Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΥΜ, ΣΟΥΚ AL NAGA



Γι αλλού πηγαίναμε, αλλού βρεθήκαμε, αλλά πάλι καλά περάσαμε... Είπαμε λοιπόν του ταξιτζή ότι πάμε στο καμηλοπάζαρο για να φάμε καμήλα, εντάξει, μας λέει, ξεκινήσαμε ωραία και καλά, εικόνες πολλές όπως πάντα στο δρόμο, εδώ όλα σχεδόν τα μεταφορικά μέσα μαζί, συγχρονα και παραδοσιακά, αριστερά το κίτρινο βαν είναι ταξί δωδεκαθέσιο, στο βάθος αστικό λεωφορείο, δεξιά ο γαλατάς που δε θ'αρνηθεί βεβαίως να πάρει μαζί του κάποιον που είναι στο δρόμο του. Λείπουν απ' τη φωτογραφία τα κίτρινα ταξί, τα είδατε εδώ.Οπως πάντα οι νεαρές κυρίες καμαρώνουν μπροστά στο φακό.
Λίγο πριν απ' αυτό το δρόμο έγινε το μπέρδεμα...Ηξερα το δρόμο για τη Σουκ αλ Νάγκα, έξω απ' το Ομντουρμάν, ο ταξιτζής όμως έστριψε από δω, όπως πάντα κάνουν του κεφαλιού τους, σκέφτομαι, άντε άσ'τον, ίσως ξέρει καλύτερα, τέλος πάντων μέσα από τους χωματόδρομους
φτάσαμε, εδώ είναι η Σουκ αλ Νάγκα, άντε να δούμε πού θα φάμε καμήλα, όχι, λέει,δεν είναι εδώ, είναι μεγάλη η αγορά (όντως είναι, δεν είπε ψέμματα), θέλουμε άλλη μισή ώρα, ας το πάρει το ποτάμι, μείναμε εκεί, δε φάγαμε καμήλα αυτή τη φορά, αλλά αποζημιωθήκαμε!
Η κυρία της φωτογραφίας μας ετοίμασε ένα κεμπάπ πρόβειο, σκέτο λουκούμι! Προσέξτε τις τρύπες στη σχάρα, όλα τα λίπη φεύγουν από κει, το ψητό δεν είχε ίχνος λίπους.



Και ιδού το λαμπρό αποτέλεσμα, που συνοδευόταν από ωμή σαλάτα, ενισχυμένη με γκιρ-γκιρ (η ρόκα, εδώ είναι πάμφθηνη, είναι η σαλάτα της φτωχολογιάς) και φουλντάκουα, ντοματοσαλάτα με φυστικοβούτυρο, καταπληκτική, πολλές φορές προσθέτουν και μελιτζάνα ελαφρά τηγανισμένη (και το φυστικοβούτυρο είναι φτηνό εδώ). Απαραίτητο βεβαίως το ντόπιο ψωμί...
Και φυσικά φάγαμε με τα δάχτυλα, όπως οι ντόπιοι, που μετά το φαγητό τους έχουν αράξει εδώ, η φτώχεια θέλει καλοπέραση! Η καθαριότητα γενικώς ήταν άριστη, χαρτοπετσέτες, οδοντογλυφίδες, νεράκι να πλυθούμε πριν και μετά το φαγητό, αν δεν εξασφαλίζαμε ότι το μαγαζάκι ήταν καθαρό, δε θα καθόμαστε με τίποτα ...
Η εικόνα του νερουλά, συνηθισμένη σ'αυτές τις περιοχές και το επταθέσιο βανάκι-ταξί με το οποίο κάναμε τη βόλτα μας.
Ο Κριστιάν Ρονάλντο έχει θαυμαστές ακόμα και μέσα στην έρημο!
Ο ημιυπαίθριος κουρέας
και ένα τμήμα της αγοράς, όπου αναζητούσες κι έβρισκες κάθε παλιατζούρα..

33 σχόλια:

  1. ....μέρααα!!! Πεθύμησα αυτές τις εικόνες,πολύ ωραίες,όλα έχουν τη χάρη τους φίλε,αρκεί να ξέρει κανείς να τα χαρεί,αλλιώς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάθαμε πολλά σήμερα με την εξαιρετική σου ξενάγηση,VAD.
    Άξιζε η επίσκεψη στη Σουκ αλ Νάγκα,έστω και χωρίς καμήλα,έτσι;
    Την καλημέρα μου και Καλό σου Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακου καμήλα !
    Τι άλλο θα ακούσουμε βρε Βασίλη !
    Οσο για το κεμπάπ , τι να σου πω ...
    Αν γύρω σου πετάνε καμμιά χιλιάδα μύγες , λίγο δύσκολο να το κουμαντάρεις .
    Αν θες καλό κεμπάπ , έλα το καλοκαίρι Τρίκαλα να το φάμε μαζί !
    Καλημέρες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα
    ενας τελειος διαφορετικος κοσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλη μια φορά κάτι το αλλιώτικο για μας...!!!

    ΥΓ
    Καμήλα δεν έφαγες αλλά ένα κουρεματάκι θα μπορούσες να το κάνεις... :)

    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να το ξέρεις. Αν ακούσεις να λένε ότι είναι κάποιος στις αγορές του Χαρτούμ και φωνάζει επανηλλειμένως VAD, εγώ θα είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πας επί τούτου και τρως τέτοιες βρωμιές (καμήλες κλπ) και μετά δεν σου αρέσουν τα δικά μου φαγητά!
    Που θα πάει όμως;
    Δεν θα πέσεις κάποτε στα νύχια μου (sorry, στα μαχαιροπήρουνα μου, ήθελα να πω).
    Τότε θα δεις πόσες καμήλες χωράει το Χαρτούμ!!!

    Να'σαι καλά Βασίλη, που με ενημερώνεις για τα μέρη που δεν θα πάω ποτέ!

    Καλό ΣαββατοΚύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαχαχα, αυτός ο ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ τα είπε όλα.

    Εμένα κράτα μου μία θέση στο ταξί, έτσι για εμπειρία.
    Και μην ξεχνάς, μετά την Άνοιξη έρχεται Καλοκαίρι.

    Λιακάδα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και βέβαια ο καλύτερος παστουρμάς -που δεν τρώω- είναι από καμήλα.

    Και πώς πάει με τσίπουροοοοοοοοο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ δελεαστικός ο δίσκος με τους μεζέδες, αλλά και ωραία στολισμένος

    Καλή Κυριακή,

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ όσο διάβαζα και'βλεπα μου τρέχανε τα σάλια δεν ξέρω τι λένε οι φίλοι σου!
    Πές τους ότι η καμήλα είναι νησίσιμη για να ησυχάσουν:))
    Φαντάζομαι τις υπέροχες ανατολίτικες γεύσεις και λιώνω...!

    Καλά να περνάς και ας μην πίνεις τσίπουρα :))

    Τα θαλασσινά μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος19/3/11, 7:30 μ.μ.

    Η τρίτη και η τέταρτη εικόνα με το χωματόδρομο με τρόμαξαν λίγο. Σαν το παλιό Φαρ-ουέστ. Τρόμαξα γιατί αν ήμουν εγώ εκεί θα φοβόμουν μη με παρατήσει ο ταξιτζής και δεν θα έχω ούτε σκιά να βάλω από κάτω το κεφάλι μου...
    Το φαγητό τέλειο! Πεντακάθαρα κιόλας φαίνονται και πολύ καλό το τρυπητό. Αλήθεια, εδώ γιατί δεν τα χρησιομοποιούμε αυτά τα σκευή; Ή μήπως τα χρησιμοποιούμε και το αγνοώ;
    Ούτε ήξερα οτι η καμήλα τρώγεται... Σαν τον παστουρμά είναι ή κανονικά με πατάτες στο φούρνο;
    χιχιχιχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλοπέραση, όπως το λες! Να περνάμε καλά ανεξαρτήτως του πόσα έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. άλλη μια υπέροχη βόλτα με τον βαντ όλο χρώματα κι αρώματα!!!!!!!
    αλφ σουκραν για σαντικι-
    mille mercis mon ami!!!
    παρ'ολο που δεν είμαι κρεατολάτρης...εκείνο το άπαχο αρνάκι πολύ το λυμπίστηκα.
    και άραγε πως γίνεται να δέσει η ντοματοσαλάτα με το φυστικοβούτηρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Nikitas,εμεις παντως,ρε φίλε,εσυ και γω,τις απολαυσαμε με τον τρόπο μας αυτές τις χάρες,στις βόλτες που κανω κάποιες ψυχες ακομα με ρωτουν,"αχού κεφ"(ο αδερφός σου τι κάνει;)!!!

    Καλημερα,ρεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eva Νeocleous,Εύα μου,καλή σου μέρα,καθε βόλτα σε οτιδήποτε καινούριο για το ματι,αξίζει και μάλιστα πολύ...
    Να εισαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΙNIMARKET,καλημερα,Κώστα,δεν εχω τηνα παίτηση να αποκηρύξεις το τρικαλινό κεμπάπ(αναμφιβόλως άριστο!:),αλλά και το καμηλιέρικο)άλλη φορά φάγαμε)ήτανε λουκούμι,όπως επίσης κι αυτο της φωτογραφίας.Για καθαριότητα ειπαμε,μια χαρά ηταν,δε θα καθόμουν αλλιώς...
    -Φυσικά το καλοκαιρι θα το τιμησουμε το κεμπάπ δίπλα στο Ληθαίο,όπως πάντα:)
    Καλημέρα στην Ασκληπιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Skouliki μου,όσο παραστατικά κι αν σου τα περιγράψω,εναν τετοιο κόσμο μόνο απο κοντά τον γνωρίζει κανεις καλά...
    Καλή σου μέρα,καλή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Jamanfou μου,εχω φάει καμηλα παλιότερα,αριστο κεμπάπ,γλυκισμα,αν θα ξαναπώ φετος,θα βγει βεβαιως υλικο για αναρτηση...
    Καλη μέρα να εχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. KANTHAROS:)),εσύ θα φωναζεις και καθώς εχω γυρισει όλες σχεδόν τις αγορές όλο και καποιος θα βρεθει να με ξερει και να σου πει,α,εκεινον το λευκό θελεις,που τιργυρναει στις αγορές και βγάζει φωτογραφίες;:))

    Καλημέρα,συναρειανέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ,δεν πα ναχεις μαγειρέψει του κόσμου τις νοστιμιές,αν δεν έψησες καμηλα κεμπάπ,ασε,δε σου λεω τίποτα,αριστουργημα!!!Μόνο που δεν το εχω δοκιμάσει στη...γάστρα:)))

    Καλημέραααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Thalassenia μου,ποιά όλα ειπε,βρε,ο μαγειρας των μικροκυματων,αφου δεν εχει δοκιμάσει κεμπάπ καμήλας στη γάστρα:)))
    -Ηρθε κιόλας καλοκαιρι,σημερα θα δοκιμάσω πισινα για πρωτη φορά μετα από 4 μήνες....
    -Μα πώς φαινονται οι μερακλουδες!ο παστουρμας από καμήλα, έτερον αριστούργημα...
    -Για τσιπουρο κανω ορεξη,το ελληνικο καλοκαιρι δεν ειναι μακριά...

    Καλή σου μέρα,καλή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γλαρένια μου,μα βεβαια,τα...γκουρμέ σερβιρίσματα ακομα και στην ερημο θέλουνε τον τρόπο τους:))

    Καλημέρα στο Γλαρέικο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. zoyzoy,Αρεμενακι,κι εγω το ιδιο,δοκιμαζω τα πάντα,αν κατι δε μ'αρεσει,το κανω στην ακρη,αν όμως μ'αρεσει το εντασσω και στο διαιτολογιο μου,γιατί οχι...

    Καλημέρα στο νησί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. AnD μου,δικαιολογημενα φοβασαι εναν κόσμο που δεν τον εχεις ζήσει από κοντά,δεν ήμασταν στην ερημιά,ο ταξιτζής με τίποτα δε θα μας παρατούσε,όπου κι αν βρεθούμε,πάντα καποιος θα προσφερθει να βοηθήσει...
    -Ευκαιρία για πατεντα με την ψησταριά,δειξε σε καποιον λαμαρινά τη φωτογραφία και θα σου φκιάξει ευκολα την πιο υγιεινη ψησταριά του κόσμου:)
    -Μονο κεμπάπ από καμηλα εχω φάει,ψημμένο σε ιδια τρυπητη ψησταριά,ειναι λουκούμι...
    -Αντε,περιμενω φωτογραφία της καινούριας ψησταριάς σου:)

    Καλή μέρα ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. KitsosMitsos,α,μπραβο,ρε παλικαρι,αν εδω που ειμαι δε φροντιζω να περναω καλά,,ο,τι κι αν στερούμαι,τοτε αλιμονο...

    Καλημερα,ρεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. chirine nour μου,άφουαν,για χαμπίμπα,Αλάα μπάρεκ φι:)
    Α,μη με ρωτάς πως δενει,εγω δεν ασχολούμαι με κουζινες,μονο με την απολαυση των ντόπιων γευσεων:)

    Σαλάμ ου ράχμα,για σαχμπάντι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΚΑΜΗΛΟΠΑΖΑΡΟ;;ΚΑΜΗΛΑ ΚΕΜΠΑΠ;;;ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΛΑ.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ.
    ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. JK,νόστιμη αναρτηση,φίλε Σκρουτζάκο,έτσι;:)

    Καλή σου μέρα,κυρ Χαμόγελε,
    Καλή εβδομάδα ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τρώνε καμήλα; Δεν είχα ιδέα!!
    Η ιδέα με τις τρύπες στο τηγάνι πολύ έξυπνη! Και το πιάτο που σας έφτιαξε τελικά, τύφλα να χουν τα γκουρμέ!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Crazy Tourists,αντε λοιπόν στο λαματινά της γειτονιάς με τη φωτογραφια ανα χείρας και περιμεννουμε τα αποτελεσματα της τρυπητης ψησταριάς:)
    -Κεμπάπ καμήλας,βέβαια!Αν καταφέρω και ξαναπάω φετος,θα φάτε μεσω αναρτησης,αριστουργημα σου λεω:)

    Καλη εβδομαδα ευχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Βασίλη
    αμάν,
    μας ξελίγωσες με τη καμήλα και στο τέλος φάγατε προβατίνα.
    Είναι πιο νόστιμα απο τα 5Φ του Μετσόβου?
    Καλά να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανέστης Θ. Κετσετζιδης,ποια καμήλα,ποια προβατίνα,ποιο Μέτσοβο,βρε Ανέστη!Εσύ εχεις τη βουβαλίσια μπριζόλα της Κερκίνης,δεν την αλλάζεις με τίποτα!:))

    Καλημέρααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή