Αυτή την εποχή τα καζάνια έχουν πάρει φωτιά, είνια η ώρα του καινούριου τσίπουρου.Στ' αριστερά της φωτογραφίας λειτουργούσε παραδοσιακό καζάνι, τώρα δεν υπάρχει πια... Στο χωριό μου πρόλαβα τρία παραδοσιακά καζάνια, σήμερα λειτουργούν τα δύο, μαζί με μερικά πιο καινούρια, όπως αυτό της φωτογραφίας...
εδω καταλήγει το..."αγίασμα"...
Το βράσιμο του τσίπουρου ήταν πάντα πανηγύρι, που συνοδευόταν με αναλογο τραπέζι, μεζέδες, λουκάνικα, τσίπουρο, όλοι οι φίλοι περνούσαν από κει, για να ευχηθούν ¨καλά καζάνια", να εκτιμήσου και να τιμήσουν την καινούρια παραγωγή...Ιδιαίτερη περιποίηση περίμενε τη νεολαία, αφού μέσα απο τέτοιες διαδικασίες δενότανε με την παράδοση, θυμηθείτε την πρόσφατη σχετική ανάρτηση (εδώ)...
Εδώ ο μερακλής καζανάς ανακατεύει την πρώτη ύλη, τα στέμφυλα...
το σκάλισμα της φωτιάς...
...το προϊόν της πρώτης απόσταξης, "πρώτη στάμνα" το λέμε στον Κολινδρό, πάνω από 30 γράδα (60 βαθμοί αλκοόλ), δεν πίνεται με τίποτα, θυμάμαι στα καζάνια εκείνης της εποχής ο μόνος που το δοκίμαζε ήταν ένας παππούς που στις φλέβες αντί για αίμα έρρεε τσίπουρο, ο άνθρωπος είχε πιει στη ζωή του καζανιές ολόκληρες!
...εδώ ο "καλλιτέχνης" με το γραδόμετρο, το προϊόν της πρώτης απόσταξης μεταβράζεται ώστε η αλκοόλη να περιοριστει ανάμεσα στα18 μέχρι 24 γράδα...
Για το τσίπουρο δείτε αναλυτικότερα εδώ...
Οι φωτογραφίες είναι "κλεμμένες" από τον καλό μελισσά, τσιπουρά και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, τον συμπλόγκερ Φόρη Μουρατίδη (κλικ εδώ) και από την ωραία ομάδα του facebook Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΑΓΡΙΝΆ ΤΗΣ...
Καλό χειμώνα νά' χουμε,παρέα με τα τσιπουράκια μας, εβίβα!
εδω καταλήγει το..."αγίασμα"...
Το βράσιμο του τσίπουρου ήταν πάντα πανηγύρι, που συνοδευόταν με αναλογο τραπέζι, μεζέδες, λουκάνικα, τσίπουρο, όλοι οι φίλοι περνούσαν από κει, για να ευχηθούν ¨καλά καζάνια", να εκτιμήσου και να τιμήσουν την καινούρια παραγωγή...Ιδιαίτερη περιποίηση περίμενε τη νεολαία, αφού μέσα απο τέτοιες διαδικασίες δενότανε με την παράδοση, θυμηθείτε την πρόσφατη σχετική ανάρτηση (εδώ)...
Εδώ ο μερακλής καζανάς ανακατεύει την πρώτη ύλη, τα στέμφυλα...
το σκάλισμα της φωτιάς...
...το προϊόν της πρώτης απόσταξης, "πρώτη στάμνα" το λέμε στον Κολινδρό, πάνω από 30 γράδα (60 βαθμοί αλκοόλ), δεν πίνεται με τίποτα, θυμάμαι στα καζάνια εκείνης της εποχής ο μόνος που το δοκίμαζε ήταν ένας παππούς που στις φλέβες αντί για αίμα έρρεε τσίπουρο, ο άνθρωπος είχε πιει στη ζωή του καζανιές ολόκληρες!
...εδώ ο "καλλιτέχνης" με το γραδόμετρο, το προϊόν της πρώτης απόσταξης μεταβράζεται ώστε η αλκοόλη να περιοριστει ανάμεσα στα18 μέχρι 24 γράδα...
Για το τσίπουρο δείτε αναλυτικότερα εδώ...
Οι φωτογραφίες είναι "κλεμμένες" από τον καλό μελισσά, τσιπουρά και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, τον συμπλόγκερ Φόρη Μουρατίδη (κλικ εδώ) και από την ωραία ομάδα του facebook Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΑΓΡΙΝΆ ΤΗΣ...
Καλό χειμώνα νά' χουμε,παρέα με τα τσιπουράκια μας, εβίβα!
Μ' άρεσε ο χαρακτηρισμός αγίασμα!!! Καλημέραααααααααα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε, γεμίσαμε άχρηστες πληροφορίες πάλι. Αφού δεν πίνω γιατι να ξέρω?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι πόσα χρόνια θα κρατήσει αυτό? φθίνουν όλα !
Ελα ένα στην υγειά μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μεζέ να τον κανονίσεις εσύ γιατί δεν ξέρω τα γούστα σου!(δικαιολογίες)!
εγω εχω τυχει σε καζανι στην κρητη!!!ερεε η ρακουλα και τα καλα παρεακια!!!ετσι να γλενταμε την ζωη μας εναντια στις δυσκολιες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήστην υγεια μας!!!!καλημερες!
Στέκομαι και εγω στην λέξη αγίασμα, χωρίς να χάσω την υπόλοιπη διαδικασία την οποία αγνοούσα μέχρι πρότινος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕβίβα λοιπόν, υγεια να υπάρχει.
Όσο ζεις μαθαίνεις λέει μια παροιμία....ευχαριστώ για την ενημέρωση...VAD...δεν ήξερα την διαδικασία....λογικό διότι δεν έχω καν δοκιμάσει αγίασμα....χάνω πολλά????
ΑπάντησηΔιαγραφήεεεεεεεεεεεεεεεε
ΑπάντησηΔιαγραφήγια στείλτε τίποτα βρε....
ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΙΣ
φοβερή ανάρτηση! εβίβα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου πατριδα.Κανονισε φετος δεν το γλυτωνεις το καζανι.
ΑπάντησηΔιαγραφήLeviathan,και βεβαια αγίασμα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαβαλιώτη φίλε,η εκκλησία εχει το αγιασμενο νεράκι,εμις το μεταβρασμενο τσιπουράκι:)
Καλησπέρα....
Ζουζούνα,o μη πίνων τσίπουρο, μηδέ εσθιέτω:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι θα τα τσούξουμε;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεζεδάκι όμως τρώω και ας μη πίνω!!
Γιαγιά Αντιγόνη μου,οι μεζέδς στις δυο επόμενες αναρτησεις,κάνε όρεξη:)
ΑπάντησηΔιαγραφήchristina,μερακλήδικη κατάσταση,
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω χρόνια να ζήσω καζάνι απο κοντά,μα φετος δε μου γλυτώνει:)
Καλησπέραααα....
Είδα τον τίτλο και σκέφτηκα για ποια καζάνια μιλά? Γι' αυτά της Κολάσεως? Χα χα χα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως εγώ με την πρώτη γουλιά από τσίπουρο, πάω για ύπνο.
evi athanasiou,καλωσόρισες στην παρεα μας,ψάξε να βρεις καζάνι,ειναι άλλη κατάσταση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα λέμε οπωσδήποτε...
mia,να μην ξερεις απο καζάνι συγχωρείται,αλλά να μην εχεις δοκιμάσει αγίασμα,ντροπή!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις όμως την ευκαιρία να επανορθώσεις,αντε,περιμενω εντυπώσεις...
akrat,ακόμα δε βρεθηκα σε καζανιά,ακομα περσινο πινω...
ΑπάντησηΔιαγραφήPikiFriki,εβίβα,να διώξουμε τη φρίκη:)
ΑπάντησηΔιαγραφήForis Mouratidis,αντε,Πατρίδα,ειμαι στο ακουστικο!:)Πότε με το καλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήstalamatia,πάντα με μετρο,Η εποχή των παραβάσεων παρήλθε,Οι μεζέδες στις δυο επόμενες αναρτήσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήMeropi,ποτέ κόλαση στο μπλογκ του ΑΠΟΥΡΩ,μόνο γλέντια!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα τσίπουρο μεσημεριάτικο,ας ειναι και...τζιβανία:)),ειναι ό,τι πρέπει για μεσημεριανό χαλαρωτικό ύπνο...
Τίποτα δεν πίνω... το τσίπρο, θάπινα!!!!?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπά? νηστικιά θα μείνω?
εεεεε?
Ζουζούνα,πέρα απο το καλαμπούρι,
ΑπάντησηΔιαγραφήσεβαστη η κάθε επιλογη...
''Αγίασμα''με γλυκάνισο και καλή παρέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνέστης Θ. Κετσετζίδης,εμεις οι Μακεδόνες πάντα με γλυκάνισο,
ΑπάντησηΔιαγραφήγλυκόπιοτο και αρωματικό!
Αγίασμα βέβαια,του τσιπουρου δεηθώμεν:))Εβίβα!!!
ekai xoris glikanso kalo einai kati kseroyn oi kritikoi.
ΑπάντησηΔιαγραφήtsaknakatkous,οι Κολινδρινοί ξέρουν καλύτερα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού είναι ο μεζές;
ΑπάντησηΔιαγραφήKANTHAROS,έλα,βιαστικέ κι εσύ:),
ΑπάντησηΔιαγραφήμετά το τσίπουρο,ερχονται κρασί και μεζέδες στις δυο επόμενες αναρτησεις...
Eνα καζάνι όπως αυτό στην τρίτη φωτογραφία από το τέλος είναι στο μπαλκόνι μου,και φιλοξενεί ένα αναρριχώμενο φυτό,το ζευγάρι του είναι δίπλα στο τζάκι και φιλοξενεί τα ξύλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριττό να σου πω ότι ήρθε από το Κολινδρό!
Frezia,α,εσύ "εκλεψες" το καζάνι
ΑπάντησηΔιαγραφήπου ψάχνουν κάποιοι Κολινδρινοί φίλοι;:)))
Δεν το έκλεψα του προπάππου μου είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήεις υγείαν. μακάρι να μην χαθούν τέτοιες παραδόσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήFrwzia,να συμπεράνω οτι ο προπάππος ειχε καζάνι και να ψάχνω τίνος δισέγγονη είσαι;:)
ΑπάντησηΔιαγραφήMana,δε θα χαθούν,όσο και να θελουν να το τυποποιήσουν,η παραγωγή τσιπουρου χύμα δε θα πάψει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕβιβα!:)
έλα βρε vad κανόνισε κανένα τσίπουρο-βραβείο και μας έχουν πνίξει εδώ μέσα στα μαρτίνια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο άλλο Σάββατο θα σε παω να δεις.....κοψίδια,συγνωμη μπερδεύτηκα ,καζάνι.......Φόρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ο δικός μου προπάππος ειχε καζανι, αλλά δεν ηταν επαγγελματίας. Θυμάμαι στην αυλή μας στον Κολινδρό, υπήρχε ένα τεραστειο ξύλινο δωμάτιο που το λέγανε "καρουτα" για την αποθήκευση των στέμφυλων. Εκεί μπαινοβγαίναμε και παίζαμε. Θυμάμαι με ευγνωμοσύνη τον Σωτήρη Ζιάκα που φρόντισε και σώθηκε το καζάνι εκείνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εδώ στη Θράκη, αυτή την εποχη τα καζανια δουλευουν συνεχεια. Ενας φιλος βγαζει τσίπουρο αλλά η σύναξη ειναι αντρική δουλειά. Οχι οτι θα πήγαινα αν με καλούσε γιατί θυμαμαι την κορη μου που πήγε μια φορα με παρεα, και τα ρούχα της έγιναν καπνιστα και μύριζαν ακόμα και μετά το πλύσιμο. Ισως παω φετος μόνο και μόνο για να βγάλω φωτογραφίες
δεν παααωωω σπιτιιιι μου απόψεε...χικ χικ..τσιπουρο...και ρακί καζανάτο ....τρέλα και καλά ταξίδια...για σου βρε γκαρντάση πάλι με έφτιαξες αλκοολικό θα με κάνεις...χικ χικ...
ΑπάντησηΔιαγραφήElenaG,περίμενε,δεν τελειωσα ακόμα με τσίπουρα και κρασιά,κάτσε να πιάσω τζιβανίες και κουμανταρίες και μετά θα σχεδιάσω το βραβειο:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σαββατοκύριακο στην αγαπημενεη Κύπρο...
ΑΜΑΝΤΑ,τις θυμάμαι κι εγω τις καρούτες...
ΑπάντησηΔιαγραφή-Καλά,ποιος σου ειπε τι απαγορευεται γυναικα στο καζάνι;:)Να το επιδιωξεις,να πας,περιμενω αναρτηση...
-Ε,τι ήθελες να μυριζουν τα ρούχα,θυμίαμα;:))
Καλο Σαββατοκύριακο,Πατρίδα...
evangelosnaxios,πού να σου τα λεω,και σημερα ειμαι καλεσμενος σε καζάνι,εκει θα "φάω" τη μέρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή-Ωραια,ε,καιρός ήταν να βρεθούμε και στο καζάνι του Φόρη!Ωραία!Δυο καζάνια σε μια βδομάδα:)
-Θα σου τηλ. σημερα για μελι...!
Καλο Σαββατοκύριακο θα πούμε απο κοντά...
homemade,μη μου φορτωνεις ευθύνη για τα ωραία σου γούστα!:)Κι εγω στα νιάτα σας το τιμούσα λιγο παραπάνω,τώρα πια με τέμπο και με ρυθμό,οι παραβάσεις τελειωσαν!
ΑπάντησηΔιαγραφή-Σημερα βράζει τσιπουρα 'ενας φίλος,οπότε θα του δωσουμε να καταλαβει,θα μαζεψω και υλικο για αναρτηση...
Αντε καλό Σαββατοκύριακο...
Τυχερέ... ωραίες καταστάσεις κάνετε εσείς εκεί πάνου:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ δεν έχει τέτοια κανένας νοικοκύρης να βράσει απ'τα σταφύλια που του'μειναν και να καλέσει φίλους του!
Αντε στην υγειά σου και πιες κανένα ποτήρι για τη θαλασσινή φίλη σου:))
zoyzoy,Αρμενακι,ε,καλή μου,και νάξερες!Πριν απο δυο ώρες γύρισα απο καζάνι,όπου εβραζε τα τσιπουρα ενας φίλος,μιλάμε για κατάσταση άλλο πραμα,αναρτηση και φωτογραφίες σε καμιά βδομάδα...και καπάκι προσκληση για επόμενο καζάνι το άλλο Σαββατο,δε σου λεω τίποτα,πανεμορφα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σαββατοκύριακο στο νησί...