Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Αρχαία Πέλλα- Λουτρά Πόζαρ

Θάλασσα οι άλλοι; Βουνό εμείς! Ξεκινώντας απ'τον κάμπο, με τη δροσιά, στάση στην Αρχαία Πέλλα. Αρχαιολογικός Χώρος, Μουσείο. Τα ευρήματα εντυπωσικά, όπως φαίνεται οι ανασκαφές έχουν πολύ δρόμο, η μακεδονική γη κρύβει ακόμα ζηλόφθονα πολλούς θησαυρούς!
Δανείζομαι απ' το μικρό ενημερωτικό του μουσείου. - Η Πέλλα, πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, από τις αρχές του 4ου αι. π.Χ., γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της στα ελληνιστικά χρόνια. Οι μακροχρόνιες συστηματικές ανασκαφές έφεραν στο φως μια μεγάλη, πλούσια πόλη, με άριστη οργάνωση, όπου κυριαρχεί η έννοια του μεγάλου και του μνημειακού, μια πόλη αντάξια του ιστορικού της ρόλου.

Από την Πέλλα κατευθυνόμαστε προς τα λουτρά Πόζαρ, βόρεια της Έδεσσας. Η διαδρομή μέσα από καταπράσινους οπωρώνες, ροδακινιές, αχλαδιές, κερασιές και πιο ψηλά καστανιές, με τα πλατάνια να κυριαρχούν στη περιοχή των Λουτρών.
Αντιγράφω από το καλαίσθητο φυλλάδιο της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών:


Τρεις μέρες χαλάρωσης, η αίσθηση του ζεστού, χαλαρωτικού νερού μένει ακόμα στο κορμί.
Δε θ' αναφερθούμε στις ιαματικές ιδιότητες των υδάτων, καλά νά'μαστε, έχουμε ακόμα χρόνια μπροστά μας για λουτροθεραπεία!

42 σχόλια:

  1. Φοβερό αφιέρωμα! Και οι φωτογραφίες, υπέροχες :D Ε, τι να κάνουμε, ωραία η θάλασσα αλλά και το βουνό δεν πάει πίσω.
    Τις καλησπέρες μου :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλωνω λατρης του βουνου Vad (το προτιμω χωρις χιονι βεβαια).

    Δεν εχει τυχει να ανεβω σε κεινα τα μερη, φαινεται παντως πολυ ομορφα.

    καλησπερα

    (Ειδα μια φωτογραφια δεξια στο blog σου. Να πω λοιπον οτι ο Νικολας ο Παπαζογλου ειναι μακραν ο πιο αγαπημενος μου καλλιτεχνης)

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία,καλησπέρα!Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Ερασιτέχνης φωτογράφος με το κινητό,μα φαίνεται πως κάτι κατάφερα!Πρώτη φορά σε χαμηλό(420μ.)υψόμετρο,αντίκρυσα τόσο πολύ πράσινο!Να καλοπερνάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντώνη,καλωσόρισες στη γειτονιά μου!Απαραιτήτως χωρίς χιόνι!Το μόνο που δε μού'λειψε τόσα χρόνια!Να πας στην περιοχή και για τις ορεινές διαδρομες,εγώ τον Όλυμπο τον έκοψα από χρόνια!
    Για Νικόλα Παπάζογλου,καλά,δεν το συζητάμε!
    Νάσαι καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το χιονι, ειναι ομορφο μερικες φορες αλλά να ειναι στις βουνοκορφες. Γιατι ομολογω, οτι δεν ξερω να οδηγω σε συνθηκες χιονιου. Ουτε και στον παγο βεβαια.
    Vad, ειναι απο τις περιοχες που δεν εχω επισκεφθει η συγκεκριμενη. Απο κεινα τα μερη της ΒΔ Ελλαδος εχω παει μονο μια μονοημερη (απο τη Χαλκιδικη που ημουν διακοπες) στην Παναγια Σουμελά (ως Ποντιος παντα ηθελα να παω εκει) και στην Καστορια. Οποτε εχουν μεινει αρκετα μερη που δεν εχω δει. Και ενα απο τα επομενα χειμερινα ταξιδια θα ειναι προς τα κει. Αλλά θελει χρονο αρκετο για να γινει οπως πρεπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aντώνη,'μώ την πίστη σ' και το θάμα σ'!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/7/08, 8:10 μ.μ.

    Άξιζε η αναμονή φίλε μου. Άψογες οι φωτογραφίες και κατατοπιστικότατη η ανάρτηση. Σ΄ ευχαριστώ. Όσο για τις πληροφορίες περί θεραπευτικών ιδιοτήτων για την μεγάλες ηλικίες, δεν ξεκινάς σιγά-σιγά!!
    Φιλιά κοραλένια και μια αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Zanzibar,σ'ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια!Είπαμε,όχι ακόμα,δεν ήρθε η ώρα των θερμών λουτρών,δόξα τω θεώ,αντέχουμε!Η αλήθεια βέβαια είναι ότι,όπως θα έλεγε ο ΑΠΟΥΡΩ,΄΄θαραπαύκιν του κουκαλάκι μ΄΄,με τα ζεστά νερά!Αξιζε η εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απίστευτα καλοδιατηρημένα αρχαιολογικά ευρήματα και σπάνιας ομορφιάς.
    Πανέμορφα ,μέρη οργιαστική βλάστηση, νερά.
    Να είσαι καλά με τούτη την ανάρτησή σου (αχ, Ελλάδα μου ΩΡΑΙΑ!!!) μου φάνηκε πως ήμουν εκεί πάνω...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γλαρένια μου,πολύ πρωινή καλημέρα!Ακουγα και γω για το πράσινο της περιοχης ,αλλά δε φανταζόμουν τόσην ομορφιά!Ακόμα για τους λάτρεις των σπηλαίων πιο ψηλά υπάρχουν σπηλιές,από τις οποιες η μία,όπως πληροφορήθηκα,είναι επισκέψιμη,αλλά οι δικες μου ορεινές διαδρομές τελείωσαν στον Ολυμπο,προτιμώ τον΄΄ίσιο δρόμο΄΄!
    Τέλος η Πέλλα αναδεικνύεται η τρίτη άκρη του μακεδονικού τριγώνου(οι άλλες δυο Βεργίνα και
    Δίον),ακόμη βέβαια δε φαίνεται νά έχει φτάσει τη Βεργίνα και το Δίον σε επίπεδο επισκεψιμότητας,όμως έχει πολυ΄΄ μέλλον ΄΄μπροστά της,έχει πολλά μυστικά να φανερώσει ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μαγευτικη η εδεσσα με τους καταρρακτες της, κι η πελλα με την ιστορια της!
    μα και τα ιαματικα εχουν πολυ περαση, εγω προσφατα προ ολιγων ημερων ημουν στην αιδηψο και δεν πιστευα οσα ειδα..
    και μιας και περνω πρωτη φορα απο δω, να πω οτι μου αρεσαν πολυ κι οι φωτο απο νειλο, καθοτι εχω μια αδυναμια και μου αρεσει πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. leila,με το αραβικό όνομα,καλως ήρθες στη γειτονια μου,σ΄ευχαριστώ για τις ευγενικές φιλοφρονήσεις!Γιατί δε γράφεις πια στο δικό σου blog;Οι ωραίες συνταγές παρουσιάζουν πάντα ενδιαφέρον για μας τους καλοφαγάδες!
    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία δεν έχω πάει και από ότι μας έδειξες είναι πολύ όμορφα μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. blooded girl,καλώς ήρθες στην ταξιδιάρικη παρέα μου,καποια στιγμή όταν μπορέσεις,κάνε το πέρασμα από κεί,αξίζει!!!
    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εδεσσα εχω περασει αλλα δεν εχω μεινει ..αυτο που θυμαμαι βεβαιως και ειναι οι καταρρακτες οστοσο μου θυμισες οτι ηθελα και θελω να ξαναπαω εκει ισως τον αυγουστο που θα ειμαι χαλκιδικι κανω μια μικρη εκδρομουλα προς τα εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βασιλη μου δεν το πιστεύω . Μπήκα στο μπλογκ σου, μονο για να γράψω για τον Παπάζογλου με αφορμή το σχόλιο του Αντώνη , και να μιλήσω για ενα τραγούδι που λατρεύω . Που όταν το ακούω μου έρχεται να τα σπάσω όλα....Κάνω κλικ στη φωτογραφία και τι να δω ... Το ίδιο ακριβώς τραγούδι!
    Τρελάθηκα φίλε μου . Σε ευχαριστώ πολύ
    Να σαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. skoulikaki,oι φωτογραφίες είναι απο τους καταρρακτες του Πόζαρ,δεν περασα απ'την Έδεσσα αυτή τη φορά,γιατί έχω ξαναπάει,κι εκεί είναι εξίσου πανέμορφα!
    Τον Αύγουστο Χαλκιδική;Οποιο πόδι κι αν διαλέξεις,για μένα είναι τα΄΄νησιά΄΄ της Μακεδονίας!Αλλη διάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε Νίκο,γείτονα του κάμπου και γαμπρέ,τι να λέμε τώρα για τον άλλο Νικόλα!Αμαρτία ξομολογημένη:Μην ακούσω καποιον να το τραγουδάει και να φαλτσάρει(Όχι ότι εγώ είμαι καλλίφωνος),γίνομαι Τούρκος!Γιατι είναι και δύσκολο τραγούδι!
    Τα ΄΄δέουντα΄΄ στην πατριώτισσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. στα ωραιοτερα μερη τριγυρνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου,zoyri1,την επόμενη φορά θα περάσω κι απ'την πατρίδα σου!Ηταν όντως πανέμορφη εκδρομή,λυπάμαι μόνο που δεν μπόρεσα να κάνω περιπατητική διαδρομή στο βουνό,τ΄αφήνω για σας,τα νιάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν έχει τύχει να περάσω από αυτά τα μέρη vad. Η Ελλαδίτσα μας έχει απίστευτες ομορφιές και δεν τις γνωρίζουμε.
    Πανέμορφο το ταξίδι που μας πήγες
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. dyosmaraki,εχεις απόλυτο δίκιο,απίστευτες ομορφιες δίπλα μας και μεις τις ψάχνουμε αλλού!Δεν εξαιρώ την αφεντιά μου,ο Ολυμπος είναι δίπλα μου και ανέβηκα εκεί πρώτη φορά το'90!Αν αρχίσω ν΄αραδιάζω τι πέρασε πλάι μου και δεν το είδα......!
    Καλή σου μέρα και δροσερή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ααααα, δροσίστηκα!!!!
    Αν και οι φωτογραφίες ήταν από κινητό ήταν εντάξει. Δεν έχω πάει στην Αρχαία Πέλλα και θέλω πολύ να το κάνω. Υπάρχουν τελικά τόσες ομορφιές κοντά μας, που όπως έλεγε ένας φίλος, "δεν μου φτάνει η ζωή μου για να τις επισκεφθώ".
    Τα σέβη μου και καλό ΠΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. και το σχόλιο μου για το θέμα...
    Είναι απίστευτη η μαγεία που ένοιωσα μπαίνοντας στο χώρο των πηγών , στο Πόζαρ. Δάσος ποτάμι, ζεστα -κρυα νερα, βουνό , πλατάνια.
    Ξέρεις με τη το παρομοίωσα; Με τον παράδεισο . Κάπως έτσι δεν τον περιγράφουν τα...παραμύθια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σου,φίλε marconi!Συγνώμη,καθυστέρησα την απάντηση,έλειπα όλη μέρα!Ασε,τι έπαθα,τάχα μου πήραν δώρο τα παιδιά μου ψηφιακή μηχανή και την κρατάνε για πάρτη τους προσ το παρόν!Ετσι βολεύομαι με το κινητό!Υποσχέθηκαν όμως ότι θα μου τη δώσουν όταν θα φύγω για Χαρτούμ!
    Το είπα και στο dyosmaraki,τόσες ομορφιές δίπλα μας και μεις τις αναζητούμε πολλές φορές στου΄΄διαόλου τη μάνα΄΄!Πόσες φορές περάσαμε,για παράδειγμα ,κάτω απ'το κάστρο του Πλαταμώνα;Την επόμενη φορά κάνε μια στάση και θα με θυμηθεις!
    Καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γειά σου ,φίλε Νίκο του κάμπου!Εσύ θα καταλαβαίνεις πώς αισθάνθηκα μπροστά σε τόσην ομορφιά!Κι όταν θα ξαναβρεθεις εκεί,ασε τις δίαιτες και πήγαινε στο χωριό Όρμα,στην μοναδική ταβέρνα στην πλατεία του χωριού!Βαθμολογία,ΑΡΙΣΤΑ!
    Ακόμη,προσωπική απαίτηση,μια που είναι στη γειτονιά σου,θέλω αφιέρωμα στη Βεργίνα και στην Ελαφίνα!
    Ζητάω πολλά;
    Τα σέβη μου στην Τσακαλίνα μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος26/7/08, 6:24 μ.μ.

    Καταπληκτικές φωτογραφίες. Μόνο μια φορά πήγα απο Έδεσσα και είδα τους καταρρακτες, έχουνε περάσει χρόνια. Ίσως να ναι καιρός να ξαναπεράσω απο τα μέρη αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. elgregogr,καλωσόρισες!Χαρά μου που σε ταξίδεψα!Καποια στιγμή κάνε και σύ τη βόλτα σου απο κει μεριά!Ομορφα,τόσο όμορφα!Και λίγα έδειξα!
    ΚΑαλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να μαι κι εμένα από το ιστολόγιο σου Vad μου καλέ. Πολύ ενδιαφέρον είναι, μπράβο. Ακόμα και η θέα του νερού (λουτρά Πόζαρ) πολύ χαλαρωτική μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλώς τη Μερόπη!Οντως χαλάρωση,
    ευτυχως ακόμα αντέχουμε,δε χρειάζεται να τρέχουμε σε τακτική βάση σε θερμά λουτρά,την υγειά μας νάχουμε,ήταν ομως πρωτόγνωρη εμπειρία!
    Καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ναι το καταλαβα για τις φωτο.. εγω χαλκιδικη καθε χρονο ποδι 2 και δεν το αλλαζω οπως και να εχει μια φορα το χρονο για οσες μερες μπορεσω μια βολτα την κανω ..τωρα θα παω θασο αλλα ειπα να παω και 5 μερες χαλκιδικη !))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. skouliki,και Θασο;Χαίρομαι για τις ωραίες επιλογές σου,υποθέτω ότι δε χρειάζεσαι πληροφορίες,στην επιστροφή απ'το νησί είχα κανει μια στάση στην ψαραγορά της Καβάλας,παράδεισος για κάθε ψαροφάγο!Η ευχή ΄΄να καλοπεράσεις΄΄είναι αυτονόητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΩΩΩΩΩΩΩ!!!!επισκεψη στα πατρια εδαφη μου εκανες λοιπον.Ελπιζω να σου αρεσαν κι αν κρινω απο τις φωτο νομιζω υτο φχαριστηθηκες.

    Χαιρομαι πολυ γι αυτο.Η Μακεδονια εχει πολλους θησαυρους φυσικους ,κρυμμενους καλα ...Να πας κι Εδεσσα-Ναουσα ειναι επισης πανεμορφα.
    την καλησπερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Faraona,όλο εκπλήξεις είσαι!Και συ πατρίδα;Χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό!Εδεσσα και Νάουσα φυσικά τις έχω επισκεφθεί απο παλιά,τώρα ανακαλύπτω ομορφιές που δεν είναι τόσο γνωστές!
    Καλη σου μέρα και καλή εβδομάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα Vad. Πεζοπόρος και ορειβάτης; Καλωςήρθες!
    Έχει βουνά το Σουδαν για ορειβασια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φίλη cynikal,ορεινή πεζοπορία όχι πια,γι αυτό άλλωστε απέφυγα να ΄΄εξερευνήσω΄΄ την πιο κοντινή σπηλιά της περιοχής που είναι προσβάσιμη.
    Οι πιο κοντινες βουνοκορφές βρίσκοναι σε απόσταση 1000-15οοχλμ.μακρια απ'το Χαρτούμ,βρέθηκα στις ανατολικές βουνοκορφες στα1500μ,με μεγαλύτερο υψόμετρο3000μ,γρανιτένια βουνά,ελάχιστη βλάστηση,μόνο πελώριους κάκτους.Σχετική ανάρτηση αργότερα...
    Καλό σου απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αν και νησιώτης ...
    Πάντα με εξιτάριζαν
    τα βουνά και τα τρεχούμενα νερά
    Μια καλή ιδέα, να περάσουμε κι απ' τη γειτονιά σου σε πρώτη ευκαιρία.
    Για την ώρα δροσιζόμαστε με τις
    θαυμάσιες φωτογραφίες σου.
    Καλή βδομάδα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. side21,καλώς πέρασες το κατώφλι μου!Εσύ ψάχνεις δροσιά;Επιασε καύσωνας στο Αιγαίο και δεν το μάθαμε;
    Καλό σου απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καταπληκτικό!
    Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και πολύ θα χαρώ να τα λέμε..
    Καλό μήνα και σε σένα απο εδώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Roadartist,καλώς ήρθες κι από δω,φυσικά θα τα λέμε,και πολύ μάλιστα,αν και δηλώνω΄΄άσχετος΄΄ τουλάχιστον στα εικαστικά!
    Καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Και εγώ έχω περάσει από εκείνα τα μέρη! Προτιμώ βέβαια τη θάλασσα, αλλα και τα λουτρά έχουν τα καλά τους! Δεν γράφψ περισσότερα γιατί θα μας τα κόψει η λογοκρισία!

    Ομορφο μέρος και κοντά στα μέρη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ndn,ποτέ λογοκρισία στο blog του vad,προπαντός ΄οταν πρόκειται για παρεμβάσεις σαν τις δικές σου,που αποπνέουν φρεσκάδα και λεπτό χιουμορ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή