Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

MARARA, H ΣΟΥΔΑΝΈΖΙΚΗ...ΜΑΓΕΙΡΊΤΣΑ

Η μαράρα, καθημερινό πρωινό έδεσμα, κυρίως κοντά σε περιοχές σφαγείων,από τη σφαγή στην κατανάλωση! Όλα τα υλικά της δικής μας μαγειρίτσας, εντόσθια κλπ, άνηθος, μαϊδανός, φρέσκο κρεμμυδάκι, πλημμυρισμένα στο λεμόνι, για να σκοτώνει τα μικρόβια, ωμά! Απλά, ωμή η ελληνική μαγειρίτσα!
-Ορίστε; -Αν δοκίμασα; -Οχι φυσικά!-Ποτέ!
Μου αρέσει να δοκιμάζω γεύσεις, αλλά όχι και ωμή συκωταριά, κι ας ειναι πνιγμένη στο λεμόνι.

ΥΓ. Η φωτογραφία της ελληνικής μαγειρίτσας ειναι "κλεμμένη" από το Internet.

63 σχόλια:

  1. KALHMERA BIL-AN KAI H ORA EINAI LIGO AKATALILI 8A TO PARO ENA PIATO,KRASAKI EXO NA SE KALA .KALHMERA APO TO MONAXO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ύστερα κατηγορούνε το σούσι!

    Φιλιά και καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ νόστημα το πήγαινες μέχρι το "ωμά". εκεί χάλασε. μαγειρίτσα και πάλι μαγειρίτσα. χρόνια πολλά και καλά εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό σκέφτηκα κι εγώ, μαγειρίτσα σούσι! Πολύ ιδιαίτερη μου ακούγεται πάντως, δεν ξέρω αν θα τολμούσα να τη δοκιμάσω παρά το λεμόνι της :-)

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. aman μαγειριτσα
    ουτε αυτο το τρωω
    χμ..μιζερη εχω γινει
    καλε φιλιιιιιιιιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. όταν λες καθημερινό πρωινό έδεσμα βουτάνε το μπισκοτάκι του καφέ σαν να λέμε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωμή? Ευχαριστώ δεν θα πάρω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και δε μας έβαζες μια φωτογραφία από αυτή τη μαγειρίτσα να δούμε πώς είναι; Όχι πως θα την φάμε ποτέ, λέμε τώρα! Καλημέρες και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρωί-πρωί...??
    Κάπως μου θα ερχόταν βαρύ.. :) καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και ωμό και πρωινό? Νομίζω πως είναι κάπως 'ιδιαίτεροι' στις γεύσεις τους...
    Την καλημέρα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασίλη καλημέρα φίλε,
    Απουρώ πως δεν δοκίμασες!
    Την δική μου πάντως την καλόβρασΑ!
    Αλλα δεν θα με χαλούσε να κάνω μια δοκιμούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπρρρρρρ! Εδώ τα βράζουμε πρίν, τα ξαφρίζουμε, πετάμε το νερό, το ξαναπλένουμε και μετά το βράζουμε!
    Άκου ΑΒΡΑΣΤΗ!!
    Καλά κάνεις και δεν το δοκιμάζεις!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να λείπει το ... βύσσινο Βασίλη :) Μαζί σου κι εγώ. Με ΤΙ ΠΟ ΤΑ!! θα μείνω σ αυτή της πεθεράς μου που είναι άκρως παραδοσιακή και πεντανόστιμη !!!
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και το δώρο.
    Χρόνια πολλά και καλά.
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και καλά, γιατί την αφήνουνε ωμή;
    Κάποιο λόγο θα έχουν.
    Ευτυχώς που δε δοκιμάζεις...
    Καλό σου απόγευμα Βασίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ούτε μαγειρεμένη δεν τα καταφέρνω την αγαπήσω πόσο μάλλον ωμή και δη για πρωινό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΩΜΗ;ΜΠΑ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.Ο ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τώρα, δισταζω και να το πω, αλλα τι να κάνω, ας το παραδεχτώ...να σου πω την αλήθεια θα τη δοκίμαζα...

    Παντως γενικά είναι τουλάχιστον ενδιαφερον αν όχι και γοητευτικό που ενα πιατο με υλικά ίδια μπορεις να το βρεις σε τόσο διαφορετικά, και μακρινά μεταξύ τους, μερη στον κόσμο. Το ταξίδι της μαγειρικής μαλλον δεν εχει τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευτυχώς που η φωτογραφία είναι από ψημένη μαγειρίτσα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια Πολλά φίλε, εκεί στα μακρινά.

    Κι ένα στιγμιότυπο της παιδικής μνήμης:

    Επί χούντας, μέρα Πάσχα, ο Νομάρχης (ταξίαρχος εν αποστρατεία, τί άλλο;) περιοδεύει τις γειτονιές, της κωμόπολης μας. Ο κόσμος τον έχει γραμμένο αλλά αυτός επιμένει. Κουβαλάει κι ένα κοφίνι κόκκινα αυγά και βαστάζους κλπ. Ο μπάρμπας μου, παιδεμένος πολιτικά, χασάπης στα νιάτα του, λίαν παραδόξως του καλομιλάει:

    "Μι συμπαθάς, κύριι Νουμάρχα μ'. Του αρνί δεν έγινι ακόμα, αλλά ιγώ για σένα θα κόψου τ' αρχ.... τ'".

    Κόκκαλο ο Νομάρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια Πολλά φίλε, εκεί στα μακρινά.

    Κι ένα στιγμιότυπο της παιδικής μνήμης:

    Επί χούντας, μέρα Πάσχα, ο Νομάρχης (ταξίαρχος εν αποστρατεία, τί άλλο;) περιοδεύει τις γειτονιές, της κωμόπολης μας. Ο κόσμος τον έχει γραμμένο αλλά αυτός επιμένει. Κουβαλάει κι ένα κοφίνι κόκκινα αυγά και βαστάζους κλπ. Ο μπάρμπας μου, παιδεμένος πολιτικά, χασάπης στα νιάτα του, λίαν παραδόξως του καλομιλάει:

    "Μι συμπαθάς, κύριι Νουμάρχα μ'. Του αρνί δεν έγινι ακόμα, αλλά ιγώ για σένα θα κόψου τ' αρχ.... τ'".

    Κόκκαλο ο Νομάρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ωμή??????
    ζαμέ
    !!!!!!!!
    θα πω μπλιαχ και πάλι μπλιαχ!
    Βέβαια...ακόμα μεγαλύτερο μπλιαχ για τους ωμούς και αναίσθητους ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αμαν, οχι και ωμά εντόσθια, σηκωταριές κτλ.!!!!!
    Δυό μέρες έτρωγα μαγειρίτσα,αλά ελληνικά όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος24/4/09, 2:03 π.μ.

    Από την προηγούμενη ανάρτηση με τα Φούλια έψαξα και βρήκα στην Αθήνα και δοκίμασα. Υποπτεύομαι πως ήταν κονσέρβα διότι κανονικά πρέπει να βράζουν ώρες. Πάντως ήταν νόστιμα.
    Τώρα για το συγκεκριμένο εγώ θα δοκίμαζα. Πάντως στο google είναι άγνωστη η συνταγή που το φτιάχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και πάνω που λέω, "ώπα του, τρώει μαγειρίτσα για πρωινό" μου γυρίσανε τα άντερα...Είχα να αισθανθώ έτσι από τότε που διάβασα για το εθνικό φαγητό των Σκωτσέζων, το χάγκις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. MOLEMOU,το κρασί να το ρίξεις
    μέσα στη μαράρα,να σκοτώσει
    όλα τα μικρόβια:))
    Καλημέρα,Νικόλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μάτα μου,ούτε σούσι θα δοκίμαζα,
    εχοντας την ιδέα του ωμού,απαπα...

    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Vaggelis,Μαγειρίτσα και πάσης Ελλάδος!Μέχρι χτες έτρωγα απ'το περίσσεμα:)

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Διόνα,καλημέρα,δοκίμασες σούσι;Τότε θα έπρεπε να δοκιμάσεις και τη μαράρα!μπλιαχ,ωμοφάγοι:))

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. skouliki μου,καλέ θα πεθάνεις της πείνας:))Τι τρως πια!Πώς καταφέρνεις και επιβιώνεις;:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. basnia,το μπισκοτάκι στο τσάι
    (θα μας απασχολήσει κι αυτό σε κάποια ανάρτηση),
    στη μαράρα βουτάνε ψωμί
    Καλή σου μέρα,συνονόματε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. dyosmaraki μου,αλλά μαγειρεμένη;υποθέτω ότι της έδωσες και κατάλαβε,λιχουδιάρα:))
    Και γω το ίδιο,μια χύτρα μόνος!!!

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. maria tzirita,έχω αρχείο φωτογραφιών με συμβατική μηχανή,κάποια στιγμή πρέπει να το ξεκαθαρίσω,θα γίνει το καλοκαίρι.
    Μα φυσικά δε θα την τρώγαμε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. roadartist μου,δηλαδή το μεσημέρι θα την δοκίμαζες;:)))

    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Fri μου,το ιδαίτερό τους ειναι τα καυτερά,όπως σ'όλες τις πολύ θερμές χώρες,δεν άκουσα για άλλη ωμή ...σπεσιαλιτέ:))

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Επίκουρέ μου,με τίποτα!!!
    Ούτε κατά διάνοια!
    Ειπαμε ότι ειμαστε μερακλήδες αλλά όχι και...ωμοφάγοι!:)

    Καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. sofia μου,μη μου δίνεις οδηγίες!
    Και συνταγή να μου στειλεις,το μαγείρεμα δεν ειναι το φόρτε μου!
    Εγώ μόνο δοκιμάζω:))

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. gvarvakis,ναλείπει,να λείπει...,
    συμφωνώ!Χαρά η πεθερά αν διαβάσει το σχόλιο,ε;:)))

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι από δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εva Neokleous,Εύα μου,ταχυφαγείο,
    γρήγορο φαγητό!:)
    Να δοκιμάσω;Νάτανε σεφταλιές:))

    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. chirine nour,περί ορέξεως...
    προσωπικά λατρεύω την ελληνική μαγειρίτσα

    Καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. jk,κάθε τόπος και τις γεύσειςτου,έτσι ειναι,
    αν τους αρέσει ωμή,
    πρόβλημά τους...
    Καλή σου μέρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. καλημέρα,Αναστασία μου,το εγραψα εξαρχής,δοκιμάζω πάντα τοπικές γευσεις,ορισμένα φαγητά τα εχω εντάξει και στο...διατροφολόγιο μου,αλλά οχι ωμά!αν θέλεις να δοκιμάσεις τη μαράρα,ε,φαινεται πανευκολη,φκιάξτην και πες μας....

    Καλή μέρα νάχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Marara, το σούσι της μαγειρίτσας δλδ ή ο ελληνικός σούσι πατσάς;;
    Παρακαλώ, η λέξη διατροφολογία να αντικατασταθεί με το ...διαστροφολογία. Για μας, γιατί για τους ντόπιους μάλλον καλή θα είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Palirroia,αν έβαζα φωτογραφία,θα σε έπιθε να δοκιμάσεις;:)))

    Καλημέραααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. cirut,ωραίος ο μπάρμπας,γέλασα με την ψυχή μου:)))

    Καλή σου μέρα ,φίλε,

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. glaykidarling,jamais φυσικά,
    με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο,
    ούτε μαράρα ούτε σούσι,
    γλιατς! λένε κάποια πιτσιρίκια:))

    Καλη σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Λεοντόκαρδε φίλε,μόνο δυο μέρες;εγώ χτες την αποτέλειωσα,πέντε πιάτα:))
    Νάσαι καλά...

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμε,απ'οσο ξέρω στην Ελλάδα μόνο κονσέρβα τα φούλια,εδώ πάντως τα βράζουν όλη νύχτα,όσο για τη μαράρα,τι συνταγή νάχει στο google,δεν αρκεί το...σούσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Αrtanis μου,μαγειρίτσα γαι πρωινό;Πέντ μέρες τώρα την καταευχαριστήθηκα!
    Γράψε μας για το χάγκις να μαθαίνουμε!

    Καυτή καλημέρα απ'το Χαρτούμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Phlou...flis,τι να κάνουν οι άνθρωποι,φίλε μου,όπως μπορούνε πορεύονται...

    Την καλημέρα μου στον Κάμπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλά, εγώ δεν τρώω ούτη την ελληνική μαγειρίτσα, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να φάω τη σουδανέζικη... Πάντως και οι Γάλλοι τρώνε ωμό κιμά, την περίφημη Steak Tartare, που ούτε κι αυτή την πλησιάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Στο πατρικό μου σπίτι μαγειρίτσα φτιάχναμε 3-4 φορές τον χρόνο , όχι μόνο το Πάσχα.
    Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι Κοι (ες) δεν τους αρέσει η μαγειρίτσα!

    Βέβαια με τον τρόπο που λες ότι φτιάχνουν την μαγειρίτσα οι Σουδανοί, ούτε εγώ θα το έτρωγα.

    Και φυσικά έχει πολύ δουλειά, διότι τα εντόσθια πρέπει να ψιλοκοπούν και εκεί είναι το ζήτημα, φυσικά και ο άνηθος και ο μαϊντανός και το μαρούλι θέλουν ψιλόκομα
    Δεν ξέρω αλλά σε εμάς βάζουν και ρύζι αλλού έχω δει να μη βάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το χάγκις είναι ένα φαγητό, φτιαγμένο με το στομάχι ενός γουρουνιού, γεμισμένο με τα υπόλοιπα εντόσθια (με το αίμα τους), κρεμμύδι, μάραθο ή άλλα μυρωδικά και ψήνεται για 3 ώρες περίπου...Βγαίνει ένα μαύρο ψητό πράγμα που κόβεται σε φέτες, και σερβίρεται με πατάτες ψητές ή πουρέ...Εγώ μια φορά το είδα και μου έφτασε...Δεν αρνούμαι πώς μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά όλο αυτό το (ψημένο)αίμα, μου φέρνει μια αποστροφή...Κάποιοι το συγκρίνουν με το κοκορέτσικαι υπάρχει και μια περιγραφή στον Όμηρο (οδύσσεια, απ' ότι θυμάμαι) που αναφέρει κάτι παρόμοιο (ως πρόχειρο φαγητό ένος οδοιπόρου που δεν του εχει μείνει τίποτε άλλο να φάει).Α, το τρώνε πίνοντας ΠΟΛΥ ουίσκι...(λογικό το βρίσκω)
    Κι ένα σχετικό ανέκδοτο:
    Ο Ροϊ Μακ- Ντόναλντ μπαίνει σε ένα μαγαζί και παραγγέλνει μια μερίδα χάγκις, το παραδοσιακό σκοτσέζικο φαγητό.
    Ο υπάλληλος του μαγαζιού μένει να τον κοιτάζει απορημένος.
    - Συμβαίνει τίποτε; ρωτάει ο Μακ-Ντόναλντ ενοχλημένος, και, πριν ο άλλος προλάβει να μιλήσει, συνεχίζει με φωνή που τρέμει από οργή:
    - Ξέρω τι σκέφτεσαι. Σκέφτεσαι: - Αυτός για να παραγγείλει χάγκις, θα είναι Σκοτσέζος, και για να είναι Σκοτσέζος, θα είναι και τσιγκούνης εε;
    - Όχι κύριε...
    - Αν έμπαινε κάποιος και σου παράγγελνε κορν μπιφ, θα σκεφτόσουν: - Αυτός θα είναι Ιρλανδός, και για να είναι Ιρλανδός, θα πρέπει να είναι και μπεκρής....
    - Μα όχι κύριε...
    - Και αν έμπαινε κάποιος και σου ζητούσε σουβλάκι με πίτα, θα σκεφτόσουν: - Α, για να ζητάει σουβλάκι, Έλληνας θα είναι, και για να είναι Έλληνας, θα είναι και απατεώνας!...
    - Μα τι λέτε τώρα κύριε...
    - Ε, τότε πιο είναι το πρόβλημα νεαρέ μου; Γιατί με κοιτάς τόση ώρα έτσι;
    - Γιατί εδώ είναι χρωματοπωλείο κύριε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σοφία,Α,και οι Ευρωπαιοι παραμένουν ωμοφάγοι;Και γω νόμιζα ότι απέβαλαν τις βάρβαρες συνήθειες :))

    Καλησπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αίολος,και γω δεν περιμένω το Πάσχα για να φάω μαγειρίτσα..
    -Περί ορέξεως ειπαμε,ο καθένας και τα..γουστα του:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αrtanis μου,γέλασα με την ψυχή μου,:)))πάρε το σχόλιο όπως ειναι και καντο ανάρτηση στο μπλογκ σου!

    Καυτές καλησπέρες απ'το Χαρτούμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Εγώ βολικός άνθρωπος δοκιμάζω σχεδόν όλα τα φαγητά του κόσμου. Το tartare που τρώνε στην Γαλλία δεν μου άρεσε καθόλου, αλλά το σούσι το λατρεύω! Χάνεις που δεν έχεις δοκιμάσει. Με το καλό στο Λονδίνο θα σου προτείνω κάποια εδέσματα.

    Να είμαι ειλικρινής θα δοκίμαζα την μαγειρίτσα τους. Δεν ξέρω αν θα μου άρεσε, πάντως μία κουταλιά θα την έτρωγα. Πάντως δηλώνω λάτρης της ελληνικής μαγειρίτσας, του πατσά και του Κολινδρινού μπομπαριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ndn,καθώς φαίνεσαι μερακλής,υποθέτω ότι θα το απολάμβανες κιόλας!
    Από πού ξέρεις εσύ τα κολινδρινά μπομπάρια;Καλά ,για πατσά δεν το συζητάμε,Τρούλος κλπ,ψιλοκομμένο και με μπόλικο μπούκοβο:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Πόσο μικρόβιο να σκοτώσει πια αυτό το έρμο το λεμόνι!!!
    Μα ωμή συκωταριά!!!
    Ε, όλα κι όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Μα μην επιμένεις για μαράρα... για μια καλησπέρα μπήκα μόνο :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Lilith μου,σίγουρα το πολύ λεμόνι σκοτώνει τα μικρόβια,αλλά πολύ σωστα,πώς να εμπιστευθείς το ωμό!

    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. jamanfou μου,πώς να επιμείνω αφού ουτε και γω δε θα δοκίμαζα;:))
    Μου φτάνει η καλημέρα σου και την ανταποδίδω φωναχτά,

    Καλημέρααααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Αυτο λειπε να δοκιμαζες να σε παν στο νοσοκομειο και να βλεπεις τις ριζες αναποδα , παναγια μου Βασιλη.Καλα αυτοι πως τα τρωνε ωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ελευθερία μου,ειπαμε δε θα δοκίμαζα,αλλά και με μια μπουκιά,δε νομιζω ότι θα με πήγαινε κατά... θυμαράκια μεριά:))

    Μακρινή καλημέρααααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή