Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ....

Ζεις εμπειρίες μοναδικές, ζεις σ'έναν τόπο τον οποίο άλλοι δε βλέπουν ούτε στα ντοκιμαντέρ, σ'έναν άλλο πολιτισμό. Έρχεσαι σε επαφή με μια διαφορετική αντίληψη ζωής, άλλη φιλοσοφία, άλλος τρόπος σκέψης, ήθη και έθιμα που αποδίδουν μοναδικά τις ιδέες, τη νοοτροπία, τις μορφές έκφρασης, μέσα στα όρια που θέτει ο περιβάλλον χώρος. Ήχοι, εικόνες, μυρωδιές, αντιπροσωπευτικά μιας πολυφυλετικής και ποικιλόμορφης κοινωνίας!
Ε, όλα αυτά να μην τα καταγράψεις; Να μην τα μοιραστείς με όλο τον κόσμο; Κάπως έτσι, έστω και αργά, ξεκίνησαν οι σκόρπιες σημειώσεις που σιγά-σιγά θα βγαίνουν στο Διαδίκτυο απ' αυτό το ιστολόγιο. Είναι το Σουδάν της δικής μου ματιάς, είναι το Χαρτούμ που γνώρισα περπατώντας απ' άκρη σ' άκρη! Λένε πως αν δεν περπατήσεις σ' έναν τόπο, δεν τον γνωρίζεις από κοντά! Έτσι ακριβώς είναι. Περπατώντας, αντίκρυσα πράματα και θάματα, είδα σκηνές απείρου κάλλους, ήρθα κοντά με τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τη νοοτροπία, τον τρόπο ζωής, τόσο που κατάφερα ως ένα σημείο να τους κατανοήσω και να ερμηνεύσω όσο μπόρεσα τη φιλοσοφία τους!
Τόσα χρόνια σ'έναν τόπο που, όπως και να το κάνουμε, γίνεται σιγά-σιγά δεύτερη πατρίδα σου.
Τα συναισθήματα ανάμεικτα! Μακριά απ' την πατρίδα, μα σε μια άλλη διάσταση. Κοντά σ' ανθρώπους που υποφέρουν, χαίρονται μ' αυτό που ζουν, τα ερεθίσματά τους λίγα γι' αυτό και η ολιγάρκεια χαρακτηριστικό τους γνώρισμα. Η συνέχεια στις επόμενες αναρτήσεις.

- Η δεύτερη θεματική ενότητα που θα μας απασχολήσει είναι μια δουλειά του συγγραφέα του ιστολογίου στη διετία '95-'97. Τότε στην εφημερίδα του χωριού μου (Κολινδρός Πιερίας, άγνωστο σίγουρα στη μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων επισκεπτών του blog), στα "ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΝΕΑ", ο συγγραφέας αυτού του blog διατηρούσε στήλη με τίτλο ΑΠΟΥΡΩ ( από δω και το όνομα του blog), χρησιμοποιώντας το τοπικό ιδίωμα, τη δική μας ντοπιολαλιά! Ο σχολιασμός των δρώμενων (καλώς ή κακώς κειμένων) της μικρής μας πόλης, η άγνωστη ταυτότητα του αρθρογράφου που υπέγραφε με το ψευδώνυμο ΑΠΡ, η χρήση της ντοπιολαλιάς προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών της εφημερίδας, η οποία όμως δυστυχώς έκλεισε πριν από ένα χρόνο μετά από 20 χρόνια κυκλοφορίας! Κρίμα....!!!

- Φυσικά όποια άλλα ερεθίσματα προκαλέσουν το ενδιαφέρον, θα βρουν κι αυτά το χώρο τους στο ιστολόγιό μας. Εν αναμονή λοιπόν....

36 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Βασίλη. Καλορίζικο το βλογ. Πρόσεξα και μπήκα με το δεξί, μιας και σου κανω ποδαρικό στα σχόλια.
    Καλοτάξιδος και θα μας βρεις σιγουρα συνταξιδιώτες!
    Τον Κολινδρό τον ξερω, από το τρενο για Θεσσαλονικη. Δεν κατεβηκα ομως ποτέ εκεί. Το Χαρτούμ το έχω ακουστά. Περιμενουμε να μας ξεναγήσεις.
    Και πάλι καλωςόρισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε VaD,

    Ο,τι καλύτερο το ποδαρικό από την Cynical!

    Τον Κολινδρό τον γνωρίζω. Δεν έχω κανέναν φίλο που μένει εκεί, παραδόξως όμως τον έχω επισκεφτεί μερικές φορές στην παιδική μου ηλικία. Από τότε, για να είμαι και ειλικρινής, ποτέ δεν μου μπήκε η ιδέα να περάσω χρόνο εκεί.

    Οι εντυπώσεις σου από την ζωή στην ξενιτιά και ειδικά σε έναν τόπο που δεν έχουμε πολλές γνώσεις, είμαι σίγουρος ότι θα είναι ενδιαφέρουσες.

    Αναμένουμε λοιπόν...

    Ακόμα μία φορά καλώς ήρθες στην γειτονιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. cynical,ευχαριαστώ για το ποδ
    αρικό!Για να το επιβεβαιώνει και ο ndn,κάτι θα ξέρει!
    -Φίλε ndn,σ'ευχαριστω και σένα!Καλώς σε βρήκα!Ευκαιρία να δειςκαι συ λίγο Κολινδρό!Οσο για την ξενιτιά,ελπίζω να μην ενθουσιαστεις με το Σουδάν και,αφου βαρεθεις το ψυχρό Λονδίνο,κατηφορίσεις στα ζεστά....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ηρθαααααααααααααααα

    το νου σουυυυυυυυυυυυυυυυυ

    ελα βγαλε τα χαλια τα κοκκινα ριξε τα λουλουδια ....και σε παρακαλω σβελτα

    φιλι στα μουτρα με σαλια οπως κανω κλασσικα παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς ήρθες βασίλη. Περιμένω εναγωνίως τις πληροφορίες σου , τις ιστορίες και τις εμπαιρίες σου από το ΣΟΥΔΑΝ. Είχα την τύχη και εγώ για 6 μήνες να ζήσω την περιπέτεια μου στο ΣΟΥΔΑΝ της οποίας ενα κομμάτι είσαι εσύ, ολοι οι δάσκαλοι- καθηγητές του σχολείου και φυσικά η Ελληνική Κοινότητα του Χαρτούμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Skouliki,καλως ήρθες στο φτωχικό μου!μη φοβάσαι,ελεύθερα,οι κότες μου
    δεν τρωνε σκουλήκια!Πάλι με κολάζεις!Να καλοπερνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς το Spyro!Μόνο έξι μήνες;Δε λέει!Κομάτι της περιπέτειας σου μαι εγώ;Δεν το πιστευω!Αποκαλύψου γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε βρήκα από το Νίκο Λιολιόπουλο!
    Καλορίζικος και καλά ταξίδια στη μπλογκόσφαιρα!
    Υποπτεύομαι ότι θα έχεις πολύ ενδιαφέροντα να μας πεις!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/7/08, 5:10 π.μ.

    marianaonice,καλως ήρθες!Σ'ευχαριστω πολύ για τις ευχες,ελπίζω ν'ανταποκριθω στις προσδοκιες σου!Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου,που διάβασα στο προφιλ σου,αλλά το'ταξίδι'δεν τέλειωσε ακόμα!Το ποτήρι ειναι πάντα μισογεμάτο!Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλορίζικο το καινούργιο ευλογολόγιο. Με πολλές αναρτήσεις έτσι για να μαθαίνουμε εμείς που δεν έχουμε ταξιδέψει στις εξωτικές αυτές χώρες.
    Καλή αρχή λοιπόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι από μένα το καλωσόρισες αλλά σε παρακαλώ, μείνε κοντά στην πραγματικότητα.
    Δηλαδή ,άσε τα μπλογκοπαίγνιδα και τα ... δακρύβρεχτα ποιήματα. Είναι γεμάτο το ίντερνετ από τέτοια, δε φελάει ένα ακόμα μπλογκ με τον ίδιο ύπνο.
    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/7/08, 10:50 π.μ.

    Καλώς τηνα κι ας άργησε!Γεια σου,dyosmaraki!θα προσπαθήσω να κάνω κάτι,εσύ θα μου πεις αργότερα,αν τα καταφερα!Περιμενοντας τη δική σου νεότερη ανάρτηση!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/7/08, 11:04 π.μ.

    spyros vlahos,Καλωσορίζω το δεύτερο Σπυρο στο ερασιτεχνικό μου blog!Eυχαριστώ για τις συμβουλες σου,θα μου είναι ιδιαίτερα χρήσιμες!
    Καλες διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/7/08, 1:10 μ.μ.

    spyros vlahos,συγνώμη απ΄τον 'αγράμματο'νεομπλογκερ για το λαθος,φυσικά την απάντηση στο σχόλιο σου δεν την έγραψε κανεις ανώνυμος αλλά ο vad.Mέχρι να στρώσω μάλλον θα κάνω πολλά τέτοια λάθη!Την επιείκεια όλων σας,παρακαλώ!Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος3/7/08, 6:02 μ.μ.

    6 μήνες μόνο, αλλά όχι στο Χαρτούμ . Με έδρα το EL OBEID έκανα 200.000 χιλιόμετρα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο το Σουδάν σαν μέλος της UNMIS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου,Σπυρο του Ελ Ομπέιντ!Τι έχουν δει τα μάτια μας,βρε φίλε!Και ποιος να μας πιστεψει!Η επόμενη έξοδος από Χαρτουμ θα είναι πάρκο Ντίντερ προς το Ταμαζίν!Ναμαστε καλά πρώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος4/7/08, 11:26 π.μ.

    Bασίλη καλώς σε βρίσκω στο blog σου!
    Λοιπόν, κράτα τη ντοπιολαλιά και θα βάλω και γω ένα χεράκι καθότι ντόπια! Πιο ντόπια δεν γίνεται δηλαδή. Και από μάννα κι από πατέρα. Ένα δείγμα θα σου δώσω για να καταλάβεις.
    Εικεί που πιρπατούσα κι γνάντιβα του δρόμου, μπράστ σι μια μπαρούδα!!
    Έχεις να πεις τίποτα; Έχει γούστο να μη το κατάλαβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλως τη Ζanzibar!Καλώς του κουρίτσ'!Πιρίμινι,πιρίμινι!Αύριου,μιθαύριου,θα γράψου ακόμα ενα για του Χαρτουμ κι ύστιρας θα πιάσουμι κι τα θ'κά μας!πουγάλια-πουγάλια!Είχι πουλύ νιρό η μπαρούδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ελε ρε Τσακαλε που ανησυχισες . Είμαι εδώ. Λιγα μπανάκια πήγα να κάνω μήπως και καταφέρω να ...σyνέλθω.
    Τα Κολινδρινα νεα τα διαβαζω κάθε χριστούγενα λογω του...Καζαμία τους, τον οποίο και λατρευω!
    Οσο για τη σχεση μου με τον Kολινδρό , είναι απλό:. Είμαι παντρεμένος με Κολινδρινή!
    Ευχομαι καλή επιτυχία στο blog σου.
    Ελπίζω να βρούμε πολλά ωραία "χαζαααα Κολινδρινάαααα" που λέει και η γυναίκα μου.
    Καλο bloging!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γείτονα του κάμπου και γαμπρέ(παντα τα κορίτσια μας ήταν περιζήτητα!),καλως ορισες στην παρέα μου! Aντε,ρε πατρίδα!Χαζά-χαζά,που λέμε και μεις τα τσακάλια,μια ανάγκη προσωπικής έκφρασης,που ξεκίνησε έτσι για πλάκα και για να γεμίζει το χρόνο μου στο Χαρτουμ,αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα!Θάχουμε πολλα να λέμε,θέλω τη συντροφιά όλων σας όταν με το καλό θα ξαναπαω Χαρτουμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλός ήρθες!
    Μια που δεν ξέρω το Κολινδρό (σε ευχαριστώ που με έμαθες ότι υπάρχει), περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια…
    Το ίδιο περιμένω και τις εμπειρίες σου στο Χαρτούμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. agapi,καλωσόρισες στη γειτονιά μας,με τη νησιώτικη αύρα σου!Τρέχω ν'ανταποδώσω την επίσκεψη!ΚΑΛΌ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γειά σου και από μένα!
    Τον Κολυνδρό τον ήξερα γιατί το '84 είχα έναν δόκιμο στο στρατό από εκεί.
    Μου αρέσει να διαβάζω για τις εμπειρίες των άλλων σε τόπους που δεν έχω επισκεφτεί και μου φαίνονται μακρυνοί προορισμοί.
    Περιμένω τη συνέχεια!
    Καλό Σαββατοκύριακο και να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. radio marconi,καλωσορισες!Χαιρομαι που βρίσκεις ενδιαφέροντα τα θέματα που υποσχέθηκα,θα προσπαθήσω να ικανοποιήσω και σένα και όλους τους φίλους που μ'επισκέφτηκαν!
    ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος5/7/08, 2:53 μ.μ.

    Πουλιύ νιρό διν είχει η μπαρούδα.
    Ούτι πλιακάτσα πουλιύ. Ίσα για να γένω γρούνα.
    Σήμιρις φουκαλνώ. Φουκαλνώ, φουκαλνώ και ούλου αφουκάλτα είνι.
    Φιλια κοραλένια και μια ντόπια αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ρε συ Ζανζιβάρη, παρα είναι "θκό μας" αυτό που έγραψες. Λες;
    Τσακαλίνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ζανζιβάρη μ'γίν'κις γ'ρούν;Eτσια φουκαλνούν κι στου Σουδάν!Πιρίμινι απόψι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. nlioliopoulos,Ενας-ένας αρέ πιδιά,δε σας προυλαβαίνου ντιπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να μοιραστείς κι εμείς θα μοιραστούμε άλλα, να γράφεις και να δείχνεις να δούμε πράγματα που αλλιώς μπορεί να μην ξέραμε ποτέ.
    Καλώς όρισες στην μπλογκόσφαιρα και καλά ταξίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τzonakos,τόσον καιρό εσύ κι αλλοι φίλοι σου με κρατούσατε σ΄επαφη με την Ελλάδα,καιρός να το ανταποδώσω!Θα προσπαθήσω!Καλώς όρισες στη γειτονιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος8/7/08, 1:22 μ.μ.

    ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΣ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ.ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟ ΣΟΥ ΕΙΔΙΛΙΑΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΑΛΛΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΜΟΝΟ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΚΟΤΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΣΤΕΡ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙΝΔΙΑΣ. ΑΘΑΝΑΤΕΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟΘΣ ΑΡΓΟΥΣ ΩΡΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟΙ.ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΕΥ ΑΝΘΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμε,δε θα ωραιοποιήσω τίποτα,παρουσιάζω την πραγματικότητα όπως την έζησα εγώ,ο Σπύρος του Ελ Ομπέιντ και άλλοι.ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. γεμισε μας με ιστοριες.φαινονται υπεροχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. zouri1,Κι άλλος ταξιδιάρης στην παρέα μου!Καλως ήρθες!
    Εσύ Μιλάνο,εγώ Χαρτούμ,μικρή(;;;)διαφορά!!!
    Εσύ Ανδόρα,Κορσική και γω Χανιά,
    όπως τραγουδάει ο μέγας Νικόλας Παπάζογλου!Πάμε λοιπόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος22/11/11, 6:38 μ.μ.

    2008!!!!

    πωπω θαυμάζω υπομονη..
    θαυμάζω αντοχη
    θαυμάζω επιμονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ήλθα από το μέλλον να πω ένα γεια 😊😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή