Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Λαθροξύλευση μιας άλλης εποχής

Τώρα που δε δένουν πια τα σκυλιά με τα λουκάνικα,
ξαναθυμηθήκανε πολλοί την ξυλόσομπα,

βγήκαν όμως στην επιφάνεια άλλα προβλήματα (ρύπανση, 
λαθροϋλοτομίααποψίλωση δασών),για το θέμα της ρύπανσης δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική τοποθέτηση   εδώ.
Εμείς θ'ασχοληθούμε με τη λαθροξύλευση ενός άλλου καιρού και τα τραγελαφικά παραλειπόμενά της ...
Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, που όλος ο κόσμος στα χωριά ζεσταινόταν 
με τις ξυλόσομπες, οι συγχωριανοί έκαναν από νωρίς τις προμήθειές τουςξυλεύοντας στα δάση γύρω απ' το χωριόΣτα δυτικά του Κολινδρού,
 στη γειτονική Καστανιά (εδώ)

υπάρχει μεγάλης έκτασης  ιδιόκτητο δάσος, όπου βέβαια απαγορευόταν η ξύλευση. Οταν τελείωνε η κατ' έτος εκμετάλλευση του δάσους από τους ιδιοκτήτες, εκείνοι επέτρεπαν στους κατοίκους των γύρω χωριών να μαζεύουν (όχι να κόβουν) ξύλα (έτσι καθαριζόταν και το δάσος απο τα απομεινάρια), με αντίτιμο δέκα  δραχμές το "φουρτχιό" (το φορτίο),  όσο δηλαδή μπορούσε να φορτωθεί σε ένα ζώο.                                                          


Τι σοφίζονταν λοιπόν οι επαγγελματίες υλοτόμοι, οι παραδοσιακοί "κιρατζήδες" (εδώ)που ανάμεσα στα άλλα εμπορεύονταν και ξύλαΕβγαζαν άδεια για ένα φορτίο και φόρτωναν δέκα μουλάρια. Όμως στη διαδρομή για την επιστροφή τους περίμεναν υπάλληλοι του δασαρχείου, οι οποίοι έλεγχαν τις άδειες ξύλευσης. Η συνέχεια στο ειρηνοδικείο, όπου περιγράφονταν σκηνές απείρου κάλλους!
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ: Ο Νάσιος, με άδεια για ένα φορτίο, έχει φορτώσει μαζί με τον αδερφό του είκοσι μουλάριαέχουν φτάσει στην είσοδο του χωριού, εκεί τους περιμένει ο δασάρχης, ο οποίος διαπιστώνει την παράβαση, πάει να κατασχέσει τα φορτία και τα τσεκούρια, o Νάσιος με το τσεκούρι στο χέρι 

τον στρώνει στο κυνήγι, μπροστά ο δασάρχης, πίσω ο Νάσιος, πεντακόσια μέτρα κυνηγητό μέχρι το σπίτι του δασάρχη, η υπόθεση φυσικά πήγε στο δικαστήριο κι εκεί ο Νάσιος έδωσε παράσταση, απόλαυση πραγματική!
-Για πες μας, κατηγορούμενε, για πόσα φορτία είχες άδεια;
-Για δέκα, κυρ πρόεδρε!!!
-Μα εδώ η άδεια γράφει για ένα φορτίο, δέκα δραχμές!
-Δεν ξιέρου δραχμές, ιγώ είδα δέκα στου χαρτί!!!
 -Και με τον κύριο δασάρχη τι συνέβη;
-Α;
-Τι έγινε με τον κύριο δασάρχη;
-Πήγι να μι ξιφουρτώσ' τα ξύλα κι να μι πάρ' του τσικούρ'!
-Κι εσύ τι έκανες;
-Σα σ'τουν στρώνου τ'ς πουδαριάς, κυρ πρόιδρι, μέχρι του σπίτι τ' τουν πήγα!
 Παράγοντες της δίκης και ακροατήριο έχουν ξεκαρδιστεί στα γέλια, ο δασάρχης πήρε πίσω τη μήνυση, αφού ο κατηγορούμενος υποσχέθηκε οτι δε θα το ξανακάνει και η Θέμις απεφάνθη, "Αθώος λόγω βλακείας"!!!

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Ο Κώτσιος, επαγγελματίας κιρατζής και λαθροϋλοτόμος, συνελήφθη  να ξυλεύει παρανόμως εντός του δάσους, ο δασοφύλακας πάει να του πάρει το τσεκούρι κι ο Κώτσιος, με το σχοινί που φόρτωνε τα ξύλα στα ζώα, δένει τον άτυχο δασοφύλακα στον κορμό ενός δέντρου και φεύγει! Και η συνέχεια στο τοπικό ειρηνοδικείο:
-Για πες μας, κατηγορούμενε, τι έκανες;
-Να, κυρ πρόεδρε, πήγι να μι πάρ' του τσικούρ'!
-Κι εσύ τι έκανες;
-Τουν τράβ΄ξα ένα μπαγλάρουμα στου δέντρου κι έφυγα!
 Ο πρόεδρος, έχοντας ζήσει άπειρες τέτοιες σκηνές απάλλαξε και αυτόν τον κατηγορούμενο, σκεπτόμενος προφανώς ότι "μ'αυτούς δε βγάζεις άκρη"!

Κιρατζήδες πια δεν υπάρχουν, ακόμη και  οι συγχωριανοί προμηθεύονται τα καυσόξυλα όπως και οι "αστοί", πληρώνοντας με τον τόννο, η λαθροϋλοτομία βέβαια επανέκαμψε (εδώ), δεν ξέρω όμως αν με αφορμή τη λαθραία ξύλευση διαδραματίζονται  στα δικαστήρια παρόμοιες ξεκαρδιστικές σκηνές...

Η ανάρτηση αφιερωμένη στο δασάρχη της μπλογκοπαρέας μας, τον καλό ιστολόγο teleytaios,  που μόνο τελευταίος δεν είναι, ως εκπλήρωση παλιάς υπόσχεσης.

Οι φωτογραφίες είναι "δανεισμένες" απο τις εικόνες Goggle .


 

12 σχόλια:

  1. Για γέλια και για κλάματα μα μιλάς για μια εποχή που οι άνθρωποι μπορούσαν να δικαιολογηθούν με την άγνοια, την αγραμματοσύνη κι όχι μόνο την κουτοπονηριά που σαφώς υπήρχε ...
    Εδώ στην περιοχή να δεις που ενώ τα έχουν κάψει όλα, μαζέψαν την ξυλεία με νταλίκες παρακαλώ και την πούλησαν αντί ν αφήσουν να πάρουμε όλοι οι γύρω κάτοικοι από λίγη ξυλεία τουλάχιστον για δυο χρόνια θα μας έφτανε... μέχρι και στην Κρήτη έφτασε από ότι ακούστηκε το ξύλο της περιοχής και φυσικά αφου το πούλησαν την επόμενη χρονιά, τον χειμώνα που μας πέρασε δηλαδή πήγαν να αγοράσουν!!!
    Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει λογική σε όλο αυτό αλλά μήπως υπάρχει σε τίποτα άλλο;

    Την καλημέρα μου Vad
    να είσαι καλά να μας δίνεις τέτοια κείμενα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Levina,αν μοιραζαν τα ξύλα,θα επαιρναν τα ποσοστά τους;
      Οχι βέβαια:)

      Καλό σου απογεμα....

      Διαγραφή
  2. Ένα ξέρω...πώς και το ξύλο απλησίαστο έγινε κι αυτό!
    Πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση! Γέλασα με τις ιστορίες :)))
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. airis,καλώς τη μας:),και πόση κομπίνα κρυβει παι το εμόριο καυσόξυλου,πόσες χιλιάδες τόννοι βουλγάαρικου,αγορασμενοι φθηνά,πουλήθηκαν πανακριβα ως ελληνικο...

      Καλό απογευμα ευχομαι,
      θα τα λεμε οπωσδήποτε...

      Διαγραφή
  3. Βασίλη, σε ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση.

    Λαθροϋλοτομίες έχουν αρχίσει πάλι να γίνονται και μάλιστα με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι άνθρωποι έχουν στραφεί για θέρμανση πάλι στα τζάκια και το δυστύχημα είναι πως πολλά από τα σημερινά τζάκια είναι εντελώς 'διακοσμητικά' και δεν κάνουν δουλειά, ίσα ίσα που πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα.

    Περιπτώσεις πάντως σαν αυτές που περιγράφεις μπορείς να συναντήσεις και σήμερα... όχι επειδή είναι "χαζοί" αλλά επειδή κάνουν τους "χαζούς" όταν τους πιάνουν!

    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα φίλε ιντερνετικέ

      το σπουδαίο με τις αναρτήσεις σου είναι ότι ΓΕΦΥΡΩΝΕΙΣ το παλαιό που ζήσαμε όλοι με το σήμερα

      αυτό είναι σπουδαιότατο

      Διαγραφή
    2. teleytaios,καλησπέρα,Κώστα,πάντως ξερω ορεινό όγκο,οπου κάτοικοι και περαστικοι δεν τολμούν να κόψουν ούτε κλαδάκι,λογω του συνεχούς ελέγχου...Δεν ξερω ομως αν αυτος ο έλεγχος ειναι το ιδιο συνεχής και αυστηρός σε όλους τους ορεινούς όγκους της Ελλάδας...

      Διαγραφή
    3. akrat,καλησπέρα,@φίλε,δεν το γεφυρώνω,
      απλώς παιρνω αφορμή απ'το σήμερα,για να αφηγηθώ ιστορίες μιας άλλης εποχής...

      Διαγραφή
    4. Βασίλη δυστυχώς οι έλεγχοι δε γίνονται όπως πρέπει κι αυτό κυρίως γιατί υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές. Οχήματα χωρίς καύσιμα, υπάλληλοι που δεν δικαιούνται τα οδοιπορικά που πρέπει, τα γνωστά ζητήματα... Είναι και η οικονομική κρίση και ο άλλος που θέλει να ζεστάνει τα παιδιά του σιγά μην κάτσει να σκεφτεί μήπως τον πιάσουν! Είναι δύσκολα πάντως τα πράγματα στην προστασία των δασών και ο πρώτος υπεύθυνος γι' αυτό είναι η ακολουθούμενη πολιτική που σφυρίζει αδιάφορα και κοιτάζει αλλού όταν γίνονται προτάσεις για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.

      Την καλημέρα μου :)

      Διαγραφή
    5. teleytaios,το ξερω,Κώστα,ετσι ειναι,αλλά την εποχή που δεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα,τοτε που το τζάκι ήταν απαραιτητο αξεσουάρ στο σπιτι του κάθε χωριατοαστού(ακομα κι αν δεν το χρειαζόταν)πάνω στα χωριά του Ασπροποτάμου εχω τυχει σε επιτόπου κατάσχεση τζιπ,ο "κωλόμαγκας Αθηναιος",αφού ανεβηκε στο Πεερτούλι για σκι(το προ της κρίσης σπορ των νεοαστών,με πρωτη επιλογη την Αράχοβα βεβαίωςς) νόμιζε οτι μπορει να φορτωσει κούτσουρα απο την Πινδο και να τα κουβαλήσει στην Αθήνα:) και ξερω οτι εκει οι ελεγχοι ειναι αμειωτοι

      Την καλημέρα μου:)

      Διαγραφή
  4. ε, τον μπαγλάρωσε και ησύχασε!
    ο άλλος απλά φρόντισε για τη φυσική κατάσταση του δασάρχη.
    που το κακό;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ria,ναι,ναι,γυμναστική ακινησίας για τον δασοφ΄υλακα,,κινητική "τ'ς πουδαριάς" για τον δασάρχη :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή