Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ΜΕΛΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ

Το μέλι αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό στοιχείο της πρωινής διατροφής μου...
Πολλοί φίλοι με ρωτούν πώς βολευόμαστε εδώ από μέλι...Στην αρχή βρήκα ντόπιο χύμα, αλλά είχε τόσα σκουπίδια μέσα, νεκρές μέλισσες κλπ, που έπρεπε πρώτα να το περάσω από σουρωτήρι, οπότε άστο καλύτερα...
Επίσης βρίσκαμε ένα καλό μέλι απ' τη Μάλτα και μέλι ευκαλύπτου αυστραλέζικο.
Το πρώτο μου φαινόταν καλό, ελαφρώς παχύρρευστο, ευχάριστο.
Το δεύτερο, πρωτόγνωρη γεύση για μένα, ξανθό, αραιό, σαν σπιτικό σιρόπι,
μου άρεσε...
Οταν δεν τα βρίσκαμε πια στην αγορά, στραφήκαμε στο μέλι της φωτογραφίας, σαουδαραβικής προέλευσης, με τιμή περίπου τέσσερα ευρώ το μισόκιλο...
Καλό είναι, έχει μια μυρωδιά καπνίλας, ίσως ο τρύγος του μελιού να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο καπνίσματος των μελισσιών. Εχει το μονοπώλιο της αγοράς, καθώς είναι το μοναδικό εισαγωγής στο Χαρτούμ.
Τελευταία βρήκαμε ντόπιο συσκευασμένο, πάμφθηνο (0,75€ το μισό κιλό), έχει καλούτσικη γεύση, λίγο λιγουριάρικη, κοκκινωπό χρώμα που δεν το έχω ξαναδεί σε μέλι και στον πάτο της συσκευασίας αφήνει κατακάθι σχεδόν όπως το καλό μπρούσκο κρασί, εκεί όμως ξέρω ότι είναι οι ζυμομύκητες, εδώ τι είναι; Οι...μελομύκητες;
Στην ετικέτα διακρίνονται φύλλα ζαχαροκάλαμου,
δηλωτικά της προέλευσης του μελιού...

Καλούνται οι μελισσάδες της μπλογκοπαρέας μας
ΦΟΡΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ
, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΑΞΙΟΣ, Ανέστης Θ. Κετσετζίδης,
και όποιος άλλος φίλος γνώστης του θέματος
, να καταθέσουν
τη...γνωμάτευσή τους επί του θέματος...

55 σχόλια:

  1. Βασίλη
    καλημέρα.
    Ρίξε μια ματιά.
    http://mygonimo.blogspot.com/2011/04/blog-post_6138.html

    Για μέλι μη στεναχωριέσαι,δουλεύουν οι εργάτριες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανέστης Θ. Κετσετζιδης,
    Καλημέρα,Ανέστη,
    σ'ευχαριστω για την αναδημοσιευση,αλλά δεν ειπες τίποτα για το μελι απο ζαχαροκάλαμο...

    Καλο Σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ και τρία χρόνια το έχω βάλει και εγώ στην πρωινή μου διατροφή καθώς και δύο ακόμα παράγωγα των μελισσών. Σίγουρα ο ειδικός Foris ξέρει!!! Καλημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το δικό μας δε μυρίζει καπνίλα και ας τα καπνίζουμε για να ηρεμήσουν οι μέλισσες κατά το άνοιγμα. Δεν ξέρω για το ζαχαροκάλαμο.Εμεις βγάζουμε κατά κυριο λόγο έλατο, λίγο θυμάρι και λίγο ανθέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν κατέχω πράμα
    μα μου άνοιξες την όρεξη και όρμησα στο μέλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημερα αγαπητε Βασιλη,σ'ευχαριστουμε για την τιμη και την αγαπη σου!Εγω ως γνωστης και εχοντας επιγνωση,ενα πραγμα εχω να σου πω.

    Σου ζητω συγνωμη που σε αφησαμε χωρις μελι ,χωρις βασιλικο πολτο ,χωρις γυρη απο την πατριδα σου και παλι σου ζητω συγνωμη και υποσχομαι οταν με το καλο ερθεις να μην ξανα επαναληφθεί ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μέλι ΔΕΝ πρέπει να μυρίζει καπνό.
    Καλύτερα μέλια είναι από τα νησιά,περιέχουν διάφορα συστατικά από διαφορτικά φυτά και άνθη αφού δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις π.χ πεύκου ,ελατου ,πορτοκαλιές και οι μέλισες αναγκάζονται να επισκέφτονται πολλά διαφορτικά φυτά για να συλλέξουν την πρώτη ύλη που θα γίνει μέλι μετά την επεξεργασία στην κυψέλη

    Τα ισαγόμενα είναι σίγουρα φτηνότερα και κατώτερης ποιότητας από τα Ελληνικά που έχουν πολύ καλό όνομα και κυρίως μέλια από μικρούς συσκευαστές.
    Κυκλοφορούν πολλά είδη δεν ξέρω τι γίνεται στην περιοχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασιλη μια βδομαδα ελειψα στα Γρεβενα και εκανες δυο αναρτησεις με τεραστιο ενδιαφερον.Μια για τη Σαλονικη και μια για το μελι.
    Για τη Σαλονικη κρατα τις αναμνησεις απο τα φοιτητικα σου χρονια γιατι παει απτο κακο στο χειροτερο.
    Οσο για το μελι ζαχαροκαλαμου δεν εχω ιδεα,δεν ηξερα καν οτι υπαρχει.Οσο για το κατακαθι που βρηκες στο μελι ειναι περιεργο διοτι το μελι εχει την ιδιοτητα να ανεβαζει ολα τα ΄΄σκουπιδια΄΄ στην επιφανεια και οχι στον πατο.Οταν με το καλο ερθεις θα σου εχω μελι απο πιερικα λουλουδακια για να μου πεις τη γνωμη σου,νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το μέλι στα σπάει. Πολύ δυνατή τροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τεχνικές προδιαγραφές δεν ξέρω να σου πω VAD. Αλλά κι εγώ το χρησιμοποιώ πάρα πολύ. Βρίσκω κατά καιρούς καλό μέλι αν και τσουχτερό στη τιμή.
    Πάντως αυτό εκεί το ντόπιο, δεν ξέρω, προσωπικά δεν νομίζω να το επέλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εγω δεν το εχω και πολυ στην διατροφη μου ουτε το μελι ουτ ετην μαρμελαδα κτλ

    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματικά, το μέλι συνήθως δεν έχει κατακάθια, αλλά έχει την τάση να ανεβάζει όλα τα ξένα σώματα προς τα πάνω.

    Κατά την προσωπική μου άποψη, το καλύτερο μέλι προέρχεται από ένα θάμνο που λέγεται περδικάκη. Είναι πολύ εύγευστο και μυρωδάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το μελι σαν το κρασι κουβαλαει εντονα τον τοπο του πανω του.
    ειμαι gran fan του μελιου και μου αρεσει να δοκιμαζω διαφορετικα ειδη. το μονο που με απογοητευσε ως τωρα ειναι αυτο της καστανιας... αν και μπορει να επεσα σε περιεργη παρτιδα. πολυ ιδιαίτερο και αγαπητό σε μενα ειναι το μελι της κουμαριας.
    σημερα, χαρις σε σενα αγαπητέ μας βαντ, δοκιμασαμε βιτρουαλ και τα μελια του χαρτούμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βασίλη
    λόγω χρόνου δεν έγραψα τίποτα το πρωί.
    Για το μέλι ζαχαροκάλαμου δεν έχω ιδέα πως είναι.
    Το σίγουρο είναι πως η μέλισσα δεν κάνει λάθος,απλά το κάθε νέκταρ λουλουδιού έχει διαφορετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά.
    Τώρα στο ερώτημα για το καλύτερο μέλι,η απάντηση είναι αυτή
    Το καλύτερο μέλι είναι το ΔΙΚΟ ΜΟΥ!
    Αυτή είναι η φράση κάθε μελισσοκόμου που προβάλει το μέλι του.
    Με το καλό όταν βρεθούμε το καλοκαίρι,ελπίζω να έχω καταφέρει να έχω μέλι να σου δώσω.
    Καλά να είσαι φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου έδωσες ιδέα να γράψω για το μέλι.
    Ηταν ο παππούς μου μελισσοκόμος.
    Τρώω συχνά μέλι και οτνα βρώ καλό μέλι δεν το αφήνω το αγοράζω ακομα κι αν ειναι ακριβό.
    Φυσικά δεν δίνω τα 20 € το κιλό που μου ζητάνε για μέλι Αστυπάλαιας ή 18 € το κιλό για μέλι Σίφνου, τα οποία ομως ειναι φανταστικά, τα καλύτερα.
    Θυμαρίσια 90%

    Απο ζαχαροκάλαμα και άλλα δεν εχω δοκιμάσει, θα ειναι ενδιαφέρον αυτο του ευκάλυπτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Animation,τ'αρειανά πάντα διατρέφονται καλά,για νά'χουν δυναμη να τρέχουν κοντά στην ομάδα:))
    Καλή Ξάνθη:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. stalamatia,καλώς την Κυπραία μας:),ελατόμελο και μάλιστα απ'τα χωριά του Ασπροποτάμου Τρικάλων,πρώτο στις προτιμήσεις μου,να το κόβεις με το μαχαιρι!
    Εσύ πού τα εχεις τα μέλια,βρε;Στο Πενταδάκτυλο;:)

    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Dr.Aparadektos,Ντροπή,ολόκληρος Dr,εστω και ως ψευδώνυμο,να μην κατέχεις από μέλι!:))
    Ορμησες;Επραξες άριστα!:)
    Καλημέραααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. evangelos naxios,μην αισθάνεσαι...ένοχος,πατρίδα,
    θα δοκιμάσουμε το καινούριο:)
    Α,ναι,και θα ειμαι εκει όταν κατεβάσεις τα μελίσσια σου στα...ζαχαροκάλαμα του Βαρικού:)),εκει στα βούρλα,μωρέ:))

    Καλημέρα σ'όλη την παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ,
    καλωσόρισες,Φάνη,σ'ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την πολύ κατατοπιστική παρέμβασή σου...
    Θα τα λέμε οπωσδήποτε...

    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Foris Mouratidis,μην ξανακούσω κακή κουβέντα για την αγαπημένη πόλη!:)Μια Σαλονίκη ποτέ δεν πάει απ'το κακό στο χειρότερο,μια πόλη που αντεξε "φτερωτό γιατρό" και Πανίκα...
    Αυτή τη φορά δεν τη...γλυτώνεις,θα βρεθούμε οπωσδήποτε:)...
    'μώ την πίστη σ' και το θάμα σ'!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. KANTHAROS,συναρειανέ μου,το εγραψα και στον Animation,καλή διατροφή για τ'αρειανά ,γιατί του χρόνου θα τρέχετε πάλι από Βιέννη σε Ατλέτικο σε Μάντσεστερ:)))

    Καλημέρα Ξάνθη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Astrofeggia μου,"χμμμ",εκφραση απορίας ή ευχαρίστησης;:)
    Καλημέραααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. dyosmaraki μου,αναγκαστική επιλογή,αφού δεν υπάρχει ποικιλία εδώ,μέλι να ειναι κι ό,τι νά'ναι,τι να κανουμε...

    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Skouliki μου,θα σε μαλώσω,
    εσύ,δεδηλωμένη λάτρης της υγιεινής διατροφής,να μην εχεις το μέλι στο πρωινό μενού σου;Ξεκίνα...

    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. teleytaios,το περδικάκι που λες ειναι το ρείκι;Είχα διαβάσει οτι το μέλι από ρείκι ειναι το πιο θρεπτικοτερο απ'όλα τα μέλια...

    Καλή σου μέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. chirine nour μου,α,εσύ εισαι πολύ προχωρημένη,καστανια,κουμαριά,μπραβο!
    Ε,τα...χαρτουμιώτικα δε λενε και σπουδαια πράγματα...

    Καλή μέρα να εχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανέστης Θ. Κετσετζίδης,φίλε Ανέστη,αφού η μέλισσα δεν κανει λάθος,ας την εμπιστευθούμε λοιπόν και ως προς το μέλι ζαχαροκαλαμου...
    -όσο για το καλύτερο μέλι σιγουρα ειναι της...Κερκίνης:))
    -Θα βρεθούμε,ρεεε,ούτε δυο μήνες δε μεινανε:)

    Καλημέρααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. tzonakos,ειχα διαβάσει κάποτε οτι οταν λεμε πχ μέλι θυμαρίσιο,ελατόμελο,πευκόμελο κλπ,η περιεκτικότητα δεν ειναι πάνω από 20%,τώρα για 90 δεν ξερω,ίσως μας διαφωτίσουν οι μελισσάδες της παρέας μας...

    Καλημέρα,ρε,παρά τη χτεσινή...πίκρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κατά περιόδους, όπως ετούτη της Σαρακοστής, τρώω κι εγώ πολύ μέλι, αλλά δεν είναι στάνταρ στοιχείο της διατροφής μου. Στην Κύπρο παίρνω Ελληνικά μέλια (Φίνο, Αττικό -ό,τι βρω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γνομάτευση δε μπορώ να κάνω, όμως θα πω οτι και εγώ κάθε πρωινό υπάρχει μέλι στο τραπέζι μου. Τώρα βγάζουν και βιολογικό μέλι. Αυτό σημαίνει κατά τους παραγωγούς οτι τα μελήσια βρίσκονται μακριά απο ρυπογόνες περιοχές. π.χ. δρόμους, εργοστάσιο και έχει περίπου 11-13 ευρώ το βάζο του κιλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Hello.
    I started to write blog in English.
    I will write about everything, will be a lot of pictures, reviews of books, films, songs etc.
    So it would be nice if you visit my blog sometimes :)
    (Sorry for mistakes, I'm still learning English)
    http://bianchii.blogspot.com
    (you can follow me)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η Αστυπάλαια ειναι σχεδόν γυμνή απο δέντρα. Τα άλλα νησιά απέχουν πολύ και τα βουνά κι οι λόφοι του νησιού βάφονται μώβ γιατι ανθίζει το θυμάρι.
    Ειδικά εκει η μέλισσα θα πάει στο θυμάρι γιατι μόνο τέτοιο εχει εκει και οτι άλλο άνθος βρίσκεται στις γλάστρες των σπιτιών.
    Δεν υπάρχουν άλλα άνθη εκει.
    Ειναι το μόνο μέλι που μου άνοιξαν ενα βάζο και μύριζε θυμάρι απο απόσταση 3 μέτρων, αυτο δεν το εχω ξαναδεί πουθενά.

    Εχω μεγαλώσει με τη μυρωδιά του μελιού και ξεχωρίζω εύκολα το ελατόμελο, πευκόμελο, θυμαρίσιο και ανθόμελο ( διαφόρων λουλουδιών ).
    Πράγματι ειναι πολυ δύσκολο να εχεις μια περιεκτικότητα πάνω απο 30-40 % σε θυμάρι μα οταν σε ενα νησι στη μεση της θάλασσας εχει μόνο θυμάρι, δεν ξερω, ισως το 90% να ειμαι υπερβολικός που ανέφερα αλλα ίσως 50-60% θα εχει, δεν μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Xαχαποιο Πενταδάκτυλο; Εδώ τα έχω στην Ελλάδα ,στα ψηλά βουνά και το χειμώνα πιο χαμηλά,τέλειο μέλι!Τη ξέρω τη παροιμία όποιος δε παινέψει..... χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τα δικά μας(νησιού) μέλια είναι πανάκριβα 20ευρώ.Ομως όπως είπε ο Τζονάκος είναι καθαρά θυμάρι μα δεν έχει και τίποτα άλλο να φάει η μέλισσα άντε και φασκόμηλο.
    Πιστεύω όμως το κάθε μέλι έχει ιδιότητες εξ'ίσου καλές όπως το πευκόμελο κάνει για τ'αναπνευστικό όλα έχουν στοιχεία που το κάνουν μοναδικό!Τώρα το ζαχαροκάλαμο δεν βρίσκω να'χει κάτι ιδιαίτερο αλλά πολύ καλύτερο από ζάχαρη:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. fvasileiou,φίλε Φώτη,όλα ειναι θέμα επιλογής και συνηθειας,αλλά ενα καλό πρωινο πρεπει να περιλαμβάνει και μέλι οπωσδήποτε...

    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. καλησπερα και καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Λεοντόκαρδε φίλε,όσο μακριά και να τα παει κανεις τα μελίσσια,η φυση παραειναι μολυσμενη,πώς να γλυτώσουν από φυτοφάρμακα;

    Καλο Μεγαλοβδόμαδο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. tzonakos,μακάρι να εχεις δίκιο,το αγνο μελι το ψάχνουμε...
    Εγώ πάλι λατρεύω το ελατόμελο...

    Καλό Μεγαλοβδόμαδο,ρεεεε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. stalamatia,αφού το λες,να μη σε πιστέψω;:)
    Καλη Μεγαλοβδομάδα ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. zoyzoy,Αρμενακι,η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ειναι καταπληκτική,γευστικότατη,ειναι το μοναδικο φυσικό σάκχαρο,καμια σχεση με τη ζαχαρη που τρωμε...
    Καλό Μεγαλοβδόμαδο στο νησί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Suspect,Υποπτε φίλε,Καλό Μεγαλοβδόμαδο ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Το περδικάκι δεν είναι το ίδιο με το ρείκι.

    Κάνε μια αναζήτηση στο google.

    Περδικάκι: satureja montana
    Ρείκι: Erica Μultiflora

    Το ρείκι πραγματικά κάνει πολύ θρεπτικό μέλι, αλλά εμένα μου αρέσει το μέλι που είναι από περδικάκι. Έχει φοβερό άρωμα, περίπου σα θυμάρι ή κάπως έτσι. Μοσχοβολάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. teleytaios,χρήσιμες πληροφορίες από εναν καλό γνωστη του θέματος,αν μου πεις και πού θα βρω τετοιο μελι,δε θα εισαι...telytaios,αλλά και ο πρώτος:)

    Καλημέραααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΤΟ αγαπημενο μου γλυκο είναι το Μέλι!!!!


    din

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. dsquared,μαζευτηκαμε εδω μεσα πολλοί λατρεις του μελιού,θετικόν:)

    Καλό Μεγαλοβδόμαδο ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
    ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. είπα κι εγώ, "έχει μέλισ το χαρτουμ"? χμ.. μία που πέρασα και μία που ξανάφυγα. εμένα με αηδιάζει το μέλι! μπλιάχ.
    αμα βρείτε την επεξεργασία του απο ζαχαροτέτοιο, ενημερώστε με, να συμπληρώσω τις γνώσεις μου μόνο!

    ταχυδρομικά δεν έρχεται πακέτο με διάφορα ε? πως στέλνουμε στις πολιτισμένες χώρες? ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. JK,Σευχαριστω πολύ,κυρ Χαμόγελε,
    ευχομαι ολόψυχα και σε σενα,Καλή Ανάσταση,Καλό Πάσχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ζouzouna,χαίρετε κυρία Αγγλο-επωνυμίδου μας:)
    Μια ΓλυκοΚερασοτέτοια ειναι δυνατον να αηδιάζει με το "μέλισσα-μέλισσα,μέλι γλυκύτατον";
    Τα πακετα,αστα καλύτερα,θα τα βρούμε στην Ελλάδα,ούτε δυο μήνες δε μεινανε:)
    Καλο Μεγαλοβδόμαδο ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Aν έρθεις Ελλάδα για Πάσχα θα προμηθευτείς καλό μέλι.
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. α Κενταυρου,όχι,@φίλε,δεν ανεβαινω για Πάσχα,κάνω όρεξη για το καλοκαιρι,σχεδόν δυο μηνάκια μείνανε,τη φαγαμε τη χρονιά!:)

    Καλό Πάσχα και σε σενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εύχομαι καλή Μεγαλοβδομάδα και καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. daskalos JF,σ'ευχαριστω πολύ,
    αντευχομαι και σε σενα
    Καλή Ανάσταση
    Καλό Πάσχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή