Σας έχω ξαναδείξει τα ψάρια του Νείλου (εδώ, εδώ κι εδώ), σας έδειξα το καθαρό είδος του ψαριού που προτιμούσαμε, σήμερα θα δούμε άλλο είδος, τηγανητά και μαγειρεμένα. Απ' του ψαρά το καλάθι , κατευθείαν σε παραδοσιακό τρόπο τηγανίσματος, τίγκα στο λάδι। Το ψάρι της φωτογραφίας λέγεται μπούλτι, καλό είναι, αλλά μυρίζει χωματίλα, δεν το τρώγαμε, για να το μαγειρέψει κανείς πρέπει να το γεμίσει μυρωδικά,για να φύγει η μυρωδιά....
Το φασίρ είναι είδος ψαριού που το ξεραίνουν στον ήλιο, το ψάρι παίρνει το χρώμα της ρέγγας, και όταν θέλουν να το μαγειρέψουν, το ψιλοκόβουν σε πάρα πολύ μικρά κομματάκια και το βράζουν μέσα σε καυτερή σάλτσα.
Το δοκίμασα μια φορά σε σπίτι Σουδανού φίλου, αν και δεν είμαι φίλος των καυτερών, μου άρεσε...
Ξέρω ότι οι κουζινολάτρεις της παρέας θα περίμεναν συνταγές, όμως το έχω δηλώσει επανειλημμένως, ο Vad δεν έχει καμιά σχέση με κουζίνα, ξέρει μόνο να...τρώει...
Mου έδωσες ιδέα ! Ψάρια λοιπόν σήμερα για τη φαμίλια.Δεν θα είναι Νείλου - αλλά Βολιώτικα ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ - ΚΑΛΟ Σ/Κ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ,ορεινη πέστροφα απο Πλαστηρα δεν παιζει;:)
ΔιαγραφήΚαλημέρα...
Στην αρχή διάβασα «Μπούτι» και λέω,για μπούτια θα μας πει ο VAD;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τρώω ποτέ ψάρι,ιδίως άμα μυρίζει χωματίλα κι ούτε εγώ έχω σχέση με την κουζίνα.Είμαστε μαλωμένες... :) Καλημερούδια,φιλόλογε!
Κ.,εδώ ήρθες για μπούτια;;;:)))
ΔιαγραφήΕδω στην Ελλάδα ψάρι να μυριζει χωματίλα,μπα...
-Α,χωρίς καλές σχεσεις με την κουζίνα,πώς θα σου βρούμε γαμπρό;;;:)))
Καλημέρα,ταλαιπωρημένη μου υποψήφια!
ψάρια ονειρευόσουν!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπρωινιάτικα....το μεσημέρι αναρτούν φαγητα !!!
καλημέρα!
Nasia,το πέτυχες,συνηθως το Σάββατο το μενού εχει ψάρι,αλλά η ανάρτηση ήταν αποθηκευμενη και προγραμματισμενη απο καιρό...
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή...
Μπορεί να μη δίνεις συνταγή, αλλά μια χαρά δίνεις τη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήKoueen,ειπαμε,ο VaD δεν εχει καλές σχέσεις με συνταγές και μαγειρέματα,αλλά δοκιμάζει τα πάντα...
ΔιαγραφήΚαυτερή σάλτσα με κομματάκια φασίρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο ακούγεται.
Μωρέ καυτερή σάλτσα να είναι και ας είναι και με......φασίρ!
χα!
xristin,γενικώς δεν τα πάω τα καυτερά,για σενα που σ'αρέσουν,προτεινω σε αιθιοπέζικο φαγάδικο να ζητήσεις "ζιγκνί"(κοτόπουλο ή μοσχάρι με πολύ καυτερή σάλτσα,φωτιά σου λεω!) ή και ψάρι...,γενικώς για καυτερά τραβα αιθιοπέζικο!
ΔιαγραφήΜ΄αρέσουν τα καυτερά, αρκεί να μην παρασκευάζονται με μαύρο πιπέρι. Οι ρέγγες, είναι καπνιστές κι αλίπαστες και διατηρούνται, τα φασίρ τα στεγνώνουν χωρίς αλάτι; Διατηρούνται έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήmisoagnosti,το καυτερό τους εκει ειναι σκόνη πιπεριάς ή πιπερόριζας...
Διαγραφή-Δεν εχω δει πώς το κάνουν,όμως ήταν πολύ αρμυρό,άρα σιγουρα το αλατίζουν,αλλιώς δεν ξεραινεται,αλλά σαπίζει...
Άστα τα φιλοσοφικά και πες τη συνταγή. Καλημέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήKANTHAROS,Ούτε φιλοσοφία,ούτε συνταγή,μόνο μερακλίδικες μάσες:)
ΔιαγραφήΚαλημέρες!
όσα μυρωδικά και αν βάλεις η χωματίλα δε φεύγει και τρως και είναι χάλια...
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο για το καπνιστό, ξεραμένο, πως το λένε, κατω από ποιες συνθήκες αποξηραίνεται;
ria,εχει εκει μπαχάρια και μυρωδικά,που τη ζαλίζουν τη χωματίλα:)
Διαγραφή-Δεν εχω δει τη διαδικασία,όμως ηταν τίγκα στο αλάτι...
Δεν φαίνονται και πολύ λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήFrezia,περί ορέξεως και γεύσεως...:)
ΔιαγραφήΕίναι σαν να μου λες εμενα να φάω σπανακόρυζο ή μπάμιες:((
χαχα! Η τελευταία φράση όλα τα λεφτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήantinetrino,σέβομαι τα χούγια και τα μεράκια του καθενός,αλλά απο κουζίνα μακριά!
Διαγραφήφάτε μάτια ψάρια λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό σαββατοκύριακο!
christina,τρώμε και τωρα,οχι όπως παλιά βεβαια,αλλά και το φθηνόψαρο μια χαρά ειναι!
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή...
Ανάρτηση για... πιγκουίνους! Τόσο πολύ ψάρι!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή!
Πιγκουίνος,τα ξαδερφια σου τρώνε και ξεραμένα;:)
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή να εχουμε...
προύχοντα
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι μόνο μαμ
άρχονταααααααααααααα
akrat,Ούτε προύχοντας,ούτε άρχοντας,ενας απλός VaD είμαι:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ εμείς εδώ που δε ξέρουμε τι ψάρι τρώμε;Κι εγώ ψαροφάγος είμαι, αλλά μόνο κατεψυγμενο τρώ πλέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεοντόκαρδε φίλε,μπορει να κόψαμε λογω κρισης το πρωτο ψαρι,αλλά ακομα εχει η τσεπη μας για φρέσκο γαυρο και σαρδελα,που ειναι και ελληνικά και φρέσκα και υγιεινά...,σπάνια το ψαχνουμε το κατεψυγμενο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓέννημα θρέμμα θαλασσινός ...
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν προτιμώ τα ψάρια του γλυκού νερού !!!
Με εξαίρεση ίσως την πέστροφα ...
μυρίζουν χωματίλα κι είναι όλο κόκαλα !!!
Βέβαια εκεί πάνω στο Νείλο οι άνθρωποι ...
πού να βρούνε τσιπούρες και μελανούρια !!!
Side21,Αγρυπνε φίλε,κι εγω με θαλασσινά ψάρια μεγάλωσα,μα όταν δεν εχεις τσιπουρες και μελανούρια,οπως πολύ σωστά ειπε,θα φας και ποταμισιο...
ΔιαγραφήΑντιπαθώ τα ψάρια...αλλά απόλαυσα τις συνηθειες της περιοχης εκεινης!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλα
Coula,αντιπαθείς τα ψάρια;;;;Παραείσαι εξαιρεση,δώσ'μου τη μερίδα σου:))
ΔιαγραφήΠερνω οπως παντα να ευχηθω μια ομορφη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα,Aργω μερικες φορες να περασω απο εδω αλλα δεν ξεχνω.Nα εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το μπλοκοσπιτο σου!!!!Δεν τα ηξερα αυτα τα ψαρια.Καλα κανεις και ξερεις μονο να τα τρως :)Ειναι πιο ευκολο;)
ΑπάντησηΔιαγραφήJK,Καλή εβδομάδα,κυρ Χαμόγελε,να περνας όποτε μπορεις,δεν κρατάμε απουσίες:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασίλη,μου αρέσουν πάρα πολύ τα ψάρια και δεν λείπουν από το διαιτολόγιο μου.... αλλά στο Σουδάν ,κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στο Νότιο Σουδάν, σ΄ένα οικισμό στις όχθες του Νείλου - 20 χιλιόμετρα πριν το Bentiu, το μετάνιωσα !!! Τα ψάρια σπαρταρούσαν, τα έπλυνα με εμφιαλωμένο νερό και τα έψησα στα κάρβουνα... υπέροχο δείπνο μετά από ένα 18ώρο κοπιαστικό ταξίδι... αλλά το επόμενο πρωινό ξύπνησα με το στομάχι μου να διαμαρτύρεται υπερβολικά επίμονα. Από τότε ψάρια μόνο σε επιλεγμένα εστιατόρια ... όπως τα ΚΥΜΑΤΑΚΙΑ (ακουαλι... αν θυμάμαι καλά) κοντά στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΠΥΡΟΣ,εξω προσεχα πολύ,πού θα καθήσω να φάω,και συ άλλωστε,τα υπόλοιπα για ΑMWAQUE στο fb...
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάρι χωματίλα μωρέ??
ΑπάντησηΔιαγραφήτα δικά μας γιατί μυρίζουν ψαρίλα:))
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φάει γλυκού νερού παρά μόνο καπνιστή πέστροφα που ήταν υπέροχη!!
zoyzoy,Αρμενακι,μα γι'αυτο σου ειπα,εμεις δεν το τρώγαμε.Τα δικά μας μυρίζουν θάλασσα,αν μυρίσουν ψαρίλα,σημαινει οτι χαλάσανε,έτσι δεν ειναι;
Διαγραφή-Στην αναβροχιά θα φάμε και ψάρι του βουνού,έχεις φάει ποταμισια αγρια πέστροφα;Εξαιρετική!
Τσίπουρο ή έστω ούζο έχουν οι φίλοι μας εκεί κάτω ωρέ Vad, ή θα μας μείνει μονάχα η... χωματίλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΡΥΤΑΝΑΣ,τα εχω πει κι άλλες φορές,εκει άσε...,
Διαγραφήιδία φροντίς:)
geia!
ΑπάντησηΔιαγραφήan thes gine melos sto blog mou :
http://anisixosblog.blogspot.gr
thanx!
περίεργα... και ωραία.. και Σουδανικά!!.. όλα μαζύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήparaskevi,ευστοχη παρατηρηση,αυτά τα τρία πάντα μαζί πάνε:)
ΑπάντησηΔιαγραφή