Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Όταν έβρασε ο Δημήτρης...


Παρακολουθήσατε πέρυσι τα καζάνια του 2011 (εδώ, εδώ κι εδώ),
δε θα σας άφηνα παραπονεμένους στη νέα σεζόν. Αφού σας έδειξα τ'αμπέλι
 και το πανηγύρι του τρύγου (εδώ κι εδώ), ήρθε η ώρα για το βράσιμο, η ώρα της ανταμοιβής των κόπων του μερακλή αμπελουργού, του Δημήτρη...
Στο καζάνι του Κώστα,
ο καζανάρχης ενισχύει τη φωτιά, 
περνάει από μηχανή τα στέμφυλα, για να λιγοστέψει η "σαβούρα",
                               έχει ήδη καθαρίσει το καζάνι και ανακατεύει για τελευταια φορά
                        τα στέμφυλα, πριν σκεπάσει το καζάνι κι αρχίσει το βράσιμο,
εδώ ελέγχει τους βαθμούς, τα "γράδα" ,
κι εδώ η μετάγγιση του  καθαρού προϊόντος της μετάβρασης 
 (της δεύτερης βράσης) σε μπιτόνια, η μετάβραση δίνει πιο καθαρό προϊόν 
και περισσότερα γράδα,
                         και ο γλυκάνισος, που θα προστεθεί μαζί με τα κυδώνια,
                  για να δώσει άρωμα στο τσίπουρο, ο κάθε αμπελουργός έχει  τη
          δική του αρωματική συνταγή, ο Δημήτρης έχει επιλέξει τα κυδώνια... 
                        Και όσο οι ειδικοί ασχολούνταν με την παρασκευή του  
                 "αγιάσματος", ήδη είχε στρωθεί το τραπέζι, με εκλεκτό 
                                    τουρσί, λάχανο και ντομάτα,
                                    το μπρούσκο έρρευσε άφθονο,
για να συνοδεύσει τα ψητά "διαίτης" (δεν το πιστεύετε, σας το λέω υπευθύνως, διαίτης ήτανε, οι χοληστερίνες, τα λίπη, τα τριγλυκερίδια, κάηκαν όλα μέσα στα κάρβουνα!), που καλοέψησε, όπως πάντα ο αμπελουργός,
και η καλή παρέα τα τίμησε δεόντως, εν μέσω γενικής ευθυμίας, αμπελοφιλοσοφίας και ανταλλαγής απόψεων επί παντός επιστητού...
                                      Αντε, να ευχηθούμε στο φίλο αμπελουργό, 
καλή επιτυχία στα τσίπουρα και στα κρασιά σου, Δημήτρη, και του χρόνου...

32 σχόλια:

  1. Α ρε Vad κρατάς την Ελλάδα ζωντανή με τις αναρτήσεις σου! Απομακρύνεις την απανθρωπιά, θυμίζοντας ότι για να είναι κανείς ευτυχισμένος, πέρα από μια καλή παρέα, ένα ωραίο μεζέ, ένα αυθεντικό τσίπουρο ή κρασί, πάνω από όλα πρέπει και αξίζει κανείς να παραμείνει ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

    Καλημέρα!Υγεία να έχεις και να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλαλο-Σεφτελε:),καλημέρα,κόψε κάτι,πολύ αέρα μου δίνεις!
      Απλώς λεω με τοντρόπο μου οτι μπορουμε να την παλεψουμε, ρε γμτ!
      Καλή εβδομάδα ευχομαι...

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. αθεόφοβε,Υγίαινε!:)

      Καλή εβδομάδα να εχουμε...

      Διαγραφή
  3. Να 'στε καλά να το πίνετε στις χαρές σας! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Koueen,Υγεία πάνω απ'όλα!Δε λεμε και του "χρόνου",επειδή προβλέπονται κι αλλα καζάνια εντος των ημερών:)

      Καλή εβδομάδα...

      Διαγραφή
    2. Και του χρόνου στου Δημήτρη, καλέ! Στο επόμενο καζάνι (του Πέτρου π.χ.) πάλι και του χρόνου θα σου πω, αλλά θα είναι για του Πέτρου αποκλειστικά.

      Διαγραφή
    3. Koueen,σε λίγες μερες θα μου ευχηθείς και πάλι και πάλι και ξαναπάλι,περιμενε και θα δεις:)

      Διαγραφή
  4. υπέροχα. Στην υγειά σας λοιπόν και του φυσικά και του χρόνου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mahler,"του χρόνου" θα ευχηθούμε οταν τελειώσουν τα καζάνια,περιμενε,σου εχω κι άλλα:)

      Καλή εβδομάδα ευχομαι...

      Διαγραφή
  5. Και του χρόνου και φυσικά,καλή επιτυχία στον φίλο σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.με το σταυρό,θα δεχθούμε ευχές για του χρόνου,όταν τελειώσουν οι επισκεψεις στα καζάνια:)

      Καλη εβδομάδα να εχεις...

      Διαγραφή
  6. Στην υγειά σας!
    Ολα καλά στον φίλο σου και εσύ να μας δείχνεις στιγμιότυπα της παράδοσης, που έχουν ξεχαστεί!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαγιά Αντιγόνη,Υγιαίνετε!:),θα σας δειχνω,εχω κι άλλα καζάνια,οσονούπω...

      Καλή εβδομάδα ευχομαι...

      Διαγραφή
  7. Μακάριοι, μακάριοι καί ζηλευτοί. Καί τοῦ χρόνου μέ ὑγεία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. cummulus,φτύσε μας,μη μας ματιάσουνε:))

      Καλή εβδομάδα...

      Διαγραφή
  8. Καλή επιτυχία κι απο εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Antinetrino,οι ευχές επιασαν τόπο,το τσίπουρο
    φετινής εσοδείας ειναι ετοιμο πια!

    Καλή εβδομομάδα να εχεις...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα καλά Βασίλη, αυτό το γλυκάνισο τι το θέλετε; Καταστρέφετε το αγίασμα βρε παιδιά! Εμείς εδώ δε βάζουμε γλυκάνισο κι έτσι η γεύση και το άρωμά του δε μας αρέσει... Το προτιμούμε σκέτο. Κάποια από τις επόμενες ημέρες θα πάω με τον πατέρα μου για να φτιάξουμε το δικό μας αγίασμα, στο εν τω μεταξύ κονόμησα τέσσερα κιλά ΑΑ αγίασμα από ένα καλό φίλο... για το χειμώνα... ξέρεις τώρα!

    Μιας και ο λόγος είναι περί τσίπουρου, απλώς να αναφέρω ότι από τη συλλογή μου(!) ξεχωρίζει ένα τσίπουρο από βατόμουρα που μου έφερε ένας καλός μου φίλος από τη Σερβια, πιο συγκεκριμένα από το Κοπαόνικ (κάνε μια αναζήτηση στο google να δεις το μέρος). Είναι με διαφορά το καλύτερο πράγμα που έχω πιει ποτέ μου. Φέτος που θα ξαναπάει θα μου φέρει πάλι, πρέπει να κανονίσουμε να βρεθούμε για να το γευτείς... (ίσως τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα(;)...)

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. teleytaios,συνήθειες και γούστα,φίλε Κώστα!
      Καλό κουμάντο για το χειμώνα!
      -Εχω πιει παλιά απ'αυτά τα σερβικα,ποτό απο δαμασκηνο,
      έμοιαζε με ανοιχτοχρωμο κονιάκ...
      -Βιάζεσαι ναρθουν τα Χριστούγεννα;
      Είναι νωρίς ακομα,κάτσε να τελειώσουμε με τα καζάνια!:)
      Καλή εβδομάδα ευχομαι...

      Διαγραφή
    2. Δαμάσκηνο σέρβικο είχα κι εγώ λίγο στο σπίτι, τελείωσε κι αυτό! Πράγματι μοιάζει με κονιάκ.

      Άντε και του χρόνου με υγεία!

      Διαγραφή
    3. Και το πίνανε πρωί-πρωί,βρε Κώστα,συνοδευε το πρωινό τους!!!Μιλάμε για ποτήρια αδαμαντοκόλλητα οι ανθρωποι!!!
      Την καλημέρα μου...

      Διαγραφή
  11. Οι χοληστερίνες... κάηκαν αλλά
    το διοξείδιο του άνθρακα από
    τα κάρβουνα παραμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Frezia,ε,όχι και να κόψουμε την ψησταριά λόγω διοξειδίου;Ο πωπός των αγελάδων μολύνει την ατμόσφαιρα περισσότερο από μια ψησταριά:))

      Διαγραφή
  12. Κυδώνια στο τσίπουρο δεν το είχα ξανακούσει. Αλλά γιατί όχι, όλα τα φρούτα μπορούν να ζυμωθούν και στην συνέχεια να αποσταχθούν. Εμείς κάνουμε τσίπουρο από σύκα.
    Και του χρόνου με υγεία!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. misoagnosti,το κυδωνι δεν μπαινει στο βρασιμο,αλλά μετά την ολοκληρωση της απόσταξης ριχνουν στο βαρελι κομματια από το φρούτο,για να παρει γευση...
    -Από πολλά φρούτα βγάζουν τσιπουρο,αλλά το κύριο ειναι το σταφύλι...
    -Οταν βρεθεις καποι φορά στον Πλαταμώνα,ψάξε για τσιπουρο απο κούμαρα...
    -Κάτσε,να τελειώσουν και τα άλλα καζάνια(έχουμε και συνεχεια)και τοτε θα πούμε "και του χρόνου"!:)
    Καλό μεσημερι...

    Καλό μεσημερι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάναμε και εμείς την απόσταξη μας στο χωριό και από δύο βαρέλια γεμάτα σταφύλια βγάλαμε....12 λίτρα τσίπουρο!
    Κάπως λίγα μου φάνηκαν και όταν ρώτησα τον καζανάρχη μου είπε ότι τα σταφύλια πριν τα βράσεις πρέπει να τα πατήσεις.
    Απάτητα τα πήγαμε VAD και.....πατώσαμε σε ποσότητα.
    Όπως καταλαβαίνεις η ποσότητα φτάνει μόνο για εντριβές.
    Για να κάνεις κεφάλι ούτε λόγος!
    χα,χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xristin,να παταινει,να ματαινει,λεει ο γύφτος:))Τι να σου κάνω,δε με παρακολουθείς,για να μαθαινεις...
      http://apouro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4.html
      Ριχνεις τα στεμφυλα πατημενα στα δυο βαρελια,γίνεται η ζύμωση,αφήνεις τους ζυμομυκητες να μεθούν και να χορευουν για λίγες μέρες,τραβάς το κρασάκι σου,(δεν ειναι ετοιμο για να το πιεις,το αφήνεις να "κάτσει" και το τραβάς πάλι,όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα,έτοιμο πια για να το πιεις.Τη σαβουρα από την τελευταια μεταγγιση του κρασιου,τη βαζεις σ'ενα πλαστικο μπιτόνι,την αφήνεις να βρασει κι αλλο,προσθετοντας και λιγο νερο,και εχεις το ξίδι του χειμώνα).
      Τα στεμφυλα που απομειναν από το πρωτο τραβηγμα του κρασιου τα βάζεις σε ένα βαρελι πια,αν χρειαστει,συμπληρωνεις το βαρελι με νερό,για να μην ξεραθουν και μουχλιάσουν,μια φορά την ημερα τα ανακατευεις φερνοντας τα πάνω κατω,ελεγχεις συχνά αν πρεπει να προσθεσεις λιγο νεράκι,τ'αφηνεις να βρασουνε και από αρχές Νοέμβρη και μετά ειναι έτοιμα για βρασιμο, Ενα βαρελι 70-80 κιλών στεμφυλα πατημενα θα βγαλει 20 λίρα τσίπουρο...
      Αντε καλα,δεν πειράζει,την επόμενη φορά:)

      Διαγραφή
  15. καλή επιτυχία.. τυχερός ο Δημήτρης.. και οι φίλοι του.. !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. paraskevi,η ευχή σου επιασε πριν ακομα την πεις,βγηκε σπέσιαλ αγίασμα:)

      Διαγραφή
  16. Παναγιά μου!
    Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε εμείς;
    Πολύ δουλειά VAD!
    Δεν είναι για μας!
    χα,χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. xristin,α,τα γούστα θελουν τον κόπο τους:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή