Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

ΜΠΟΎΛΤΙ ΚΑΙ ΦΑΣΊΡ


Σας έχω ξαναδείξει τα ψάρια του Νείλου (εδώ, εδώ κι εδώ), σας έδειξα το καθαρό είδος του ψαριού που προτιμούσαμε, σήμερα θα δούμε άλλο είδος, τηγανητά και μαγειρεμένα. Απ' του ψαρά το καλάθι , κατευθείαν σε παραδοσιακό τρόπο τηγανίσματος, τίγκα στο λάδι Το ψάρι της φωτογραφίας λέγεται μπούλτι, καλό είναι, αλλά μυρίζει χωματίλα, δεν το τρώγαμε, για να το μαγειρέψει κανείς πρέπει να το γεμίσει μυρωδικά,για να φύγει η μυρωδιά....
Το φασίρ είναι είδος ψαριού που το ξεραίνουν στον ήλιο, το ψάρι παίρνει το χρώμα της ρέγγας, και όταν θέλουν να το μαγειρέψουν, το ψιλοκόβουν σε πάρα πολύ μικρά κομματάκια και το βράζουν μέσα σε καυτερή σάλτσα.



Το δοκίμασα μια φορά σε σπίτι Σουδανού φίλου, αν και δεν είμαι φίλος των καυτερών, μου άρεσε...
Ξέρω ότι οι κουζινολάτρεις της παρέας θα περίμεναν συνταγές, όμως το έχω δηλώσει επανειλημμένως, ο Vad δεν έχει καμιά σχέση με κουζίνα, ξέρει μόνο να...τρώει...

43 σχόλια:

  1. Mου έδωσες ιδέα ! Ψάρια λοιπόν σήμερα για τη φαμίλια.Δεν θα είναι Νείλου - αλλά Βολιώτικα ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ - ΚΑΛΟ Σ/Κ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ,ορεινη πέστροφα απο Πλαστηρα δεν παιζει;:)
      Καλημέρα...

      Διαγραφή
  2. Στην αρχή διάβασα «Μπούτι» και λέω,για μπούτια θα μας πει ο VAD;

    Δεν τρώω ποτέ ψάρι,ιδίως άμα μυρίζει χωματίλα κι ούτε εγώ έχω σχέση με την κουζίνα.Είμαστε μαλωμένες... :) Καλημερούδια,φιλόλογε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.,εδώ ήρθες για μπούτια;;;:)))
      Εδω στην Ελλάδα ψάρι να μυριζει χωματίλα,μπα...
      -Α,χωρίς καλές σχεσεις με την κουζίνα,πώς θα σου βρούμε γαμπρό;;;:)))
      Καλημέρα,ταλαιπωρημένη μου υποψήφια!

      Διαγραφή
  3. ψάρια ονειρευόσουν!!!!!!!
    πρωινιάτικα....το μεσημέρι αναρτούν φαγητα !!!
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nasia,το πέτυχες,συνηθως το Σάββατο το μενού εχει ψάρι,αλλά η ανάρτηση ήταν αποθηκευμενη και προγραμματισμενη απο καιρό...

      Καλή Κυριακή...

      Διαγραφή
  4. Μπορεί να μη δίνεις συνταγή, αλλά μια χαρά δίνεις τη γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Koueen,ειπαμε,ο VaD δεν εχει καλές σχέσεις με συνταγές και μαγειρέματα,αλλά δοκιμάζει τα πάντα...

      Διαγραφή
  5. Καυτερή σάλτσα με κομματάκια φασίρ.
    Ωραίο ακούγεται.
    Μωρέ καυτερή σάλτσα να είναι και ας είναι και με......φασίρ!
    χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xristin,γενικώς δεν τα πάω τα καυτερά,για σενα που σ'αρέσουν,προτεινω σε αιθιοπέζικο φαγάδικο να ζητήσεις "ζιγκνί"(κοτόπουλο ή μοσχάρι με πολύ καυτερή σάλτσα,φωτιά σου λεω!) ή και ψάρι...,γενικώς για καυτερά τραβα αιθιοπέζικο!

      Διαγραφή
  6. Μ΄αρέσουν τα καυτερά, αρκεί να μην παρασκευάζονται με μαύρο πιπέρι. Οι ρέγγες, είναι καπνιστές κι αλίπαστες και διατηρούνται, τα φασίρ τα στεγνώνουν χωρίς αλάτι; Διατηρούνται έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. misoagnosti,το καυτερό τους εκει ειναι σκόνη πιπεριάς ή πιπερόριζας...
      -Δεν εχω δει πώς το κάνουν,όμως ήταν πολύ αρμυρό,άρα σιγουρα το αλατίζουν,αλλιώς δεν ξεραινεται,αλλά σαπίζει...

      Διαγραφή
  7. Άστα τα φιλοσοφικά και πες τη συνταγή. Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. KANTHAROS,Ούτε φιλοσοφία,ούτε συνταγή,μόνο μερακλίδικες μάσες:)
      Καλημέρες!

      Διαγραφή
  8. όσα μυρωδικά και αν βάλεις η χωματίλα δε φεύγει και τρως και είναι χάλια...

    όσο για το καπνιστό, ξεραμένο, πως το λένε, κατω από ποιες συνθήκες αποξηραίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ria,εχει εκει μπαχάρια και μυρωδικά,που τη ζαλίζουν τη χωματίλα:)
      -Δεν εχω δει τη διαδικασία,όμως ηταν τίγκα στο αλάτι...

      Διαγραφή
  9. Δεν φαίνονται και πολύ λαχταριστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Frezia,περί ορέξεως και γεύσεως...:)
      Είναι σαν να μου λες εμενα να φάω σπανακόρυζο ή μπάμιες:((

      Διαγραφή
  10. χαχα! Η τελευταία φράση όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. antinetrino,σέβομαι τα χούγια και τα μεράκια του καθενός,αλλά απο κουζίνα μακριά!

      Διαγραφή
  11. φάτε μάτια ψάρια λοιπόν!
    καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. christina,τρώμε και τωρα,οχι όπως παλιά βεβαια,αλλά και το φθηνόψαρο μια χαρά ειναι!

      Καλή Κυριακή...

      Διαγραφή
  12. Ανάρτηση για... πιγκουίνους! Τόσο πολύ ψάρι!...
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιγκουίνος,τα ξαδερφια σου τρώνε και ξεραμένα;:)

      Καλή Κυριακή να εχουμε...

      Διαγραφή
  13. προύχοντα

    έτσι μόνο μαμ

    άρχονταααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. akrat,Ούτε προύχοντας,ούτε άρχοντας,ενας απλός VaD είμαι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αμ εμείς εδώ που δε ξέρουμε τι ψάρι τρώμε;Κι εγώ ψαροφάγος είμαι, αλλά μόνο κατεψυγμενο τρώ πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λεοντόκαρδε φίλε,μπορει να κόψαμε λογω κρισης το πρωτο ψαρι,αλλά ακομα εχει η τσεπη μας για φρέσκο γαυρο και σαρδελα,που ειναι και ελληνικά και φρέσκα και υγιεινά...,σπάνια το ψαχνουμε το κατεψυγμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γέννημα θρέμμα θαλασσινός ...
    δεν προτιμώ τα ψάρια του γλυκού νερού !!!
    Με εξαίρεση ίσως την πέστροφα ...
    μυρίζουν χωματίλα κι είναι όλο κόκαλα !!!
    Βέβαια εκεί πάνω στο Νείλο οι άνθρωποι ...
    πού να βρούνε τσιπούρες και μελανούρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Side21,Αγρυπνε φίλε,κι εγω με θαλασσινά ψάρια μεγάλωσα,μα όταν δεν εχεις τσιπουρες και μελανούρια,οπως πολύ σωστά ειπε,θα φας και ποταμισιο...

      Διαγραφή
  18. Αντιπαθώ τα ψάρια...αλλά απόλαυσα τις συνηθειες της περιοχης εκεινης!

    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Coula,αντιπαθείς τα ψάρια;;;;Παραείσαι εξαιρεση,δώσ'μου τη μερίδα σου:))

      Διαγραφή
  19. Περνω οπως παντα να ευχηθω μια ομορφη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα,Aργω μερικες φορες να περασω απο εδω αλλα δεν ξεχνω.Nα εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το μπλοκοσπιτο σου!!!!Δεν τα ηξερα αυτα τα ψαρια.Καλα κανεις και ξερεις μονο να τα τρως :)Ειναι πιο ευκολο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. JK,Καλή εβδομάδα,κυρ Χαμόγελε,να περνας όποτε μπορεις,δεν κρατάμε απουσίες:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βασίλη,μου αρέσουν πάρα πολύ τα ψάρια και δεν λείπουν από το διαιτολόγιο μου.... αλλά στο Σουδάν ,κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στο Νότιο Σουδάν, σ΄ένα οικισμό στις όχθες του Νείλου - 20 χιλιόμετρα πριν το Bentiu, το μετάνιωσα !!! Τα ψάρια σπαρταρούσαν, τα έπλυνα με εμφιαλωμένο νερό και τα έψησα στα κάρβουνα... υπέροχο δείπνο μετά από ένα 18ώρο κοπιαστικό ταξίδι... αλλά το επόμενο πρωινό ξύπνησα με το στομάχι μου να διαμαρτύρεται υπερβολικά επίμονα. Από τότε ψάρια μόνο σε επιλεγμένα εστιατόρια ... όπως τα ΚΥΜΑΤΑΚΙΑ (ακουαλι... αν θυμάμαι καλά) κοντά στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΣΠΥΡΟΣ,εξω προσεχα πολύ,πού θα καθήσω να φάω,και συ άλλωστε,τα υπόλοιπα για ΑMWAQUE στο fb...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ψάρι χωματίλα μωρέ??
    τα δικά μας γιατί μυρίζουν ψαρίλα:))
    Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φάει γλυκού νερού παρά μόνο καπνιστή πέστροφα που ήταν υπέροχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. zoyzoy,Αρμενακι,μα γι'αυτο σου ειπα,εμεις δεν το τρώγαμε.Τα δικά μας μυρίζουν θάλασσα,αν μυρίσουν ψαρίλα,σημαινει οτι χαλάσανε,έτσι δεν ειναι;
      -Στην αναβροχιά θα φάμε και ψάρι του βουνού,έχεις φάει ποταμισια αγρια πέστροφα;Εξαιρετική!

      Διαγραφή
  24. Τσίπουρο ή έστω ούζο έχουν οι φίλοι μας εκεί κάτω ωρέ Vad, ή θα μας μείνει μονάχα η... χωματίλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ,τα εχω πει κι άλλες φορές,εκει άσε...,
      ιδία φροντίς:)

      Διαγραφή
  25. geia!
    an thes gine melos sto blog mou :
    http://anisixosblog.blogspot.gr
    thanx!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. περίεργα... και ωραία.. και Σουδανικά!!.. όλα μαζύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. paraskevi,ευστοχη παρατηρηση,αυτά τα τρία πάντα μαζί πάνε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή