Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Απουρώ 1

Περνώντας στο δεύτερο θέμα του ιστολογίου, μια πρώτη γεύση από κολινδρινές απου(ο)ρίες! Η κλητική προσφώνηση απευθυνόταν στον εκδότη της εφημερίδας. Αν και τα σχόλια δεν είναι πια επίκαιρα και αφορούν κυρίως τα τοπικά δρώμενα, νομίζω ότι διατηρούν τη φρεσκάδα τους λόγω της χρήσης του τοπικού ιδιώματος. Διαβάστι, αρέ πιδιά...


29 σχόλια:

  1. Αρε Απουρώ... σι διάβασ' κι μ' αρέσ'...
    :-)))
    Καλώς σε βρίσκω και πιστεύω να τα κατάφερα εις την ...ντοπιολαλιά σου

    Πολύ όμορφες οι περιγραφές και εικόνες σου από Χαρτούμ.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε όσα καταλαβα..κι εγώ απουρω!!να κραταμε τσι τοπικους μας ιδιοματισμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φύρδην-μιγδην,καλως ήρθες στην παρέα μου!Παίρνεις΄΄ΑΡΙΣΤΑ΄΄στο κολινδρινό ιδίωμα!Παντως το ψευδώνυμο δε φαίνεται να σου ταιριαζει!
    Χαίρομοαι που θα τα λέμε!

    Πολύ πρωινή καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ και πάλι,Παρε πίσω την απόφαση,σε χρειαζόμαστε,προπαντος κάποιοι νεοσύλλεκτοι σαν και μένα!
    Την εκτίμησή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή σου και όμορφη μέρα!!!!

    Ειλικρινά με κατασυγκίνησες, με τις θερμές εκδηλώσεις υποδοχής. Και επειδή σ' ένιωσα σαν από παλιά "δικό μου", να σου πω (το έχω δηλώσει εξάλλου και στο παρελθόν), πως στο χώρο η μεσήλιξ μπήκα από περιέργεια.
    Συμβαίνει μ' εμάς τα "μεγάλα παιδιά", που και το παιχνίδι ακόμη αυτοσχέδιο ήταν.Κοντολογίς, ποτέ δε θεώρησα πως είχα κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρω.
    Μου έλαχε και τούτη η μεγάλη προσβολή (έτσι τουλάχιστον η ηθική μου το εισέπραξε... άκου "απαράδεκτο περιεχόμενο"...) και έχασα τον ύπνο μου.
    ΄Εχω και το Γλάρο μου (πολύ έξω καρδιά άνθρωπος, αλλά μισεί τον ΠΙ-ΣΗ μου), που άδραξε την ευκαιρία, μετά την επιστολή του...παρόχου.... ¨"Κανόνισε, να σου φέρνω σοκολάτες στη "στενή".... τί να κάνω, λύγισα η γυναίκα.
    ;-)))

    Σ' αφήνου τώρα, γιατί εχουμ' κι δλειές.
    ;-)))

    Σίγουρα θα τα λέμε...τρελαίνομαι για ιστορίες από την Αφρική. Ο Γλάρος μου 25 χρόνια Ν. Αφρική, ήταν. Από Ζάμπια, Κόνγκο, Μοζαμβίκη έχει ιστορίες να γεμίσει βιβλία.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηνελόπη,καλώς όρισες!Εσεις οι Κρητικοί κρατάτε το ιδίωμα και πολύ καλά κάνετε,βέβαια στόχος δικός μου δεν είναι μέσω αυτων των αναρτήσεων να διασώσω ιδιωμα που δεν εξυπηρετεί πια επικονωνιακά(ποιος άλλωστε θα καταλάβει τι θα πει΄΄ζ'γκατάψ'ξ'=στην κατάψυξη)!Είναι να το διασκεδάζουμε λίγο,ξεφεύγοντας απ΄τα συνηθισμένα!
    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πού βρίσκεται ο "σταματημένος χρόνος" του template σου; Πολύ μου αρέσει!!!!
    ΄Εξυπνο!!! 2 φορές την ημέρα δείχνει τη σωστή ώρα....

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ιχααααααα πουλυ ουραιου παιδ'μου

    φιλουρες απο Μηλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φύρδην-μύγδην,όπα,έμαθα και το template!Στο καμπαναριό της ελληνικης εκκλησίας στο Χαρτούμ! Μ'ΑΡΈΣΕΙ!Κάποιες φορες θέλω να σταματάει ο χρόνος,γι αυτό το διάλεξα!Σχετική ανάρτηση αργότερα.
    Και γω τώρα στα ΄''γεράματα΄΄μπήκα στον πειρασμό του INTERNET και ξανάνοιξε ο κόσμος!!!
    Ο Γλάρος 25 χρόνια στην Αφρική;Εκείνος έπρεπε ν'ανοίξει τέτοιο blog,όχι εγώ!Τη γνώση πρέπει να τη μοιράζεσαι,να στρωθεί κάτω
    και να γράψει τόμους ολόκληρους!Και γώ το σκέφτομαι,αλλα αργοτερα.
    Την καλημέρα μου και στον Αφρικάνο Γλάρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. skouliki,Καλώς του σκ'λίκ'!Τόφαγις του μήλου;Κάτσι ικεία που είσι,μην του κ'νάς ντιπ απού κει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αϊα τι καλά! Μπρε.!!!


    Για σου ρε Vad με τα ωραία σου
    ακου λοιπον τι επαθα. Θα στο πω στα θκά μας.
    ...................................

    Μι ιπαν απουλες κι μενα ναπαρου γνεκα τσακαλουδα να εχ πρίκα πουλι . και τν πίρα.
    Και ξερσ τι πρικα ιχι ;
    Ιενα αμαξ γιματου στρουσιδια κι παπλόματα. Παραδις ντιπ , χουράφια ντιπ!

    Αμ ταλου που του βανσ ταλου ;

    Δεν ξερ να καμ Πίτις !!! Κουλινδρινή και να μην κάμ πίτις ;

    Τι ταχα ...
    Μονκι τ' ονουμα εχτι μι φαινιτι...
    ......................................
    Υ.Γ. Υπαρχει και σε "μεταφραση"για οποιον δεν το κατάλαβε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. στα ξένα πανεπιστήμια όταν μαθαίνουν ελληνικά που να φανταστούν το μεγαλείο της!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μη τον ακούς πατριώτη. Μια χαρα προικα πήρε . Τωρα απο πίτες δεν ξερω πρέπει να το ομολογίσω, αλλά κανείς τέλειος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου,Νίκο!Δεν αντρέπισι αρέ να λιές ψιέμματα;Κουλιντρινή κι δεν ξιέρ΄να φκιάν'πίτις;Δ γένιτι,αρέ πιδί!Τσιακαλίνα πήρις κι ήθιλις κι προίκα;Ούτι ντρουπή ούτι μ'σό ισείς οι καμπίσ'!
    Στα σοβαρά τώρα, Κυριακή πρωί θα πίνω καφέ στον Παυσίλυπο(το αναψυκτήριο στην πισίνα δε λειτουργεί),θα χαρώ πολύ να σε δω!Τα ΄΄δέουντα΄΄ στην Τσακαλίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νίκη μου και Τσακαλίνα μου,άστον να λέει τον καμπίσιο!Εναν τουν χάριζαν τ'άλουγου,του κοίταζι κι στα δόντια! Α,ντε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αthinovio,ΤΡΙΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ(πολύ μου άρεσε,ελπίζω να εννοεις καζάνι που βράζουν τσίπουρο,κάποια φορά ο ΑΠΟΥΡΩ θα αφηγηθεί σχετική ιστορία),καλώς όρισες!Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας είναι η ποικιλία της,έστω κι αν κάποια ιδιώματα δεν εξυπηρετουν πια επικοινωνιακά.Αλλωστε σε τι θα εξυπηρετούσε κάποιον σήμερα ν'ακούσει την παροιμία΄΄τρεις λαλουν και δυό χορεύουν΄΄;Θα κατάλάβαινε κανείς ότι η παροιμία αναφέρεται στα ΄΄χάλια μας τα μαύρα΄΄;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εύλογες οι απορίες σου! Απουρώ και εγώ...αυτός ο Μπόνιεκ έπαιζε στην ιστορική Αναγέννηση Κολινδρού; Κάποτε την θυμάμαι να παίζει στην Β' Εθνική!

    Ελπίζω να μην μιλάτε ακόμα έτσι στον Κολινδρό, γιατί έτσι και έρθω ούτε καφέ θα μπορέσω να πιω! Θα σε πάρω μαζί μου να παραγγείλεις εσύ!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ndn,ούτε η δική μου γενιά χρησιμοποίησε σε τέτοιο βαθμό το τοπικό ιδίωμα,μη σ'απασχολεί,έλα εσύ και θα συνεννοηθεις με τους συμπατριώτες μου,ξέρουν και...λονδινέζικα!Στη΄΄χειρότερη΄΄
    περίπτωση θα είμαι εκεί να μεταφράζω!Σε επόμενη ανάρτηση,post
    τo λέτε εσεις στο(!!!) Αγγλία,ο ΑΠΟΥΡΩ θα σου αφηγηθεί πως συνεννοουνταν ο ελληνοαμερικάνος που επέστρεψε στο χωριό μετά από 60 χρόνια!
    Μπόνιεκ ήταν το παρατσούκλι ενός ποδοσφαιριστή της ομάδας,αργότερα και προπονητή,πήρε το ΄΄προσωνύμιο΄΄(να το πω μορφωμένα!!) από εναν σπουδαίο Πολωνό ποδοσφαιριστη της 10ετίας του'80!
    Ηξερες την Αναγέννηση;Η ομάδα της 10ετίας του΄90 έκανε γνωστό τον Κολινδρό σ'όλη την Ελλάδα!
    Αποκαλύπτομαι μπροστά στις ποδοσφαιρικές σου γνώσεις!
    Πολύ πρωινή καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Xaxaxa!! Που να σε είχα στην Αγιάσο να ακούσεις τη ντοπιολαλιά τους:

    Εεεεϊ Στρατή πιάσ' του γάδαρου, δέχα τουν, τουν έρμου, θα φύγ τσι θα πλαλιούμι!
    Ωχα!! μλάρ!! Ε βλέπς μπρουστά σ΄!!

    Αν δεν κατάλαβες τίποτε θα σου τα μεταφράσω :)))

    Καλό ξημέρωμα και μιά καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Suspect,Kαλως ήρθες στη γειτονιά μου,όπως ξέρεις αφου ασχολεισαι και με θέατρο(χαίρομαι τους ανθρώπους με πλατιά ενδιαφέροντα) η σύγκριση και η σύγκρουση με το ΄΄θείο΄΄αποτελουσαν ΄΄ύβριν΄΄για τους αρχαίους και αιτία δεινών για τον ήρωα!Ας φυλάμε τα ρούχα μας λοιπόν μη μας έρθει καμιά θε'ι'κή κατραπακιά!Χα Χα Χα!Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα,Μαριάνα!Αρα στην Αγιάσο θα αισθάνομαι σα στο σπίτι μου!Ηξερα ότι στα νησια του Βόρειου και του Ανατολικου Αιγαίου μιλιέται το λεγόμενο΄΄΄βόρειο ΄΄ιδίωμα.Ο ιστορικός Απ.Βακαλόπουλος αναφέρεται σε μετακινήσεις πληθυσμών από τη Μακεδονία προς το Αιγαίο στη διαρκεια της τουρκοκρατίας,άρα μπορει να βγουμε και έβδομς ξαδέρφια(!!!!)χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Mαριάνα,συμπληρωματικά στα προηγούμενα,αυτοί οι πληθυσμοί μετέφεραν στα νησιά το βόρειο ιδίωμα,το οποίο είναι δημιούργημα των ψηλών βουνών.
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στην τριτη ταξη του Δημοτικου,μετακομισα στην Κοζανη.Για να με κοροιδεψουν τα παιδια ( μια και ειχα κρητικη καταγωγη ) μου λεγαν
    -ιντα κανεις κοπελι?
    και απαντουσα εγω.
    -παμ σια παν μαρ .?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. zouri1,Κρητικός στην Κοζάνη;Οπως λέει και ο ποιητής:-Στρατηγέ,τι γύρευες στη Λάρισα εσύ,ένας Υδραίος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. χανς πουλυυυυυυυυυυ καλο ηταν ωρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. skouliki,άιντι καλουσόρσις κι πάλι να ξαναφύγ΄ς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Α! δεν το ήξερα αυτό! Το ιδίωμα των ψηλών βουνών;;
    Πάντως στη Μυτιλήνη η γλώσσα έχει πολλά διαφορετικά στοιχεία. Κυριαρχεί το αιολικό, γι' αυτό βρίσκεις και γλώσσες στην αρχαϊζουσα (ας πούμε οι κότες λέγονται όρθες, από το όρνιθες, το αλάτι το λένε άλας, στην καθομιλουμένη τους) αλλά έχουν και τούρκικες λέξεις όπως τσεσμές (βρύση) τσακμάκι (ο αναπτήρας), Μπούγιουρουμ (κόπιασε) και άλλα.

    Τώρα θυμήθηκα ένα ωραίο, που είπε η γυναίκα του ξάδελφού μου στην Αυστραλία. Ο ξάδελφός μου έχει καταγωγή από Αγιάσο, και τα ελληνικά του τα μιλά Αγιασώτικα όπως η μάνα του. Η γυναίκα του λοιπόν που είναι από την Πελοπόνησο για να του κάνει πλάκα μία φορά, επειδή ξέρει ότι στην Αγιάσο κόβουν τις καταλήξεις στις λέξεις του λέει:
    "Νικ κλείσε την πόρτ". Τι είναι αυτό, τις λέει εκείνος! Εκείνη επαναλαμβάνει και του εξηγεί ότι έκοψε την κατάληξη για να του μιλήσει αγιασώτικα. Τότε της λέει: όχι έτσι βρε stupid girl!
    "Κλείσ' τ' πόορτα" λέμε!!! Χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μαριάνα ,καλημέρα!Η θεωρία των ΄΄ψηλών βουνών΄΄αποδίδει τη δημιουργία του βόρειου ιδιωματος στο υψομετρο,οπου η αναπνοή δυσκολεύει,έτσι η λέξη΄΄ γουρούνι΄΄ γίνεται ΄΄γ'ρούν',με μισή ανάσα!
    Οσο για τούρκικες λέξεις,άσε καλύτερα!
    Τέλος ο ΑΠΟΥΡΩ έχει να μας πει πολλά ευτράπελα με αφορμή το τοπικό ιδίωμα!Υπομονή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή