Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

ΕΤΣΙ,ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ...

Μια περιπατητική βόλτα στο Χαρτούμ κρύβει πάντα εκπλήξεις, όχι απαραίτητα αρνητικές. Πρωινός περίπατος λοιπόν στο νησί Τούτι, τακτικό προορισμό άσκησης περιπάτου. Ύπαιθρος, καλλιεργημένες εκτάσεις, και περνώντας ανάμεσα σε μοσχοβολούσες, κατάφορτες λεμονιές, ξεπροβάλλει μπροστά μου βουκολική σκηνή, βγαλμένη από το"Δάφνις και Χλόη"!
Η καλύβα-κατοικία της οικογένειας, αρνιά, κατσίκια, γελάδια, γα΄ι΄δούρια, σκυλιά, γατιά, κότες, αλωνίζουν πέρα δώθε.Τα παιδιά της οικογένειας, ημίγυμνα και ξυπόλητα, απολαμβάνουν τα παιγνίδια τους παρέα με τα ζωντανά και στην είσοδο της καλύβας οι ευτυχείς γονείς ανενόχλητοι, ενώπιον όλου του ανωτέρω πλήθους του ζωικού βασιλείου, ενώπιον των παιδιών τους, επιδίδονται στην πατροπαράδοτη τελετουργία αύξησης των απογόνων τους! Γυμνοί, χωρίς καμιά συστολή, χαίρονται αυτό για το οποίο τους έπλασε η φύση! Κανείς από το φυσικό περιβάλλον δεν ενοχλείται, κανέναν δεν ενοχλούν! Ετσι, απλά, φυσικά! Βεβαίως η σκηνή που περιέγραψα ας μη θεωρηθεί κανόνας!
Ο φακός του vad έκλεισε, δεν τόλμησα να ταράξω τον αυθορμητισμό της σκηνής, αποχώρησα αθόρυβα. Ο "πολιτισμένος" απομακρύνθηκε από έναν κόσμο που λειτουργεί όπως τον καθοδηγεί η φύση, μακριά από συμβάσεις και αρνήσεις...
Οσοι περίμεναν ότι το κείμενο θα συνοδευόταν από ανάλογο φωτογραφικό υλικό, ας αρκεστούν σε σκηνές καθημερινότητας από το Χαρτούμ.








34 σχόλια:

  1. Aπίστευτο και όμως τόσο αυθεντικό και απόλυτα αληθινό και φυσικό ή φυσιολογικό θα έλεγα!! Κανείς δεν ξέρει αν ο πολιτισμός μας, φέρνει την πρόοδο ή την καταστροφή! Όπως τα ζώα δεν έχουν συστολή για μία πράξη που η φύση την όρισε, έτσι ίσως και οι πρωτόγονοι ΄ανθρωποι κάποτε να λειτουργούσαν μέχρι να έρθει ο πολιτισμός και να φέρει την υποκρισία στη ζωή μας!!
    Καλό μεσημέρι vad μου! Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα με αυτό το παλιο ιντερνετ να μπω στο μπλογκ σου και να διαβάσω την υπέροχη ενημέρωσή σου αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ετσι απλά,ετσι φυσικά,εχεις το προνόμιο να ζεις κοντα σε αυθεντικά πραγματα και καταστάσεις
    απλως σε εναν περιπατητικο προορισμό......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mαριάνα,πολλοί άνθρωποι εκεί μέσα στη φτώχεια τους δε θεωρούν έλλειψη αυτά που εμείς στο δικό μας κόσμο τα θεωρούμε απαραίτητα,ακριβώς γιατί δεν τα γνωρίζουν!Το βουκολικό ζευγάρι που περιέγραψα είναι δυστυχισμένο επειδή δεν εχει TV;Όχι φυσικά!Βέβαια μ΄αυτό που λέω δε σημαίνει ότι τους "ζηλεύω",απλά εμείς θα ήμασταν πιο καλά,αν μπορούσαμε ν'απλοποιήσουμε ορισμένα πράγματα στη ζωή μας ....
    Καλό σου απόγεμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς την πεντανόστιμη!
    Προνόμιο;Ως απάντηση δανείζομαι τη φράση του φίλου Harry Z σε προηγούμενη ανάρτησή μου:Δε θάλεγα ότι είναι και το πάρτυ της ζωής μου,όμως σίγουρα είναι εμπειρίες ανεπανάληπτες!
    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη...
    Ναχεις καλό απόγεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου. Δε γνώριζα πως λειτουργούν τόσο φυσικά. Η συστολή είναι λοιπόν, ίδιον γνώρισμα των πολιτισμένων κοινωνιών και μόνον όπου μας εξυπηρετεί και συμφέρει...

    ΄Εχουν και πράσινο απ' όσο βλέπω, γιατί το φανταζόμουνα εντελώς ξερότοπο

    Καλό σου βράδυ!
    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλαρένια μου,"Oπου μας εξυπηρετεί και ΄οπως μας συμφέρει",συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!Μια κοινωνία συμβατικών και όχι ουσιαστικών κανόνων συμβίωσης!
    Το πράσινο που είδες ήταν ένα απ'τα πολλά πάρκα του Χαρτουμ ,δίπλα αλλά και μακριά απ'το Νείλο!Αποτελούν χώρους κοινωνικής συναναστροφής για τους ντόπιους,όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες.
    Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει να ναι ήρεμα στο Χαρτούμ και χωρίς βιασύνες και θορύβους πολλούς.
    Μικρός πίστευα οτι τους εχει βαρέσει η ζέστη εκει κάτω γι αυτο και πάνε αργά.
    Ομως δεν φαίνεται να τους ανησυχεί κάτι ιδιαίτερα περα απο οσα και εμάς απασχολούν καθημερινά.
    Και φυσικά, σε σχέση κιόλας με το θέμα του δικού μου μπλογκ, το γυμνό σώμα δεν ειναι για αυτούς κάτι το σοκαριστικό, σκανδαλιστικό.
    Αντίθετα, εμείς το κάνουμε θέμα. Οπως εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tzonako,Είναι νοοτροπία που κυριαρχεί σ'όλη την Αφρική.Ρυθμοί αργοί,του τύπου"έχει ο θεός",καμια σχέση με τη δική μας"τρεχάλα".Και γω στην αρχή το απέδιδα στις κλιματολογικές συνθήκες,ακόμη και στη θρησκεία.Ομως ο αγώνας για την επιβίωση,πανάρχαια φροντίδα,η γνώση ίσως ότι δεν έχουν να περιμένουν κάτι περισσότερο,οδηγούν στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς!
    Για μας είναι ένα καλό μάθημα ηρεμίας,αλλά έτσι όπως είμαστε μαθημένοι στην πίεση,καμιά φορά γινόμαστε"τούρκοι"μ'αυτην την απίστευτη ηρεμία,πίσω απ'την οποία βέβαια ορισμένες φορές καλύπτεται και η κουτοπονηριά του Χατζηαβάτη!Ε,τι νομίζεις,μόνο εμείς έχουμε την έγνοια να ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους;
    Salam ou rahma(ένας από τους τρόπους χαιρετισμού) =Ειρήνη και ηρεμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα VaD.
    Το στρες και η πιεση αποτελουν απορροια του καπιταλιστικου τροπου παραγωγής, ο οποίος μεταφερει τις προυποθέσεις συντήρησής του, (συνεχης παραγωγή και εξάπλωση, εκμεταλευση χρονου και φυσης)και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Βεβαια το πραγμα πάει αμφίδρομα, αν σκεφτούμε τους λογους για τους οποίους ο καπιταλισμος δεν ρίζωσε σε ορισμενες κουλτούρες περα απο τη δυτικη. Προφανώς ειναι και θεμα , πολιτισμικό αρα και θρησκευτικο (Βεμπερ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλη Cynical,γι αυτο είπα,αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε το δικό μας τρόπο ζωής με τη δική τους ηρεμία...αλλά μάλλον επιζητώ το αδύνατο!Το δικό μας καθημερινό κυνήγι αυτομάτως συνεπάγεται απουσία ηρεμίας!
    Και φυσικά με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο ότι ειναικαι θέμα πολιτισμικό και θρησκευτικό!
    Καλό απόγευμα νάχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος18/8/08, 8:54 μ.μ.

    vadούδι μου,
    έχασα την προηγούμενη ανάρτησή σου και στεναχωρέθηκα. Ξέρω ότι θα έχει και συνέχεια και παρηγοριέμαι.
    Όσο γι΄ αυτή την ανάρτηση τι να πω. Για μας μερικά πράγματα μπορεί να τα αποδέχομαστε στο μυαλό μας, αλλά μόνο σαν κουλτούρα των άλλων. Ποτέ δική μας. Έτσι μας έμαθαν να σκεφτόμαστε και έτσι λειτουργούμε...
    Φιλί κοραλένιο.
    Υ.Γ.Καλώς σε βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Zanibarάκι μ',καλωσόρισες ακόμα μια φορά,δε λέω ακόμα καλό χειμώνα,έχουμε καιρό!
    ....Κι όταν τα βρούμε μπροστά μας,η υποκρισία σ'όλο το μεγαλείο της:-Εγώ δεν είμαι ρατσιστής,αυτοί είναι μαύροι!
    Μακάρι να μην είχα δίκιο,αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για την κοινωνία μας!
    Καλό βραδάκι και υπομονή...Ο ΑΠΟΥΡΩ θα ξαναχτυπήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος18/8/08, 11:30 μ.μ.

    Γεια σου Βασίλη απο την Σαντορίνη!
    Σ ευχαριστώ για την επίσκεψη, και το υπέροχο ταξίδι που μας χάρισες...
    Υ.Γ: Είμαστε και Αρεινάρα βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα και από εμένα,

    Πολύ αυθεντική η σκηνή που περιγράφεις. Ομολογώ πως θα μου ερχόταν πάρα πολύ παράξενο να το βλέπω. Οχι πως θα με σόκαρε, εξάλλου εδω στο Λονδίνο έχω συνηθίσει σε καταστάσεις και εικόνες που στην Ελλάδα θα χαρακτηρίζονταν «ακραίες» όπως για παράδειγμα ζευγάρια ομοφυλοφίλων να χαιδιολογούνται στα πάρκα ακριβώς όπως και τα ετεροφυλόφιλα.

    Βέβαια εδώ θα προσθέσω και κάτι που χάνουν οι Σουδανοί φίλοι μας. Αν μπορείς να έχεις το σεξ στην εξοχή όποτε και οπόυ θέλεις, δεν σε εξιτάρει όπως εμάς. Επομένως μάλλον εμείς δημιουργήσαμε τις αναστολές για να βάλουμε χρώμα στα παιχνίδια μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. drink,Kαλωσήρθες κι από δω,ε,όσο νάναι πολλά κοινά θα βρουμε!
    Ελα και συ στο ταξίδι μου και"έχει ο θεός"όπως λένε εκεί κατω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ndn,"χρώμα στα παιγνίδια" λέμε τώρα την υποκρισία μας;Αλλά παρά την εικόνα που περιέγραψα μη νομισεις ότι και εκεί δεν υποκρίνονται!Το τι κρύβεται πίσω από τη μαντήλα(υποχρεωτική για τις ντόπιες έξω απ'το σπίτι)και την μπούρκα(σπάνια)δε λέγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εσύ και ο Τζονάκος με το "απλά και φυσικά" με έχετε προβληματίσει τελευταία!
    Έγραφες στο προηγούμενο για το Χαρτούμ (τελικά βλέπεις το σχόλιό μου?) ότι έχει πληθυσμό 10 εκ. Η κατάσταση στη πόλη είναι καλή ή όπως στα Τίρανα που ήμουν πριν 10 χρόνια, με ένα κεντρικό δρόμο και δυο πλατείες άσφαλτος και τριγύρω εγκατάλειψη?
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. radio marconi,Kαλώς τον ασυρματιστή!
    Σε μια αφρικάνικη πόλη απ'όλα έχει ο μπαξές!Φαρδιοί ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι με διάζωμα και ταυτόχρονα χωματόδρομοι ουκ ολίγοι,από κίνηση δε κυρίως στις ώρες αιχμής άστα να πάνε!Και φυσικά η εικόνα του κάρου πλάι -πλάι με τ'αυτοκίνητο κλασική!
    Καλό απόγεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η Αφρική πρέπει να είναι μια πραγματικά γοητευτική χώρα! Εντελως αλλη νοοτροπία.. εμπειρία ζωής το ταξίδι εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. roadartist,καλωσήρθες και πάλι!
    Ναι,όντως είναι εμπειρία ζωής γι αυτό και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας!Είναι πολύ ωραίο να ταξιδεύεις παντού,όμως όταν ζεις κάπου για καιρό ανακαλύπτεις χίλια δυο πράγματα,τα οποία έτσι κι αλλιώς ένα απλό τουριστικό ταξίδι,όσο όμορφο κι αν είναι,αδυνατεί να σου δώσει!
    Καλο απόγευμα να έχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ι'm back!!
    ωραιο καλωσορισμα....Φοβερό !καλα δεν μ κανουν ιδιαίτερη εντυπωση οσα διάβασα...δεν ειναι εξωπραγματικά..η φαντασία μ τα καλύπτει μμμ οι φωτογραφίες όμως..
    πολύ καλές!!μπορώ να τις κανω ενα κοπι???πλιιιιιζζζζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. seisaxtheia,καλωσήρθες και πάλι!
    Στο blog του vad η κοινοκτημοσύνη είναι κανόνας,πάρε ό,τι θέλεις,χωρίς παρακάλια!άλλο κέρασμα δεν έχει!Μόνο ευχές για
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ena μεγαλο θεμα που παντα με απασχολει στα ταξιδια,ειναι οτι θεωρουμε οτι οι ντοπιοι ειναι πισω σε σχεση με εμας τους Δυτικο ευρωπαιους.Αλλα μετα απο περιπλανηση,δεν ειμαι και τοσο σιγουρος για αυτο.Απλα εμας μας εχουν οδηγησει αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι κανόνες κάθε κοινωνίας είναι κάτι που διαμορφώνεται μέσα σε μια αργή εξελικτική διαδικασία.
    Είναι σημαντικό πιστεύω να μην είναι κανείς ρατσιστής με την έννοια να μπορεί να αποδέχεται μια "διαφορετική"νοοτροπία ως δεδομένη και αποδεκτή από μια μερίδα ανθρώπων. Εάν εμάς μας ταιριάζει η όχι αυτό είναι άλλη ιστορία και σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Για παράδειγμα στη δική μας κοινωνία αυτό που ισχύει είναι το "τα εν οίκω ου εν δήμω" και ομολογώ πως ίσως θα με σοκάριζε μια τέτοια δημόσια σκηνή επειδή έχω γαλουχηθεί με έναν άλλο τρόπο ζωής. Ομως σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαινα στη διαδικασία σύγκρισης δύο "διαφορετικών"πολιτισμών και να κρίνω εάν οι δικές μας ηθικές αξίες είναι ανώτερες από τις δικές τους η όχι.
    Πανέμορφα θέματα έχουν οι φωτογραφίες σου αλλά και οι αναρτήσεις σου. Θέματα για προβληματισμό....
    Καλό βράδυ Vad

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. zouri,τα ζεις από κοντά αυτές τις μέρες,πιστεύω πως με τη δική μου μικρή συνεισφορά σε βοηθώ να κατανοήσεις τη φιλοσοφία τους,τον τρόπο ζωής τους!Να καλοταξιδεύεις πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. dyosmaraki,επειδή σκέφτομαι όπως και συ,αν προσπαθούσα να δω τον εκεί κόσμο με τα μάτια του "πολιτισμένου",σιγουρα θα αποτύχαινα!
    Διατηρώ τις αντιρρήσεις μου για κάποια εξωτερικά στοιχεία,πχ.μαντήλα,αλλά δε βρίσκω κάτι καλύτερο για τη μόνιμη προστασία απ'τον καυτό ήλιο!
    Εκνευρίζομαι που το ζευγαράκι δεν επιτρέπεται να πιάνεται χέρι-χέρι στο δρόμο,και δεν μπορούν ή δε θέλουν να καταλάβουν ότι εμποδίζουντο πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο!
    Το "διασκεδάζω" όμως γιατί έχω μάθει να αποδέχομαι τον καθένα με τα στραβά του και με τα ίσια του.
    Μ'αυτό το σκεπτικό δεν περνάει ποτέ απ'το μυαλό μου καμιά συγκριση του τύπου "εμείς"και"σεις"!
    Ομως βγάζω το "άχτι" μου στους σουδανούς φίλους στους οποίους τα ρίχνω χοντρά όταν για παράδειγμα με καλούν στο σπίτι τους και η γυναίκα τους,ενώ γνωριζόμαστε από χρόνια,δεν εμφανίζεται μπροστά στους άντρες!
    Βγάζεις άκρη;
    Καλό βραδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. vad,
    σας έκανα μια πρόταση και κανονικά θα έπρεπε να την έχω γράψει εδώ αλλα δεν το σκεφτηκα..αν εχετε κέφι περάστε απο το μπλογκι και ρίχτε μια ματιά στην απάντηση του τελευταίου σας σχολίου ...Ευ-χαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο "Πολιτισμός" ΜΑΣ ...
    Κοντεύει να γκρεμίσει ότι
    η φύση καλλιτέχνησε χιλιάδες χρόνια.
    Η ευτυχία δε βρίσκεται ανάμεσα
    στην υπερκατανάλωση & το διαρκές άγχος.
    Καλά να τα περνάς εκεί στη ζέστη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Side21,δυστυχώς δεν επιδιώκουμε το μέτρο!
    -Τωρα είμαι εδω στη ζέστη και όπως είδα πριν λιγο στο freemeteo αυτή τη στιγμή Κατερίνη και Χαρτουμ έχουν 33 βαθμούς!Και η υγρασία στην Κατερίνη υψηλότερη!Αρα εδώ αλλάξανε πολύ οι κλιματολογικές συνθηκες!
    Καλό και δροσερό απόγεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Seisaxtheia,Kέφι για το δικό σου μπλόγκι;Παντα,ακόμα κι ακάλεστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Aυτοι οι αργοι ρυθμοι μ αρεσουν πολυ ...μα παρα πολυ!
    Μα τι ομορφο ποστακι εκανες!


    σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Vad μου,
    αν κατάλαβα καλά γύρισες στο Χαρτούμ, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς?
    Πολύ ωραίο το ποστ σου. Μας πληροφορείς για τη νοοτροπία ενός λαού που δεν γνωρίζουμε. Συνέχισε έτσι.
    Όσο για τη δημόσια ερωτική πράξη, δεν ξέρω αν τη ζηλεύω. Μάλλον όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. faraona,οι άργοί ρυθμοί άριστοι,αλλά σε πρακτικό επιπεδοάντε να βγεις στο μανάβη για ένα κιλο΄ντομάτες,θα σου βγάλει την ψυχή!
    Σ'ευχαριστώ για τη φιλοφροσύνη!
    Καλό απόγεμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μερόπη μου,καλημέρα!
    Φεύγω 31/8,θα σας ενημερώσω και θα σας αποχαιρετήσω στην τελευταία ανάρτηση πριν την αναχώρηση.Εχουμε μια βδομαδούλα ακόμα...
    -Δε θα τη χαρακτήριζα δημόσια αφού
    "διεπράχθη" στην ερημιά της υπαίθρου,τηνοποία βεβήλωνε μόνο το πέρασμα ενός"πολιτισμένου"!
    -Μα φυσικά έχει συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή