Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

Οι πρώτες μακρινές μαρτυρίες για την παρουσία Ελλήνων στο Σουδάν ανάγονται στην εποχή του Καβαλιώτη πασά της Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι, γύρω στο 1820.
Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ το 1869, πολλοί νησιώτες Έλληνες που απασχολούνταν στο έργο, προτίμησαν να αναζητήσουν την τύχη τους αναπλέοντας το Νείλο. Ακολούθησαν Κεφαλονίτες και Κύπριοι, μετά την κατάληψη του Σουδάν από τους Αγγλοαιγύπτιους.
Στις αρχές του 20ού αιώνα ιδρύεται η Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ και ακολούθησε η οργάνωση των Ελλήνων σε κοινότητες και σε άλλες πόλεις.

Η κεντρική είσοδος της Ελληνικής Κοινότητας Χαρτούμ

Φυσικό επακόλουθο η οικοδόμηση ελληνορθόδοξων εκκλησιών στις περισσότερες πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν Έλληνες. Σήμερα λειτουργεί μόνο ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, το οποίο αποτελεί και την έδρα του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη.
Η Ελληνική Εκκλησία του Χαρτούμ
Η πολυπληθής παρουσία των Ελλήνων στο Σουδάν οδήγησε το ελληνικό κράτος στο άνοιγμα Πρεσβείας στο Χαρτούμ, η οποία βεβαίως λειτουργεί και σήμερα.Η είσοδος της Ελληνικής Πρεσβείας
Με τα χρόνια ιδρύθηκαν δημοτικά σχολεία, μέχρι το 1985 λειτουργούσαν στις πόλεις Πορτ Σουδάν, Μέντανι, Τζούμπα, Γκεντάρεφ, Ουάου, Ελ Ομπέιντ, ίσως και σε άλλες.
Στο Χαρτούμ βέβαια λειτουργούν και σήμερα νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, για τα οποία αναφέρεται ότι παλιότερα είχαν συνολικά εξακόσιους μαθητές.

Η εξωτερική πλευρά των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων
Το προαύλιο των σχολείων

Προφορικές μαρτυρίες αναφέρονται σε 15000 Έλληνες μόνο στο Χαρτούμ, παλιότερα φυσικά. Σήμερα υπολογίζονται 150 - 200 στο Χαρτούμ και περίπου 100 διασκορπισμένοι στην υπόλοιπη χώρα.
Οι Έλληνες του Χαρτούμ είναι οργανωμένοι στην Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ, με σημείο αναφοράς και στέκι τον Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο (ΕΑΣ).
Άποψη από τον υπαίθριο χώρο του ΕΑΣ
Η είσοδος του ΕΑΣ

Επιβιώνει ακόμη ολιγάριθμη Ελληνική Κοινότητα στο Ουάου, στο Νότιο Σουδάν.

ΥΓ. Θέλησα να γράψω μια ενημερωτική ανάρτηση και όχι ιστορία. Γι αυτό δεν αναζήτησα ιστορικές πηγές, προτίμησα να χρησιμοποιήσω ως πηγές προφορικές μαρτυρίες, οι οποίες πολλές φορές έχουν χαρακτήρα αυθεντικό και αυθόρμητο.

50 σχόλια:

  1. Γεια σας, κύριε Βασίλη! Σας έστειλα τις φωτογραφίες που μου ζητήσατε. Είναι στην τελευταία ανάρτηση του blog μου. Συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά λείψαμε για κάποιο διάστημα.

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω ανοίξει μια συζήτηση για την σημερινή μέρα. Αν ενδιαφέρεσαι... Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργη μου,σ'ευχαριστώ κι από εδώ,δεν πειράζει για την καθυστέρηση,το καλό το πράγμα πάντα αργεί,άλλωστε είχα και γω λίγες φωτογραφίες στο αρχείο μου.
    Τα χαιρετίσματά μου στην πατρίδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κηπουρέ μου,πάντα τα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος με συγκινούν,απλά η άγνοιά μου περί τα ιντερνετικά και επί πλέον το μονίμως αργό ιντερνετ εδώ με εμποδίζουν να... ξανοιχτώ,αρκει να σου πω ότι μερικές φορές η σελίδα ορισμένων μπλογκοφίλων ανοίγει δυο μέρες μετά την ανάρτηση,δράμα δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να κρατάμε την Ελλάδα μέσα μας και παντού... Κι να χαιρετάμε τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται. Πολύ δυνατό το pst σου. vloutis.wordpress.com & vloutis.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπήρξε, η εκεί ελληνική κοινότητα, από τις πλέον οργανωμένες. Βλέπεις είναι κοντά η Αίγυπτος και αρκετοί μετακινήθηκαν σε όμορες περιοχές

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κωστας βλουτηςκαλωσόρισες,
    σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Καλο σου μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γλαρένια μου,όπως το λες,με τις εθνικοποιήσεις του Νάσερ πολλοί Αιγυπτιώτες Ελληνες κατέβηκαν κυρίως στο Χαρτούμ,ενισχύοντας έτσι τον εδώ Ελληνισμό.
    Ναχεις καλό γλαρο-απόγεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν ηξερα τιποτα

    εμαθα ομως καθηγητα μου !!!!

    μερσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. skouliki μου,κατά το γνωστό ανέκδοτο με το γύφτο,άστο να ματαίνει το πιντί,χαίρομαι που πρόσθεσα στις γνώσεις σου...
    Καλό σου απόγεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα Vad. Κοίτα τι βρηκα για την εληνικη παρουσια στο Σουδαν!

    ΣΟΥΔΑΝ
    (Από την Εκδοση της Βουλής για τους ελληνες της Διασποράς)

    Ιστορική εξέλιξη
    Η ελληνική παρουσία στο Σουδάν χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι ολιγάριθμοι Έλληνες (153 άτομα) πάροικοι, αξιοποιώντας την κατάληψη της χώρας από τον Μοχάμετ Άλι, μετέφεραν εκεί τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Η αιματηρή, όμως, εξέγερση (1881) του σουδανού θρησκευτικού ηγέτη, Μαχντί, ανέκοψε με τρόπο δραματικό την ανάπτυξη της πρώτης εκείνης παροικίας. Η ελληνική, ωστόσο, παρουσία θα γίνει και πάλι αισθητή μετά την κατάληψη της χώρας από τον αγγλοαιγυπτιακό στρατό (1899) και τη μετεγκατάσταση –κυρίως στο Χαρτούμ– Ελλήνων της Αιγύπτου, οι οποίοι θα δημιουργήσουν, με την πάροδο του χρόνου, εύρωστες και άριστα οργανωμένες κοινότητες. Κατά τη δεκαετία του 1930 οι κοινότητες αυτές είχαν περίπου 2.000 μέλη, ενώ στη δεκαετία του 1960 έφτασαν στα 6.000. Οι ελληνικές παροικίες αναπτύχθηκαν κυρίως στο Χαρτούμ και δευτερευόντως στο Πορτ-Σουδάν, την Ατμπάρα, το Ουάντ-Μέντανι, το Ουάντι-Χάλφα, το Ελ-Ομπέιτ, το Γκεντάρεφ, το Ουάου, τη Τζούμπα και την Κασάλα. Οι Έλληνες του Σουδάν ήταν κυρίως έμποροι, επιχειρηματίες, βιομήχανοι, εργολάβοι, υπάλληλοι, τεχνίτες, καθώς και επιστήμονες με επιτυχή συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
    Με την ανεξαρτητοποίηση του Σουδάν, το 1956, και τον εμφύλιο πόλεμο, που ακολούθησε, δημιουργήθηκαν και πάλι για τους εκεί εγκατεστημένους Έλληνες δυσμενείς συνθήκες, που τους ανάγκασαν σχεδόν όλους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σήμερα ζουν ελάχιστοι Έλληνες στο Χαρτούμ, έδρα και της ορθόδοξης μητρόπολης Νουβίας.

    Κοινοτική οργάνωση και κοινωνική δραστηριότητα
    Η πρώτη –και σημαντικότερη– ελληνική κοινότητα του Σουδάν ιδρύθηκε το 1902
    στο Χαρτούμ. Σημαντικά μέλη της υπήρξαν εύπορες οικογένειες, όπως οι Καπάτου, Κρυσταλλίδη, Λοΐζου, Γεωργαντέλλη, Καββαδία, προερχόμενες κυρίως από την Κεφαλληνία και την Κύπρο. Ξεχωρίζει ο Γεράσιμος Κοντομίχαλος, που διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Χαρτούμ, μέγας ευεργέτης και ιδρυτής του εκεί γυμνασίου, που ονομάστηκε Κοντομιχάλειος Σχολή. Παράλληλα ένας άλλος ευεργέτης, ο Παναγιώτης Τράμπας, ίδρυσε δημοτικό σχολείο, την Τράμπειο Σχολή. Η κοινοτική επιτροπή του Χαρτούμ, λόγω και της απουσίας ελληνικών προξενικών αρχών ώς το 1956, είχε αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες και συνεργαζόταν στενά τόσο με την κυβέρνηση της χώρας όσο και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Συχνές, επίσης, ήταν και οι προσφορές τους προς την Ελλάδα, προπάντων κατά τις περιόδους πολεμικών κρίσεων.
    Οι Έλληνες του Σουδάν ανέπτυξαν έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Ίδρυσαν
    εθνοτικοτοπικούς συλλόγους (Λεσβιακή Αδελφότης, Ηπειρωτική Αδελφότης, Φιλεκπαιδευτικός Καρπαθιακός Σύλλογος Η Ομόνοια, Πανελλήνιος Σύνδεσμος), φιλανθρωπικές οργανώσεις, λέσχες, αθλητικά σωματεία και καλλιτεχνικές ομάδες, που έδιναν μουσικέκαι θεατρικές παραστάσεις με ερασιτέχνες, κυρίως, ηθοποιούς. Αισθητή περισσότερο ήταν στον τομέα αυτόν η δράση του Προοδευτικού Συλλόγου Χαρτούμ (1925-1933). Στο Σουδάν εκδίδονταν, επίσης, ελληνικές εφημερίδες (Τα Χρονικά του Σουδάν, Σουδάν, Σουδανικά Νέα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βλέπω ότι ελάχιστοι Έλληνες έχουν μείνει πια στο Σουδάν. Όπως και στην Αίγυπτο. Στο σχολείο σου πόσα παιδιά έχουν απομείνει τώρα???
    Συνέχισε σε παρακαλώ με ποστ για το σχολείο σου την άλλη φορά. Γράψε μας πιο πολλές λεπτομέρειες.
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλη cynical,σ'ευχαριστώ,όπως διαπίστωσες έδωσα περιληπτικά αυτά περίπου που περιλαμβάνει η δική σου αναζήτηση,ταύτιση λοιπόν γραπτών και προφορικών μαρτυριών,κι αυτό μου είναι ευχάριστο.
    Καλό απόγεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μερόπη μου,φυσικά και θα υπάρξουν αναρτήσεις για το σχολείο,θα το άφηνα παραπονεμένο;Υπό κανονικές συνθήκες θάπρεπε να γράφω κάθε μέρα,αλλά τα εδώ ιντερνέτια έχουν διαφορετική άποψη,μισή ώρα έκανα σήμερα για να μπω στο μπλογκ μου!
    Τα σχολεία έχουν περίπου πενήντα μαθητές,προσεχώς αναλυτικότερα ...
    Καλό βραδάκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ καλά έκανες.. Ωραίες οι φωτο που μοιραστηκες μαζι μας.. Καλησπερα vad..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...και τωρα που το ξανασκεφτομαι δυσκολο να βρεθω εκει να τις δω.. live.. ;) ποτε δε ξερεις, αλλα μαλλον δυσκολο πολύ.. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανήκω σ'αυτούς που δεν βγήκαν ποτέ απο τα σύνορα της Ελλάδας, κάτι που πλέον το αισθάνομαι ώς μια μορφή κοινωνικής αναπηρίας!!
    Σας ζηλεύω όλους εσάς που πήρατε το ρίσκο να ταξιδέψετε, να γνωρίσετε άλλους τόπους και να εγκατασταθείτε κιόλας εκεί.
    Είμαι σε μια φάση να ξεκουνηθώ λιγάκι από την Αθήνα..Μέχρι τότε διαβάζω με πολυ ενδιαφέρον όσα γραφεις και γενικά ταξιδιωτικές μαρτυρίες

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι σκατά λαός είμαστε?Σκορπίσαμε στους τέσσερις ορίζοντες, όπου βρεθήκαμε διαπρέψαμε και παρόλα αυτά η χώρα μας παραμένει "τριτοκοσμική", αυτό είναι πράγματι απορίας άξιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος23/10/08, 9:13 μ.μ.

    vad, με αυτά που μα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όταν συναντώ το μποκάκι σου σκέφτομαι, μέχρι που να πάμε στο Χαρτούμ, τα φορτία θα τά 'χουμε αφήσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. roadartist,αν ταξίδεψες σε μια χώρα της Αφρικής,τα ίδια βλέπεις παντού,αν εγώ βλέπω κάτι παραπάνω είναι γιατί ζω εδώ ,δεν ήρθα ως τουρίστας,διάλεξε για το επόμενο ταξίδι σου κάτι καλύτερο.

    Καλο σου βράδυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. independent,σιγά μην αισθάνεσαι και άσχημα!Προέκυψε,την κάναμε,δε θα πω την υπερβολή πως ήταν όνειρο ζωής.
    Παντως χαίρομαι που μπορώ να σε ταξιδεύω....
    Ναχεις καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. antinetrino,το χειρότερο είναι ότι νομίζουμε ότι ανήκουμε στους προοδευμένους!Τρομάρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τσουκνιδα ,ποια απ'όλα τα φορτία;Γιατί δυστυχώς αισθάνομαι σχεδόν μονιμα σαν γάιδαρος παραφορτωμένος :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος23/10/08, 10:01 μ.μ.

    Βασίλη καλησπέρα. Πολύ ενδιαφέρον, δεν ήξερα τίποτα απ όλα αυτά.
    έχεις πρόσκληση στο μπλογκ μου. Κάνε μια βόλτα και αμα θες μπες στο παιχνίδι.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. elgrecogr,γεια σου, ρε κουμπάρε,ερχομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Vad, ποσα πραγματα δεν ξερουμε...
    Ευχαριστουμε που μας δινεις ολες αυτες τις πληροφοριες!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πέρασα να πω ένα ευχαριστώ για τις φωτογραφίες και την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Aντώνη και matrix,οι ευχαριστίες δικές μου για την καλή@παρέα σας!
    Καλή μερα νάχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολύ καλή ανάρτηση... με ταξιδεύεις πάντα στα μέρη σου καλέ μου vad!!

    καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου, vad. Η ελληνική κοινότητα φαίνεται πως υστερεί αριθμητικά, όμως την βλέπω ακμαία και δραστήρια. Το ελληνικό δαιμόνιο, παιδάκι μου! Και ένας να υπάρχει, θα κάνει αισθητή την παρουσία του! Τη φοινικιά όμως δεν τη βλέπω πουθενά!!! Πού είναι η φοινικιά;;; :))) Ακόμα γελάω με την ανάρτηση περί δυόσμου!! Από τα μεγάφωνα της μητρόπολης, ε; Με τόσους φαν σε βλέπω να κατεβαίνεις και για βουλευτής!!

    Ήξερα για τον Ευαγγελισμό στην Αλεξάνδρεια και έχω πει πως θα πάω να ανάψω κερί, ένεκα ονόματος. Τώρα, πρέπει να προσθέσω κι ένα ταξιδάκι στο Χαρτούμ στα σχέδια!! Όχι ότι παραπονιέμαι, βέβαια!! :))

    Φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου, απλή και περιεκτική! Θα το πω γι άλλη μια φορά: είμαστε πολύ τυχεροί που μας μεταφέρεις όλα αυτά τα μακρινά και τα κάνεις κοντινά...τυχεροί που μαθαίνουμε μέσα από σένα πράγματα που δεν γνωρίζαμε κι άλλα που ούτε φανταζόμασταν...
    Καλημέρα Vad!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ζαχαρούλα,έλα συνταξιδιώτισσα,την υγειά μας νάχουμε,την καλή διάθεση δεδομένη και το ταξίδι μας έχει δρόμο!
    Καλησπέρες !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. evaggelia-p,τη φοινικιά;Κάνε τον κόπο να ανατρέξεις στηνπρώτη ανάρτηση του Σεπτέμβρη.
    Βουλευτής εγώ;Για Δαϊλάκη μ'εχεις; :))))
    Ασε, καλύτερα,προτιμώ νάμαι απέξω και να τους τα ρίχνω...
    Καλή σου μέρα ,Ευαγγελία μου,σ'ευχαριστώ για την καλή παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μaria Tzirita,τυχερός και γω,που σας έχω στη συντροφιά μου!Κι όταν αργότερα δοκιμάσουμε να τα καταγράψουμε μεταφέροντάς τα σε βιβλίο,ε,εκεί να δεις!Αλήθεια,αν και η σκέψη φαντάζει μακρινη ακόμη,ο εκδότης σου τι γνώμη μπορεί νάχει για ενα τέτοιο εγχείρημα;
    -Καποια στιγμή θα αναρτήσω κάτι και για τα πατριωτάκια του άντρα σου εδώ...
    Καλό σου μεσημέρι,Μαρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το είχα ακούσει ότι υπήρχαν Έλληνες στο Σουδάν από πολύ παλιά!
    15.000!!! Αρκετοί!! Και τώρα μόνον 150... Τουλάχιστον έμεινε η Πρεσβεία μας!!
    Πολύ ωραία ενημέρωση και οι φωτογραφίες μας δίνουν μια εικόνα εκεί!
    Νάσαι καλά Vad!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα,Μαριάνα,υπ'αρχουν κι άλλοι ελληνικής καταγωγής που τους έμεινε μόνο το όνομα,τυχαία γνώρισα σουδανό γιατρο με το όνομα Ουασίλα(Βασίλης),όταν του έίπα ότι το όνομα είναι ελληνικό,μου απάντησε ότι ο παππούς του ήταν Έλληνας!!!
    Πολύσπορα τα πατριωτάκια μας :))))
    Καλό τριήμερο νάχεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πολύ όμορφη και κατατοπιστηκή η ανάρτησή σου φίλε vad. Ομολογώ οτι δε περίμενα τόση παρουσία ΄Ελλήνων στο Χαρτούμ και μάλιστα έτσι οργανωμένων. Πολύ όμορφες και οι φωτογραφίες σου.
    Νάσαι καλά και καλό Σαβ/ακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ κατατοπιστικός όπως πάντα φίλε μου VaD! Μεγάλη η ελληνική κοινότητα του Σουδάν, άκου 15.000! Σήμερα είστε πολλοί λιγότεροι και αυτό έχει και θετικά και αρνητικά. Τα αρνητικά της μικρής κοινωνίας και τα θετικά ότι γνωριζεστε όλοι.

    Θα περιμένω και τις υπόλοιπες αναρτήσεις σου από το σχολείο!

    Καλό βράδυ και ένα καλό Σαββατοκύριακο έυχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Φίλε Λεοντόκαρδε,οι ευχαριστίες δικές μου για την καλή παρέα που μου κάνετε,έστω κι από μακριά !
    Καλό τριήμερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ndn,Λονδρέζε φίλε,λίγοι ή πολλοί το θετικό είναι ότι σε τόπο μακρινό έχεις πέντε Έλληνες να πεις μια κουβεντούλα.
    -Μου δίνεις πάσα για το σχολείο,έτσι κι αλλιώς θ'ακολουθήσουν αναλυτικές αναρτήσεις...
    Καλό και...ταξιδιάρικο(;;;)τριήμερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. χαιρετώ σε vad.
    Βλέπω ότι είσαι πια δημοφιλής.
    Πολλοί συνομιλούν μαζί σου και ανταλλάσουν σκέψεις και γνώσεις μαζί σου.

    Εδώ εμείς προανακτιτικές επιτροπές, παραιτήσεις εξαναγκασμένες(όχι βέβαια από ευθιξία και συντριβή δική τους), ανθρώπων γαντζωμένων στο μέλι που ρέει από την εξουσία, καταλήψεις διοδίων, παράγινε το κακό με αυξήσεις,αλλά μηδέν υποδομή.κ.τ.λ.
    Το Σουδάν πως το βρίσκει η κρίση, η οικονομική ;
    Πολυλογία!..., γιαυτό φεύγω ευχόμενη καλό απόγιομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. doraF,καλησπέρα,πάντα ήμουν δημοφιλής,απλώς τώρα το επιβεβαίωσα!:))))
    Ε,είναι αλήθεια ότι παρ'όλο που παρακολουθώ τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα,χαίρομαι που είμαι μακριά.
    Για την κρίση,τι να σου πώ,πάνω στη φτώχεια του Τρίτου Κόσμου χορεύει πάντα ο καπιταλισμός,δεν είναι τωρινό φαινόμενο.

    Καλό Σαββατόβραδο νάχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. αν ποτε κανετε καμια εκδηλωση και χρειαζεστε σοβαρο προγραμμα ποιοτικο κτλ...εμενα να φωναξετε ειμαι διασημη για τετοια :)))

    και μην πεταχτει κανεις κτσος ή NDN και πει τιποτα τον εφαγαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. skouliki μου,πρέπει να μας πεις και το ...κασέ σου!
    -Τι να φοβηθείς εσύ από κτσο και ndn,άσε που είναι και φαρμακωμένοι απόψε,η Λάρισα έχασε,ο Παοκ επίσης στο μπάσκετ, αν τολμήσουν να πουν κουβέντα για σκουλίκια και τα τοιαύτα,θα τους δαγκώσω τ'αυτιά!
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα. Πρέπει να κάτσω μία μέρα να τα διαβάσω όλα αυτά, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αν μπορέσεις Στέλιο,κάντο και περιμένω την άποψή σου ολοκληρωμένη.Ακόμα δεν μπορείς να πιστέψεις πώς βρέθηκα στο Σουδάν, ε;
    Καλή σου μέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σκέτο βιβλίο εισαι.
    Ιδέα δεν ειχα, και λίγοι μπορεί να ήξεραν τι γίνετια εκει κάτω.
    Σου χρωστάμε για την ενημέρωση και την τόση Ελλάδα. Θα κρατήσω αρχείο τις φωτογραφίες σου vad.
    Προτείνω στο Ουάου να φτιάξετε ενα
    Σύλλογο WoW GreecE θα τα σπάει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. τζονάκος,η δική σας @συντροφιά με κρατάει,όσο για το Ουάου κομματάκι δύσκολο,είναι στο Νότο,πολύ μακριά,δεν έχω πάει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Nαι αλλα θα είναι πολύ Ουάου όμως ε ;
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος30/5/17, 3:59 μ.μ.

    Σε 13χρονια η Τζουμπα(JUBA) του Νοτ Σουδαν,
    θα συνδεθει Σιδηροδρομικως με το Λιμανι Λαμου (Lamu) της Κενυας, με γραμμη 1.740χλμ.
    Η γραμμη θα ειναι διπλα στους υπαρχοντας αγωγους Πετρελαιου/Αεριου & στον Δρομο.
    Ταυτοχρονη συνδεση με το Λιμανι Μομπασα της Κενυας.
    Ηδη προχωραει η Σιδηροδρομικη συνδεση
    με την Πρωτευουσα της Κενυας Μομπασα.
    Σε 3 χρ. Πλοιο μεταφορας Ζωντων Ζωων,θα καλυπτει ολη την Δυτικη Αφρικη.
    Αγελαδες ZEBU θα ανταλλασονται με Αλογα, Μουλαρια, Κατσικια, Προβατα. Καμηλες ?
    Γεωργικα Προιοντα σας προς Εξαγωγη τωρα ?
    Elbum9 στο Gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή