έχουν καμία σχέση αυτά τα δύο;;

    Σόρρυ vad μου, εμ άργησα έμ σε τρέλλανα με τις απορίες μου!
    Μη με βάλεις τιμωρία... δάσκαλε!
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Mαριάνα μου,κι άν άργησες,οπως λες,εδώ δεν παίρνουμε απουσίες!
    -Τιμωρία;Ελα τώρα,αντιπαιδαγωγική μέθοδος που ακόμα κι άν δεν είχε καραργηθεί εδώ και χρόνια,είναι αντίθετη προς τις παιδαγωγικές αντιλήψεις μου!Αφού όμως επιμένεις,εκατό φορές mea culpa!Xα!
    -Ναι,είναι το Ραμαζάνι,που τελειώνει απόψε,εσύ όμως βρέθηκες στην Νταχία,εβδομήντα μέρες μετά το Ραμαντάν,τότε σφάζουν αρνιά!
    -Μόνο τόσο λίγες απορίες;Σιγά,με κούρασες...Πάω για ξεκούραση!
    Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αχ vad ήμουν κι εγώ στην Πόλη και τα είδα όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Στέλιο, η Τουρκία όμως είναι κοσμικό κράτος,οπότε εκεί δεν τηρείται απόλυτα η νηστεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Φαντάζομαι οτι στις χώρες που τηρούνται πιο παραδοσιακά τα ήθη, έθιμα και θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ειναι πολυ διαφορετικά απο χώρες όπως η Τουρκία ή χώρες με τοπικούς μόνο μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

    Vad μ εχεις κάνει να θέλω να ζήσω απο κοντά μουσουλμανικές καταστάσεις που πάντα απέφευγα. Φοβόμουν.
    Να κατι που μας μαθαίνεις, οτι δεν ειναι τόσο φοβερά εκει. Απλα εχουν τα δικά τους τα χούγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Φίλε Τζονάκο,λογικό είναι ό,τι δε γνωρίζουμε να μας κάνει διστακτικούς,πολύ περισσότερο όταν την τελευταία δεκαετία βομβαρδιζόμαστε με αμερικανιές του τύπου "καλοί-κακοί"!Απ'την άλλη έχουμε πλάση στο μυαλό μας μια εικόνα της Αφρικής των κανιβάλων,ε,δε θέλει και πολύ!
    Καλό μήνα,ρε φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή