Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΡΆΛΛΗΛΕΣ

O Boύθνικας, η ρεματιά ανατολικά της κεντρικής πλατείας του Κολινδρού.


Χρόνια τώρα παρατηρούμε περιορισμούς στις αγροτικές καλλιέργειες, μείωση του εισοδήματος και του αριθμού των αγροτών, υποτιθέμενη στροφή σε νέες καλλιέργειες, υποθετικό εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κατά κανόνα με επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εδώ ο ανοιχτομάτης γεωργοκτηνοτρόφος έχει τρεις επιλογές, α) επιδοτήσεις στην τσέπη και μηδενικό εκσυγχρονισμό (δεκαετία του '80, το μεγάλο φαγοπότι, όμως
τα μπιρικέτια μπίτ'σαν, όπως θάλεγε κι ο ΑΠΟΥΡΩ, τα μπερεκέτια τέλειωσαν,άρα η επιλογή εχει ακυρωθεί), β) δημιουργία σύγχρονων αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων, γ) συνέχιση παλαιών μορφών γεωργίας και κτηνοτροφίας με αποτέλεσμα το χάσιμο του τρένου.

Οι ιστορίες που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικές των επιλογών β και γ.

ΙΣΤΟΡΊΑ ΠΡΏΤΗ (επιλογή β)
Όσοι παρακολουθήσατε το αφιέρωμα της ΕΤ3 στον Κολινδρό από την εκπομπή "Κυριακή στο χωριό" ίσως θυμάστε τα τέσσερα αδέρφια, παιδιά οικογένειας με κτηνοτροφική παράδοση, τα οποία δημιούργησαν σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα, η οποία "πάει" τόσο καλά ώστε συντηρεί πλουσιοπάροχα τέσσερις οικογένειες. Θυμάμαι το καμάρι με το οποίο ο πατέρας των παιδιών μιλούσε για το δημιούργημα των γιων του. Και βέβαια όλα αυτά με σκληρή δουλειά όλων και όχι με αραλίκι στις καφετερίες του χωριού. Οπως τους ακούσαμε να λένε, λιώνουν στη δουλειά, δεν περιμένουν αραχτοί στον καφενέ να τους έρθουν τα έτοιμα.

ΙΣΤΟΡΊΑ ΔΕΎΤΕΡΗ (επιλογή γ)Δυο αδέρφια, γύρω στα εβδομήντα πια, διατηρούν ακόμα το παραδοσιακό κοπάδι, καμιά προσπάθεια εκσυγχρονισμού, τι να εκσυγχρονίσουν οι άνθρωποι, που έφυγαν απ' το χωριό μόνο για να πάνε φαντάροι! Κρατάνε το κοπάδι με το μεράκι τους, αυτό μάθανε, αυτό κάνουν, παρ' όλα αυτά όμως το κοπάδι συντηρεί κάπως και τις οικογένειες των παιδιών τους, τα οποία αντίθετα με τους δουλευτάρηδες γονείς τους προέκυψαν "τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας", και συντηρούνται απ' τη δουλειά των δύο ηλικιωμένων, αντί να στρωθούν κάτω, να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο χώρο της κτηνοτροφίας, να στρώσουν τον κώλο τους στη δουλειά.
Αλήθεια όταν οι γέροντες γονείς δε θα μπορούν να φροντίσουν το κοπάδι, ποια θα είναι η κατάληξη των "τεμπέληδων";

Τα συμπεράσματα δικά σας και μη μου πείτε πως είμαι υπερβολικός...


33 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους
    Έχεις απόλυτο δίκαιο.
    Έτσι είναι τα πράγματα.
    Όσοι κατάφεραν να επενδύσουν στην δουλειά τους με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν γι αυτό το σκοπό, προκόψανε.
    Οι άλλοι τις επιδοτήσεις τις επενδούσαν σε αυτοκίνητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την παραβολή των ταλάντων μου θύμησες... Στο τέλος, ο Θεός αφαίρεσε το ένα τάλαντο απ' τον ακαμάτη και πονηρό και το έδωσε σ' αυτόν με τα δέκα τάλαντα.

    Πολύ δίκιο έχεις!
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την κτηνοτροφία δεν έχω άποψη, αλλά και για τις καλλιέργειες "τα μπιρικέτια μπίτσαν" Και με τους αποκλεισμούς των δρόμων, δεν ξανάρχονται.
    Επιμένουν οι αγρότες μας να σπέρνουν καλαμπόκι. Ξοδεύουν πάρα πολύ νερό, με τις γνωστές επιπτωσεις, πέρνουν τις επιδοτήσεις, και το αφήνουν να ξεραθεί. Ούτε καν για τα ζώα τους το μαζεύουν. Το ίδιο γίνεται περίπου και με το βαμβάκι. Γιατί να μην εκμεταλευτούν το κλίμα και την ηλιοφάνεια της Ελλάδας για άλλου είδους καλλιέργειες; π.χ. βλέπω καποιες δεντροφυτεύσεις ροδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από το αιγαιοπελαγίτικο νησί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν ξερω καλα το θεμα
    αλλα μπορει μερικοι απλα να το κανουν απο τεμπελια και αλλοι απλα να μην εχουν τα εφοδια για εξιχρονισμους
    δεν ξερω και το κρατος αν και ποσο βοηθαει εδω στην ελλαδα
    φιλακια να περνας καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα,
    Απ΄ότι βλέπω παντού και πάντα τα ίδια. Και γνωρίζω κάτι παραπλήσιο... Τα παιδιά, που φημίζονται για την μαστοριά που έχουν να κάνουν βόλτες με τα καινούρια τους αγροτικά αυτοκίνητα, άρχισαν να τρώνε από τα έτοιμα, μεταξύ των οποίων και μία επιδότηση για κτηνοτροφική μονάδα που ποτέ δεν έγινε, και κλαίγονται και λένε ότι οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.... Εννόησες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατερίνα Ζηκούλη,και τώρα τι κάνουμε;Περιμένουμε το νέο μπλοκο,τον επόμενο Γενάρη βεβαίως...

    Καλό Σαββατοκύριακο,Κατερίνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. jamanfou μου,δε λέω πως ειναι ευκολα τα πράγματα,αλλά Θεός για τον αγρότη πρέπει νάναι ο εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών και όχι το εθιμικό μπλοκο του Γενάρη...

    Καλο Σαββατοκύριακο εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. AMANTA μου,γενικότερα το θέμα ειναι καινούριες καλλιέργειες,ήδη στο χωριό οι "καπνάδες" εχουν περιοριστεί στο 30%,αλλά θα τους σώσουν τα φασολάκια,στα οποία έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια;Χάθηκε η ευκαιρία της δεκαετίας του '80,τώρα δεν ξέρω...

    Καλο Σαββατοκύριακο,πατρίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαργαρίτα Πάσχου,
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα,
    Μαργαρίτα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φούλη μου,καλημέρα στο αιγαιοπελαγίτικο νησί,
    καλο Σαββατοκύριακο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. skouliki μου,βολευτήκανε με τις κοινοτικές επιδοτήσεις,τα χοντρά λεφτά βέβαια όχι οι μικροί των ορεινών περιοχών αλλά οι μεγάλοιοι του κάμπου και τώρα ψάχνονται,ειναι αργά...

    Καλό Σαββατοκύριακο νάχεις,καλή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Sulpice,ετσι ακριβώς συνέβη,το κοινοτικό ταμείο άδειασε,βέβαια ευθύνη έχουν κατά καιρούς και κάποιοι πολιτικοί-αγροτοσυνδικαλιστάδες-μεγαλοτσιφλικάδες του κάμπου,δεν ειναι μακριά η εποχή που ο μεγαλοβαμβακάς και κατόπιν υπουργός γεωργίας φώναζε "όλα τα κιλά,όλα τα λεφτά",ενω ήξερε ότι οι επιδοτήσεις ήτανε κομμένες...

    Καλο Σαββατοκύριακο να περάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρέσουν οι προβληματισμοί που βάζεις.
    Αν δεν βρέξεις κώλο δεν τρως ψάρια, λένε.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ ΑΠΡ,για τα αγροτικά ζητήματα
    σε απαντούν οι άλλοι, εγώ θα σε πω
    για τον Βούθνικα.
    Με το όνομα αυτό εννοείς τον λάκο
    που άρχιζε απο την αγορά και τον
    πλαισίωναν μαγαζιά και πιο πέρα σπίτια?
    Μεταξύ αυτών αν δεν κάνω λάθος,
    ήταν και το δικό σου σπίτι.
    Κάθε που περνούσα για να πάω σχολείο
    το έβλεπα και το...(ζήλευα) γιατί δεν είχε αυλή με καλτερίμι να σου
    βγαίνει η ψυχή να την σκουπίζεις,
    από τη σκάλα στο δρόμο.
    Το έβλεπα λοιπόν το σπίτι σου σαν
    κουκλόσπιτο και μάρεζε να το χαζέυω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aγαπητή Αμάντα,εκεί στην Ξάνθη μήπως έχεις κανένα χωράφι?
    θα μπορούσες να καλιεργείς ροδιές,
    να δώσεις και το καλό παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Βρε Βασίλη τι κεράσια είναι αυτά τι χρώματα τα σάλια μου'πεσαν!!
    Και τι δεν θά'δινα να βρισκόμουν σ'αυτόν τον κάμπο!!

    Πρέπει να'χεις και όρεξη και χέρια για να κάνεις εκσυχρονισμό όταν τα νέα μέλη δεν ενδιαφέρονται για τ'αγροτικά προϊόντα πως θα "ανοιχτούν" οι γέροι.
    Αλλά αν δεν έχεις και άλλους πόρους συμβιβάζεσαι νομίζω!!

    Καλό ΣΒΚ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άστα, Βασίλη, ο μέσος αγρότης έχει κολλήσει στο α) και στο γ)...
    Σου λέει "αφού μπορώ να πάρω τσάμπα χρήμα, γιατί να ρισκάρω με νέες ιδέες;" (α) και "έτσι μάθαμε, έτσι θα πορευτούμε" (γ).
    Είναι η ίδια αδιέξοδη προσέγγιση που στο δικό μου κόσμο, τον υπαλληλικό, εξαντλείται στη διεκδίκηση της ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή) χωρίς κανένας να σκεφτεί ότι έτσι διεκδικούμε μερίδιο από τη μιζέρια μας...
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Thalassenia μου,΄έτσι ακριβώς ειναι...και μια που πιάσαμε τις παροιμίες,να προσθέσω άλλη μια σχετική στη συλλογή σου, "πέσε πίτα να σε φάω":))

    Καλημερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Frezia μου, να "με πεις":))
    -Ο λάκκος που άρχιζε απ'την Αγορά λεγόταν τ' Τσισμέ ου λάκκους,ο Βούθνικας αρχίζει μεταξύ Αγίας Παρασκευής και Πρώτου δημοτικού σχολείου.
    -Σωστά θυμάσαι,εκει ήταν το σπίτι,μόνο που δεν ανήκε στην οικογένεια,μέναμε στα νοικιαστά,
    μοναδική οικογένεια στο χωριό που δεν ειχε ιδιόκτητο σπίτι,φαντάσου φτώχεια...
    -Μόνο στον Τσισμέ εχω ακούσει γκιώνη και μπούφο τα βράδυα,σαν σε όνειρο το θυμάμαι...
    -Κάποια στιγμή ο ΑΠΟΥΡΩ θα σου αφιερώσει μια από τις ιστορίες του Τσεσμέ,με πρωταγωνιστές το θείο Μπουρμπούλα και το Νίνο:)))

    Καλημέρααααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Frezia, AMΑΝΤΑ,σου παραδίνω τη...Θςσσαλονικιά,θέλει απάντηση:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. zoyzoy,Aρμενάκι,και μένα μου λείπουνε τα κεράσια του τόπου μου,και μάλιστα να τα τρως κατευθείαν απ'το δένδρο και να ..."πασσαλείβεσαι" από πάνω μέχρι κάτω:))
    -Μάθανε,καλομάθανε στα έτοιμα,τους τα λέω κι ας τους πονάει,τώρα ή στρώνονται στη δουλειά,ή τα παρατάνε ή τρεχουνε στα μπλόκα του Γενάρη,σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή...

    Καλημέρα στο νησί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τσότσος,μερίδιο απ'τη μιζέρια μας,πολύ πετυχημένο,όπως το λες,@φίλε,'ετσι είναι...

    Νάσαι καλά,καλημέραααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βασίλη, η Frezia παρα έγινε Θεσσαλονικιά γι αυτό λέει "θα σε πω" αντί "θα σου πω", αλλά έχει μνήμη καταπληκτική. Πάντως αν και στη Θεσσαλονίκη δεν έκανα πολύ παρέα με Κολινδρινούς παρά μόνο με τα ξαδέλφια μου, θα την ανακαλύψουμε, που θα μας πάει.
    Φρέζια, στον Νομό Ξάνθης ήδη έχει πολλούς ροδόνες, η ιδέα δεν είναι δική μου. Οσο για μένα, μια ροδιά εδώ και είκοσι χρόνια δεν καταφέρνει να μου δώσει ούτε 5 ροδια το χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δυστυχώς Βασίλη και φιλοι, και οι τρεις επολογες ειναι πλεον λαθεμένες, δε βγάζουν πουθενα. Ετσι οπως μας τα καναν η μονη λυση ειναι η τέταρτη, το οπου φυγει-φυγει.
    Το α) μας τελειωσε απο την ΕΕ και καλως τελειωσε.
    Το β) θελει μεγαλο κεφαλαιο που δεν εχουμε και κυριως δεν μας δινει καμια τραπεζα; και το γ δεν σου εξασφαλιζει ουτε τα πρως το ζην .Οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. αυτό το άρθρο-καθρέφτης της κοινωνίας μας, νομίζω δίνει την εικόνα της ηθικής κρίσης η οποία γέννησε την οικονομική.

    Άρθρο του Φ. Γεωργιλέ στην Athens Voice.
    Μεσημέρι, Κολωνάκι, καφέ στην πλατεία. Είναι αποκλεισμένο περιμετρικά, μπράβοι σε σχήμα Π, περαστικοί κοιτάζουν περίεργοι το θέαμα.

    Στη μέση αυτός, μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο, όρθιος μιλάει στο κινητό. Πίσω του άλλος μπράβος, κρατάει στα χέρια ευλαβικά το πούρο.

    Γυρνάει, τραβάει μια ρουφηξιά, συνεχίζει, ο κολαούζος το κρατάει, περιμένει την επόμενη ρουφηξιά. Μπράβος πούρου, επαγγέλματα του μέλλοντος.

    Φθινοπωρινό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, η δημόσια επίδειξη της αήττητης ηλιθιότητας. Είναι πλούσιος. Έχει πολλά λεφτά, από πού, απροσδιόριστο. Οι πλούσιοι αυτής της χώρας δεν κάνουν, έχουν.

    Κάτι γενικώς, καράβια, προμήθειες, λαθρεμπόριο πετρελαίου, πλαστά τιμολόγια, ποδοσφαιρικές ομάδες-πλυντήρια, αγοραπωλησίες παικτών, εικονικά συμβόλαια, πουλάει φάρμακα στα νοσοκομεία στην τριπλάσια τιμή, εισαγωγή από την Κύπρο, εκμεταλλεύεται εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας, καταπατάει δημόσιες εκτάσεις, χτίζει στη Μύκονο συγκρότημα κατοικιών με συνέταιρο γνωστό πολιτικό, αλλαγές συντελεστή δόμησης μόνο για την περίπτωσή του, έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων, διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, πουλάει τηλεοπτικά κανάλια που του χαρίζει το κράτος, αύξηση κεφαλαίου, τραπεζική εγγύηση, δάνεια, offshore εταιρείες, κωδικοί, μπράβοι. Πούρα. Χοντρός σβέρκος.

    Οι περαστικοί απολαμβάνουν το θέαμα. Κουνάνε το κεφάλι ειρωνικά. Το θέμα είναι τα λεφτά, αυτό μου είπε κι ο μπαμπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και έχει τόσους πολλούς πλούσιους. Δεν δημιουργούν αλλά έχουν διασυνδέσεις. Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Βιτρίνες. Ταμίες. Μεταφορά χρήματος, όχι δημιουργία πλούτου. Δεν βγάζουν χρήματα, υπεξαιρούν.

    Οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματά τους. Τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως προϊόν εγκλήματος. Τα τρώνε γρήγορα και επιδεικτικά. Όπως οι γκάνγκστερ.

    Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο δύο άρχουσες τάξεις έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής το lifestyle της κολομβιάνικης μαφίας. Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Έλληνες πλούσιοι.

    Θηριώδη τζιπ στα στενά δρομάκια, παρκαρισμένες πόρσε στα κλαμπ, αστυνομική προστασία, γουόκι τόκι, μπράβοι, ημίγυμνες ξανθιές, χοντροί σβέρκοι. ΚΔΟΑ. Κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια.

    Στον υπόλοιπο κόσμο οι πραγματικοί πλούσιοι μοιάζουν με φοιτητές στα Εξάρχεια. Σνίκερς, φούτερ και κουκούλες.

    Ανακάλυψαν ένα τσιπάκι, έστησαν τη Microsoft, την Apple, έφτιαξαν ένα πρόγραμμα, φαντάστηκαν μια κοινότητα, το FaceBook, βάζουν την εταιρεία τους στο χρηματιστήριο έναντι 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φορώντας τζιν, στο υπόγειο γκαράζ παίζουν ακόμα Nirvana με τις φοιτητικές τους κιθάρες.

    Εδώ δεν υπάρχουν κιθάρες. Ούτε πανεπιστήμια. Ελληνικός, ληστρικός μικροκαπιταλισμός, κλοπιμαία. Ξαπλώστρες 3.000 ευρώ στην παραλία, ο ένας δίπλα στον άλλον. Πάνω στον άλλον. Όλοι μαζί. Δεν θέλουν να κρυφτούν, θέλουν να φανούν. Ποιος έχει το πιο μεγάλο, σπίτι, το πιο μεγάλο, κότερο. Αγωνιούν για μια φωτογραφία τους σε φτηνές κίτρινες φυλλάδες που λερώνεσαι άμα τις ξεφυλλίσεις. Αγοράζουν παρέα, δημοσιότητα, σεξ, σταρ, μις, θεές, απόλυτες, υπέρλαμπρες, δίμετρες. Ξανθιές με μαύρη ρίζα.. Από τη μαζική παραγωγή των καλλιστείων. Μια δυο γυμνές φωτογραφίες και μετά στον αγώνα. Στο ανελέητο κυνήγι στη σκληρή ζούγκλα της ζωής.

    Η ανεργία στις νεαρές γυναίκες μέχρι τα 30 φτάνει στο 40%. Πιράνχας, κόβουν βόλτες από φωτογράφιση σε κότερα, από πασαρέλα σε επισκέψεις κατ' οίκον. Το ίδιο παμπάλαιο συγκινητικό όνειρο. Μια μέρα ο πελάτης θα ερωτευτεί και θα την κάνει κυρία. Ένας γάμος, τώρα πριν να 'ναι αργά, τα χρόνια περνάνε γρήγορα, νέο εμπόρευμα βγαίνει στην αγορά κάθε σεζόν. Τα πούρα διαλέγουν. Επιλέγουν την επόμενη trophy wife. Επιλέγουν και επιλέγονται. Ε9 κυκλοφορούν σε φωτοτυπίες, αγοραπωλησίες, ντιλ κλείνονται. Τα κοσμικά περιοδικά γράφουν για πανέμορφα μοντέλα που φωτογραφίζονται σε ακριβά μαγαζιά με νεαρούς ζεν πρεμιέ της αθηναϊκής νύχτας. Εννοούν escort συναντάνε γιους πλουσίων με την ελπίδα να «κατακτηθούν». Νέες ιδιότητεςτης κοσμικής ζωής. Κληρονόμοι. Γιοι εισηγμένων. Πολύφερνοι γαμπροί με πολλές κατακτήσεις. Οι βίζιτες της πρώτης σελίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο πλανήτης μπαίνει στον τρίτο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Ο δύσκολος χειμώνας. Οι ελληνικές πολιτικές εφημερίδες, αυτιστικές πάντα, στο πιο βαθύ τούνελ της κρίσης, εισάγουν στην ύλη τους κοσμικά ένθετα. Χρώματα πολύχρωμα, γυαλιστερές φωτογραφίες. Δες το 16χρονο ζάπλουτο ξέκωλο πώς διασκεδάζει στα μπουζούκια. Ζηλεύεις; Δες το νεαρό πάμπλουτο κληρονόμο αγκαλιά με τη θεά, την προκλητική miss young. Θα κάνουν προγαμιαίο συμβόλαιο; Η Ελένη ρίχνει με νάζι το τιραντάκι να φανεί η ρόγα, πέφτει η τηλεθέαση. 5.000 άτομα στο γάμο, τραγούδησε ο Ρέμος, εσύ δεν ήσουν εκεί; Εσένα ο μπαμπάς σου δεν έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου; Η μαμά σου δεν ήταν συμβολαιογράφος στα μεγάλα ντιλ ακίνητης περιουσίας; Δεν ξέρεις ούτε ένα γενικό γραμματέα υπουργείου, έναν ταμία κόμματος έστω; Τι άτυχος που ήσουν. Όλα διορθώνονται όμως, άρχισε τώρα, κάνε κοιλιακούς, κάνε προσθετικές στήθους, κάνε κάτι. Αν δεν είσαι αγοραστής, γίνε τουλάχιστον εμπόρευμα. Η Ελλάδα, αδιόριστη πτυχιούχος, κλείνει τα μάτια, πέφτει στο κρεβάτι για μια μονιμοποίηση στο δημόσιο, υπέρβαρη πηδάει από το μπαλκόνι. Γυρνάει το ρολόι μια ώρα πίσω μεσάνυχτα Κυριακής, ετοιμάζεται για τον πιο βαρύ χειμώνα. Μπερδεμένη, πεινασμένη, εν πλήρη συγχύσει, δηλώνει αθώα.

    Ήταν ωραίο το έργο, εύκολο, χωρίς κόπο, θεαματικό σαν μεταμεσονύχτια κολομβιάνικη σαπουνόπερα του Άλφα με βαρόνους κοκαΐνης, μπράβους και μικρά κοριτσάκια που πάνε στον πλαστικό χειρούργο με παιδιάστικη αφέλεια για να πιάσουν την καλή, να τις διαλέξει ο αρχηγός της συμμορίας. Κρατάει 45 λεπτά. Μετά ακολουθεί τελεμάρκετινγκ. Κατσαρόλες, στρώματα και όργανα γυμναστικής, 29,99 ευρώ σε 6 δόσεις.

    Συμπληρώνω:

    Πού είναι η άλλη Ελλάδα; Η Ελλάδα του 5%. Η Ελλάδα της γνώσης, της επιστήμης και της έρευνας. Η Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού και του πνεύματος. Η Ελλάδα του (αντοπάριστου (βλέπετε χρειαζόμαστε επεξηγήσεις γιατί κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε!!!)) αθλητισμού, της ευγενούς αμίλλης και του θαυμασμού του καλού και του αγαθού. Η Ελλάδα της δουλειάς, της προκοπής και της εξέλιξης. Η Ελλάδα του μέτρου. της μετριοφροσύνης και της σύνεσης. Κι όμως υπάρχει η Ελλάδα αυτή, υπάρχει, αναπνέει και λειτουργεί. Μόνο που είναι χαμένη στο υπόλοιπο 95% όπως περιγράφεται στο παραπάνω κείμενο. Αυτό το 95% χρεωκόπησε την Ελλάδα. Η διάσωσή της είναι το 5%.

    Ανακαλύψτε το, αποκαλύψτε το, διαδόστε το, ενισχύστε το, συμπληρώστε το....

    Ίσως τότε φανεί η αρχή της ελπίδας............ ......... .......

    Αφιερωμένο στους φίλους μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. AMAΝΤΑ μου,καλημέρα,τι "με λες" τώρα!:)),σιγά μη βάλω και...ντέτεκτιβ:))
    -Φαντάζομαι ροδιές στα ...Πατώματα:))

    Καλή σου εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Nikos.Lioliopoulos,καλημέρα,Νικόλα,απ'τη δουλειά κανεις δεν εχασε ποτέ,απλώς εμεις μάθαμε αλλιώς(και δεν αναφέρομαι μόνο στους αγρότες αλλά σε όλους μας),μας βόλεψε το "τσιγάρο,πρέφα και καφέ" και τώρα πληρώνουμε....

    Τα "δέουντα" στην Τσακαλίνα μου...

    Καλή εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. FRACTAL,καλή σου μέρα,το ειχα υπόψη μου το άρθρο του Γεωργιλέ,πολύ διεισδυτική ματιά στα χάλια μας,αυτά που καταγράφει μας οδήγησαν εδώ και τώρα πληρώνουμε τζερεμέδες,μα δεν μπορει,μέσα απ'τη φθορά κάπου θ'αναστηθεί η ελπίδα,δεν πάει άλλο...

    Καλή σου εβδομάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή