δε θα σας άφηνα παραπονεμένους στη νέα σεζόν. Αφού σας έδειξα τ'αμπέλι
και το πανηγύρι του τρύγου (εδώ κι εδώ), ήρθε η ώρα για το βράσιμο, η ώρα της ανταμοιβής των κόπων του μερακλή αμπελουργού, του Δημήτρη...
Στο καζάνι του Κώστα,
ο καζανάρχης ενισχύει τη φωτιά,
περνάει από μηχανή τα στέμφυλα, για να λιγοστέψει η "σαβούρα",
έχει ήδη καθαρίσει το καζάνι και ανακατεύει για τελευταια φοράτα στέμφυλα, πριν σκεπάσει το καζάνι κι αρχίσει το βράσιμο,
εδώ ελέγχει τους βαθμούς, τα "γράδα" ,
κι εδώ η μετάγγιση του καθαρού προϊόντος της μετάβρασης
(της δεύτερης βράσης) σε μπιτόνια, η μετάβραση δίνει πιο καθαρό προϊόν
και περισσότερα γράδα,
και ο γλυκάνισος, που θα προστεθεί μαζί με τα κυδώνια,για να δώσει άρωμα στο τσίπουρο, ο κάθε αμπελουργός έχει τη
δική του αρωματική συνταγή, ο Δημήτρης έχει επιλέξει τα κυδώνια...
Και όσο οι ειδικοί ασχολούνταν με την παρασκευή του "αγιάσματος", ήδη είχε στρωθεί το τραπέζι, με εκλεκτό
τουρσί, λάχανο και ντομάτα, το μπρούσκο έρρευσε άφθονο,
για να συνοδεύσει τα ψητά "διαίτης" (δεν το πιστεύετε, σας το λέω υπευθύνως, διαίτης ήτανε, οι χοληστερίνες, τα λίπη, τα τριγλυκερίδια, κάηκαν όλα μέσα στα κάρβουνα!), που καλοέψησε, όπως πάντα ο αμπελουργός,
και η καλή παρέα τα τίμησε δεόντως, εν μέσω γενικής ευθυμίας, αμπελοφιλοσοφίας και ανταλλαγής απόψεων επί παντός επιστητού...
Αντε, να ευχηθούμε στο φίλο αμπελουργό, καλή επιτυχία στα τσίπουρα και στα κρασιά σου, Δημήτρη, και του χρόνου...
Α ρε Vad κρατάς την Ελλάδα ζωντανή με τις αναρτήσεις σου! Απομακρύνεις την απανθρωπιά, θυμίζοντας ότι για να είναι κανείς ευτυχισμένος, πέρα από μια καλή παρέα, ένα ωραίο μεζέ, ένα αυθεντικό τσίπουρο ή κρασί, πάνω από όλα πρέπει και αξίζει κανείς να παραμείνει ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!Υγεία να έχεις και να περνάς καλά!
Παλαλο-Σεφτελε:),καλημέρα,κόψε κάτι,πολύ αέρα μου δίνεις!
ΔιαγραφήΑπλώς λεω με τοντρόπο μου οτι μπορουμε να την παλεψουμε, ρε γμτ!
Καλή εβδομάδα ευχομαι...
Εις υγείαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήαθεόφοβε,Υγίαινε!:)
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να εχουμε...
Να 'στε καλά να το πίνετε στις χαρές σας! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήKoueen,Υγεία πάνω απ'όλα!Δε λεμε και του "χρόνου",επειδή προβλέπονται κι αλλα καζάνια εντος των ημερών:)
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα...
Και του χρόνου στου Δημήτρη, καλέ! Στο επόμενο καζάνι (του Πέτρου π.χ.) πάλι και του χρόνου θα σου πω, αλλά θα είναι για του Πέτρου αποκλειστικά.
ΔιαγραφήKoueen,σε λίγες μερες θα μου ευχηθείς και πάλι και πάλι και ξαναπάλι,περιμενε και θα δεις:)
Διαγραφήυπέροχα. Στην υγειά σας λοιπόν και του φυσικά και του χρόνου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήmahler,"του χρόνου" θα ευχηθούμε οταν τελειώσουν τα καζάνια,περιμενε,σου εχω κι άλλα:)
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα ευχομαι...
Και του χρόνου και φυσικά,καλή επιτυχία στον φίλο σου! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.με το σταυρό,θα δεχθούμε ευχές για του χρόνου,όταν τελειώσουν οι επισκεψεις στα καζάνια:)
ΔιαγραφήΚαλη εβδομάδα να εχεις...
Στην υγειά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα καλά στον φίλο σου και εσύ να μας δείχνεις στιγμιότυπα της παράδοσης, που έχουν ξεχαστεί!
Να είσαι καλά!
Γιαγιά Αντιγόνη,Υγιαίνετε!:),θα σας δειχνω,εχω κι άλλα καζάνια,οσονούπω...
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα ευχομαι...
Μακάριοι, μακάριοι καί ζηλευτοί. Καί τοῦ χρόνου μέ ὑγεία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήcummulus,φτύσε μας,μη μας ματιάσουνε:))
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα...
Καλή επιτυχία κι απο εμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήAntinetrino,οι ευχές επιασαν τόπο,το τσίπουρο
ΑπάντησηΔιαγραφήφετινής εσοδείας ειναι ετοιμο πια!
Καλή εβδομομάδα να εχεις...
Όλα καλά Βασίλη, αυτό το γλυκάνισο τι το θέλετε; Καταστρέφετε το αγίασμα βρε παιδιά! Εμείς εδώ δε βάζουμε γλυκάνισο κι έτσι η γεύση και το άρωμά του δε μας αρέσει... Το προτιμούμε σκέτο. Κάποια από τις επόμενες ημέρες θα πάω με τον πατέρα μου για να φτιάξουμε το δικό μας αγίασμα, στο εν τω μεταξύ κονόμησα τέσσερα κιλά ΑΑ αγίασμα από ένα καλό φίλο... για το χειμώνα... ξέρεις τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας και ο λόγος είναι περί τσίπουρου, απλώς να αναφέρω ότι από τη συλλογή μου(!) ξεχωρίζει ένα τσίπουρο από βατόμουρα που μου έφερε ένας καλός μου φίλος από τη Σερβια, πιο συγκεκριμένα από το Κοπαόνικ (κάνε μια αναζήτηση στο google να δεις το μέρος). Είναι με διαφορά το καλύτερο πράγμα που έχω πιει ποτέ μου. Φέτος που θα ξαναπάει θα μου φέρει πάλι, πρέπει να κανονίσουμε να βρεθούμε για να το γευτείς... (ίσως τα Χριστούγεννα στα Τρίκαλα(;)...)
Την καλημέρα μου.
teleytaios,συνήθειες και γούστα,φίλε Κώστα!
ΔιαγραφήΚαλό κουμάντο για το χειμώνα!
-Εχω πιει παλιά απ'αυτά τα σερβικα,ποτό απο δαμασκηνο,
έμοιαζε με ανοιχτοχρωμο κονιάκ...
-Βιάζεσαι ναρθουν τα Χριστούγεννα;
Είναι νωρίς ακομα,κάτσε να τελειώσουμε με τα καζάνια!:)
Καλή εβδομάδα ευχομαι...
Δαμάσκηνο σέρβικο είχα κι εγώ λίγο στο σπίτι, τελείωσε κι αυτό! Πράγματι μοιάζει με κονιάκ.
ΔιαγραφήΆντε και του χρόνου με υγεία!
Και το πίνανε πρωί-πρωί,βρε Κώστα,συνοδευε το πρωινό τους!!!Μιλάμε για ποτήρια αδαμαντοκόλλητα οι ανθρωποι!!!
ΔιαγραφήΤην καλημέρα μου...
Οι χοληστερίνες... κάηκαν αλλά
ΑπάντησηΔιαγραφήτο διοξείδιο του άνθρακα από
τα κάρβουνα παραμένει!
Frezia,ε,όχι και να κόψουμε την ψησταριά λόγω διοξειδίου;Ο πωπός των αγελάδων μολύνει την ατμόσφαιρα περισσότερο από μια ψησταριά:))
ΔιαγραφήΚυδώνια στο τσίπουρο δεν το είχα ξανακούσει. Αλλά γιατί όχι, όλα τα φρούτα μπορούν να ζυμωθούν και στην συνέχεια να αποσταχθούν. Εμείς κάνουμε τσίπουρο από σύκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου με υγεία!
:)
misoagnosti,το κυδωνι δεν μπαινει στο βρασιμο,αλλά μετά την ολοκληρωση της απόσταξης ριχνουν στο βαρελι κομματια από το φρούτο,για να παρει γευση...
ΑπάντησηΔιαγραφή-Από πολλά φρούτα βγάζουν τσιπουρο,αλλά το κύριο ειναι το σταφύλι...
-Οταν βρεθεις καποι φορά στον Πλαταμώνα,ψάξε για τσιπουρο απο κούμαρα...
-Κάτσε,να τελειώσουν και τα άλλα καζάνια(έχουμε και συνεχεια)και τοτε θα πούμε "και του χρόνου"!:)
Καλό μεσημερι...
Καλό μεσημερι...
Κάναμε και εμείς την απόσταξη μας στο χωριό και από δύο βαρέλια γεμάτα σταφύλια βγάλαμε....12 λίτρα τσίπουρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως λίγα μου φάνηκαν και όταν ρώτησα τον καζανάρχη μου είπε ότι τα σταφύλια πριν τα βράσεις πρέπει να τα πατήσεις.
Απάτητα τα πήγαμε VAD και.....πατώσαμε σε ποσότητα.
Όπως καταλαβαίνεις η ποσότητα φτάνει μόνο για εντριβές.
Για να κάνεις κεφάλι ούτε λόγος!
χα,χα!
xristin,να παταινει,να ματαινει,λεει ο γύφτος:))Τι να σου κάνω,δε με παρακολουθείς,για να μαθαινεις...
Διαγραφήhttp://apouro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4.html
Ριχνεις τα στεμφυλα πατημενα στα δυο βαρελια,γίνεται η ζύμωση,αφήνεις τους ζυμομυκητες να μεθούν και να χορευουν για λίγες μέρες,τραβάς το κρασάκι σου,(δεν ειναι ετοιμο για να το πιεις,το αφήνεις να "κάτσει" και το τραβάς πάλι,όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα,έτοιμο πια για να το πιεις.Τη σαβουρα από την τελευταια μεταγγιση του κρασιου,τη βαζεις σ'ενα πλαστικο μπιτόνι,την αφήνεις να βρασει κι αλλο,προσθετοντας και λιγο νερο,και εχεις το ξίδι του χειμώνα).
Τα στεμφυλα που απομειναν από το πρωτο τραβηγμα του κρασιου τα βάζεις σε ένα βαρελι πια,αν χρειαστει,συμπληρωνεις το βαρελι με νερό,για να μην ξεραθουν και μουχλιάσουν,μια φορά την ημερα τα ανακατευεις φερνοντας τα πάνω κατω,ελεγχεις συχνά αν πρεπει να προσθεσεις λιγο νεράκι,τ'αφηνεις να βρασουνε και από αρχές Νοέμβρη και μετά ειναι έτοιμα για βρασιμο, Ενα βαρελι 70-80 κιλών στεμφυλα πατημενα θα βγαλει 20 λίρα τσίπουρο...
Αντε καλα,δεν πειράζει,την επόμενη φορά:)
καλή επιτυχία.. τυχερός ο Δημήτρης.. και οι φίλοι του.. !!
ΑπάντησηΔιαγραφήparaskevi,η ευχή σου επιασε πριν ακομα την πεις,βγηκε σπέσιαλ αγίασμα:)
ΔιαγραφήΠαναγιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε εμείς;
Πολύ δουλειά VAD!
Δεν είναι για μας!
χα,χα!
xristin,α,τα γούστα θελουν τον κόπο τους:))
ΑπάντησηΔιαγραφή