Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

ΑΠΟΥΡΩ 3

Ο ΑΠΟΥΡΩ παρεμβαίνει σατιρίζοντας τη διαμάχη των τότε δημοτικών και οικονομικών΄΄ αρχόντων΄΄ της περιοχής,ως γνήσιος φίλαθλος ενθαρρύνει την ποδοσφαιρική ομάδα που δεν πάει καλά,κατακρίνει την κακή συνήθεια οδηγών να παραβιάζουν το μονόδρομο,χαίρεται ως γνήσιος οικολόγος επειδή οι πελαργοί ξαναγύρισαν στο χωριό,θυμάται με νοσταλγία παιγνίδια των παιδικών του χρόνων,επιβραβεύει τον τελευταίο συγχωριανό καβαλάρη και φυσικά είναι πάντα πρόθυμος να εξηγήσει το τοπικό γλωσσάρι!


35 σχόλια:

  1. Και μην εισ' χτεσινου φυνταν κι απουρείς?σι βλιέπ' κι κριματίζουμι..να σπω κατιτις να μην σ μεν αμανάτ...ιγω ιδώ π μ γλιεπς έδωκα σιενα τσονακιι μια μπίλια καράμπαμπα και το πα "νεσκε τζερεμεδάκι,βαστα την να τσοριξεις με τς άλλες πόχις στο σακούλ'"..κι αυτο αμην με τηραξε λιανα λιανα μειπε..."I speak only English shir!"σεκλετίστικα κι γου κιρτα στα μπλουγκια σ να ξεμπαιλντίσω....Ετσια γιγκηκε κιαμε τώρα σε θωρω και σενα να σι ούλος απουρίες κι ανανταριάζουμι...Αντεστε , να λιοστευουμε σιά σιά...απουριαστήκαμαν πάλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλά που βγήκε ο ΑΠΟΥΡΩ στην πιάτσα,για να βγάλουμε έξω όλοι οι πρώην χωρικοί το χωριάτη που κρύβουμε μέσα μας!Γεια σου,Σεισάχθεια,πολύ χαίρομαι την κουβεντούλα μας!
    Καλό απόγεμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια χαρά συγχωριανέ.
    Κάποιος μου είπε ότι δημιούργησες αυτό το μπλοκ και να σε βρήκα.
    Σίγουρα θα με γνωρίζεις.
    είσαι στο χωριό τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. sakis35,Καλωσόρισες!Αντε,ξεκίνα και συ! Τι περιμένεις;Να τελειώσουν τα καπνά;Καλοδεχούμενος!Εμείς οι΄΄γέροντες΄΄δεν ξέρουμε εσάς τους νεότερους,οχι,δεν είμαι στο χωριό,αλλά παραμονή της Παναγίας θα είμαι οπωσδήποτε στην περιφορά,βάλε φωνή!Και,άντε,τράβα τώρα για καφέ στον Παυσίλυπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς όλους τους @φίλους:-Στην προηγούμενη ανάρτησή μου συμβαίνουν πράματα και θάματα!Σχόλια αργούν να εμφανιστούν,εξαφανίζονται,επανεμφανίζονται,μακριά από μένα κάθε σκέψη λογοκρισίας,δεν ξέρω τι στο καλό συμβαίνει!Εγινε έλεγχος στις ρυθμίσεις,οχι από μένα,δηλώνω αγράμματος περί τα τοιαύτα,αλλά από τα παιδιά μου που κατέχουν το άθλημα,βρήκαν όλες τις ρυθμίσεις οκ,και πρότειναν στο ΄΄γεροντα΄΄πατέρα τους να κάνει υπομονή και όλα θα διορθωθουν σιγά-σιγα!Τι να κάνω και γω,κάνω υπομονή και διακωμωδώ την κατάσταση!Πάντως στη σημερινή ανάρτηση μέχρι στιγμής δεν εμφανίστηκε πρόβλημα και παρακαλώ τον ιντερνετικό θεό να με ελεήσει και να μην αντιμετωπίσω πάλι το ίδιο πρόβλημα!Σας ευχαριστώ για την κατανόηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά στην προηγούμενη ανάρτησή σου είχα την τιμή να εμφανιστώ με τρία σχόλια, εντελώς αλλοφρονημένη!! Χαχαχα!!
    Κάθε φορά ΄εψαχνα το προηγούμενο σχόλιό μου και τώρα φαίνονται όλα μαζί έτσι ώστε εγώ να φαντάζω θεότρελλη!! Ευτυχώς που διευκρίνισες την κατάσταση και μ'έσωσες από τη γελιοποίηση!!

    Πουλύ απουρούμι μι του ιντερνετ!!
    Κι δεν του κατέχουμι καλά του άθλημα!!
    Χαχαχα!!
    Να είσαι καλά μ' έκανες και γέλασα και είχα τόση ...ανάγκη!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mαριάννα μου,εσύ γέλασες,αλλά εγώ ο΄΄αγράμματος΄΄έπαθα την πλάκα μου κι ακόμα δεν έχω ησυχάσει!Μεχρι να προσαρμοστώ σ'αυτον τον άγνωστο κόσμο του ΙΝΤΕRNET θα παθαίνω συνέχεια τέτοιες πλάκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. zouri και elgrecogr,ευχαριστώ για τις συμβουλές,ελάτε να δείτε τα ΄΄χάλια΄΄μου!Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "για να βγάλουμε όλοι τον χωριάτη που κρύβουμε μέσα μας"...
    Οσοι όμως είμαστε αληθινοί χωριάτες , οσοι ζούμε και μιλάμε σαν τον "Απουρό" δεν θάλουμε τίποτε αλλό παρα να τον κρύψουμε , όσο πιο καλά γίνεται.
    Μπορεί για πολους απο εσας το να μιλήσετε λίγο χωριάτικα να ειναι οπως και το να πάτε στο χωριό κατι που σας αρέσει κάθε...Πασχα Και Χριστούγεννα, το να ζεις όμως ως χωριάτης με όλα τα παρεπόμενα,μάλλον δεν θα το ήθελε κανείς σας...
    Κανω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. n.lioliopoulo,Nίκο μου,το ξέρεις ότι οι καταβολές δεν κρύβονται,η εποχή που τα χωριατόπαιδα κατεβαίναμε στη Θεσσαλονίκη και ντρεπόμασταν ν'ανοίξουμε το στόμα μας παρήλθε!
    Επίσης,πιστεύω να συμφωνείς σ'αυτό,η αστυφιλία άλλων εποχών περιορίστηκε εκ των πραγμάτων,οι συνθήκες στα αστικά κέντρα ποτέ δεν ήταν ρόδινες,πολύ περισσότερο σήμερα,έτσι η επιστροφή ειναι επιλογή πολλων και όχι μονο των συνταξιούχων.
    Καλημέρα σε σένα και στην πατριώτισσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Προς Νίκο
    Νίκο μου σε καταλαβαίνω απόλυτα. Για μας πράγματι η χρήση της "χωριάτικης" γλώσσας είναι κάτι σαν τα φολκλόρ παιχνίδια που μας αρέσει...
    Ξέρω όμως ότι η ελληνική επαρχία πολλές φορές πνίγει τα παιδιά της στο βάλτο της μοναξιάς και της ερημιάς του χειμώνα αλλά και στο άγχος της καθημερινής επιβίωσης των ανθρώπων της, των ζώων της και των καλλιεργειών της!!
    Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σε νοιώθω γιατί έχω αγαπημένους συγγενείς και φίλους στην επαρχία και ξέρω τι βιώνουν και πως επιβιώνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vad, συνέβη και σε μία δική μου ανάρτηση όπου πρόλαβαν και μπήκαν δύο ξενόγλωσσα σχόλια στην αρχή τα οποία φαίνονταν πως ήταν από μηχάνημα και όχι από χρήστη. Με συμβουλή κάποιου φίλου διέγραψα την ανάρτηση και την ξαναανέβασα. Αυτός είναι και ο λόγος που τοποθέτησα κωδικό που αποτρέπει τα σχόλια από αυτοματοποιημένα συστήματα. Δεν ξέρω αν είναι αυτή η περίπτωσή σου αλλά έλεγξε εάν σου είχαν κάνει τέτοιο είδος σχολίου.

    Καλό απόγευμα εύχομαι και καλά ξεμπερδέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα,dyosmaraki!Eιχα ενημωθεί από φίλο,γνώστη του αθλήματος,για τα ξενόγλωσσα μηνύματα,δέχθηκα ένα στα σχόλια της πρώτης ανάρτησης και του τράβηξα μια ΄΄περιποιημένη΄΄διαγραφή!Στην τωρινή ανάρτηση δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα,στο μεταξύ εμφανίστηκαν στην προηγούμενη ανάρτηση όλα τα σχόλια που κρύβονταν στη γωνία!Θέλω να πιστεύω οτι ο ιντερνετικός θεός με λυπήθηκε,τον αγράμματο!

    Καλό σου βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα,

    Τότε τους πείραζε που δεν ξεκίνησε καλά η ομάδα, τώρα που έχει διαλυθεί ποιος ενδιαφέρεται; Μία πόλη όπως ο Κολινδρός με τόσες χιλιάδες κατοίκους θα μπορούσε να στηρίξει μία ομάδα στην Γ' ή ακόμα και στην Β' Εθνική!

    Για το τοπικό ιδίωμα δεν μπορώ να απαντήσω επειδή εγώ είμαι από τους ελάχιστους που δεν έχουν χωριό. Γιατί αν δεν έχεις σπίτι στο χωριό δεν έχεις και χωριό. Από εκεί που κατάγεται ο πατέρας μου, αλλά και από εκεί που κατάγεται η μητέρα μου έχω απλά περάσει χωρίς να έχω μείνει βράδυ. Επομένως δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω. Πάντως είχα πολλούς συμφοιτητές που καταγονταν από χωριά αλλά κανένας δεν μιλούσε διαφορετικά! Αυτά τα λίγα και από έμενα...

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε ndn,αν γνώριζες την Αναγέννηση,θα την αγαπούσες και λόγω ασπρόμαυρης φανέλας!Εχεις δίκιο,αν δεν υπαρχει χρηματοδότης,δεν ξαναγίνεται η ομάδα.
    Δεν είσαι από χωριό;Τι καλύτερο απ'το ΄΄μεγάλο χωριό΄΄,την αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Xaxaxa!!!Εχει πολυ πλακα ολο αυτο το ου ου ου παντου!

    τα φιλια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Faraona μου,ίσως σου θύμισε το συμπατριώτη σου πολιτικό Γεώργιο Ράλλη,που αναφώνησε προ ετών το περίφημο:-Δε θέλω ου!!!Χα!
    Νασαι καλά!Καλή εβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το "απουρώ" είναι Κατερινιώτικο???
    Άκου και κάτι κυπριακό λοιπόν.
    "Ίντα που έπαθες ρε κοπέλλι τζιαι ούλλον απορείς τζιαι εξίστασαι??"
    Χα χα χα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γειά σου,Μερόπη!Το ιδίωμα είναι του χωριού μου!
    Να μεν απουρώ,ρα κορού,που ούλλο με πελλούς συντυγχάνω γύρω μου;Να φακώ τους μια πα στην κελλέ τους!
    Κάτι θυμάμαι και γω απ'τα δικά σας,ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος12/8/08, 12:12 π.μ.

    Φίλε Vad!!!
    I am impressed με τα Κυπριακά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. elgrecogr,καλημέρα@φίλε,η σχέση μου με την Κυπρο ανάγεται στα φοιτητικά χρόνια,διατηρώ παντα επαφή με τους καλούς φίλους,ό ενας καθηγητής στην Κοκκινοτριμυθιά,ο άλλος υψηλή θέση στην κυβέρνηση Χριστόφια(ανώνυμος,δε χρειάζεται διαφήμιση),επισκέφτηκα την Κύπρο το ΄9ο,από τότε δεν αξιώθηκα ξανά,κάποια στιγμή θα ξανάρθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Mariannaonice.
    Σε ευχαριστώ.
    @Vad .
    δεν νομίζω να περιορίστηκε η αστυφιλία, τουλάχιστον εδώ αυτοί που έρχονται είναι σαφέστατα λιγότεροι από αυτούς που φεύγουν. Και ας μη βάλω και αυτούς που θα θελαν να φύγουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. n.lioliopoulos,Nίκο μου,έτσι μου λένε απ'το χωριό,δε φεύγουν τόσοι πολλοί όσο παλιότερα!Το 1970 έφυγαν απ'τον Κολινδρό,μόνο για Θεσσαλονίκη, 70 οικογένειες!Οπωσδήποτε φεύγουν και τώρα,αλλά όχι σ'αυτό το βαθμό,τουλάχιστον από έναν Κολινδρό που απέχει μόνο μισή ώρα απ'τη Θεσσαλονίκη και 25΄ από την Κατερίνη!
    Την καλημέρα μου και στην Τσακαλίνα μου(με κεφαλαίο,παρακαλώ!)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Mariannaonice,Μαριάνα μου,για μένα δεν είναι φολκλόρ,είναι η γλώσσα μου,δεν τη χρησιμοποιώ βέβαια όπως ο ΑΠΟΥΡΩ,αλλά όταν μου δίνεται η ευκαιρία,το καταευχαριστιέμαι!Είναι οι ρίζες μου!
    Καλείται η Κυπραία μας,η Μερόπη να μας πει,όταν βρίσκεται με Κυπραίους ΄΄λαλεί καλαμαρίστικα΄΄;
    Καλό απόγευμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. -@ Vad μου,
    τι ευχάριστη έκπληξη είναι αυτή!! Εσύ κατέχεις τα κυπριακά τέλεια. Μήπως μου κρύβεις κάτι?? Μόνο ένας έρωτας θα σε έκανε να τα μάθεις τόσο καλά! Χα χα χα!!
    Ας σημειωθεί ότι στις αρχές της γνωριμίας μας ο άντρας μου, μάθαινε κυπριακές λέξεις από τους Κύπριους συμφοιτητές του και μου τις σέρβιρε...
    Χάρηκα πολύ που πέρασε από δω απόψε, μου έφτιαξες τη διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. που "πέρασα" ήθελα να πω στο προηγούμενο σχόλιο. Από τη χαρά μου που διάβασα κυπριακά, κάνω λάθη. Χα χα Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τώρα είδα την τελευταία ερώτηση σου. Λοιπόν όταν μιλώ με τη μάμμα μου τζιαί τον παπά μου (εννοώ τον πατέρα μου όχι τον παπά της εκκλησίας) στην Κϋπρο μιλώ την Κυπριακή απταίστως. Με τους άλλους Κύπριους που ζουν εδώ, μάλλον την "καλαμαρίστική" μιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μερόπη μου καλημέρα!
    Καταρχήν όταν μου γράφεις κυπραίικα,μην μπαίνεις στον κόπο να μου τα μεταφράζεις!
    Δεύτερον,νόμιζα ότι σου είχα αναφέρει για τη σχέση μου με την Κύπρο.Οχι,δεν ήταν έρως,απλώς δυο από τους καλύτερους φίλους των φοιτητικών χρόνων ήταν Κυπραίοι,διατηρώ επαφή μαζί τους,διαβάζουν το blog μου,δε σχολιάζουν όμως,ό ένας καθηγητής στην Κοκκινοτριμμυθιά,ο άλλος υπουργός του Χριστόφια(δεν αναφέρω τ΄όνομά του,δε χρειάζεται διαφήμιση,είναι γνωστός στο χώρο της επιστήμης του πριν γίνει υπουργός,άλλωστε τον διακρίνει η σεμνότητα),ταξίδεψα στην Κύπρο πριν από χρόνια,και κάποια στιγμή θα ξαναπάω οπωσδήποτε.
    Πώς έμαθα τα κυπραίικα;Ο ένας απ'τους φίλους αρνιόταν να μιλήσει ΄΄καλαμαρίστικα΄΄,οπότε έπρεπε να μάθουμε εμείς κυπραίικα!
    Και το κυπραίικο ΄΄σόκιν΄΄,γεγονός,όχι ανέκδοτο:-Φίλος ΄΄καλαμαράς΄΄παντρεύτηκε Κυπραία.Όταν πρωτοπήγε στην Κύπρο,μιλώντας για την οικογένειά του,ανάμεσα στα άλλα θεώρησε καλό να πει:-Εχουμε και ΄΄βίλλα΄΄ στο νησί μας!!!!!!Φαντάζεσαι σίγουρα το γέλιο που έπεσε στο κυπραίικο σπίτι....Συγνώμη για την α(νθη)θυροστομία,αλλά το θυμάμαι πάντα και γελάω!
    Νάσαι καλά που μ'έκανες και θυμήθηκα τους καλούς φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. -Vad μου,
    ναι μου το έχεις ξαναγράψει για τους φίλους σου τους Κύπριους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου αναφέρθηκα στον έρωτα.
    Άκου και τώρα ένα ανέκδοτο για τη "βίλλα".
    Ρωτά η δασκάλα τα παιδιά στο σχολείο πού περνάνε συνήθως τα σαββατοκύριακα τους.
    -Εμείς κυρία πάμε στη βίλλα μας στο Πόρτο Ράφτη, απαντά η Αννούλα.
    -Εμείς πάμε στη βίλλα μας στην Αίγινα, λέει και ο Γιαννάκης.
    Τέλος ρωτά και τον κυπριακής καταγωγής Πανίκκο.
    -Εμείς κυρία τη βίλλα μας την κουβαλάμε πάντα μαζί μας, δεν πάμε κάθε σαββατοκύριακο να τη βρούμε...
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ιιιιι
    τι ουραίου βλογ ιν τουτο
    ω ρα έτσι μιλάτε κι σεις?
    ρε μπας και είσαι s?

    εγώ πάλι ντιπ δεν ντρέπομαι να μιλούμε ετσάιας

    ούτε ο κου-κουλ εδώ που τα λέμε (future δήμαρχος of the city of marrakech)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. trol,καλωσόρισες!Δικό μας κορίτσι είσαι και συ ,οπως φαίνεται,και χαίρομαι για την επίσκεψη που μου κάνεις.Μιλούσαμε,δε μιλαμε πια ,το ξέρεις και συ,ο επικονωνιακός λόγος δεν καλύπτεται πια από παλια ιδιώματα.
    Αντε,τράβα να χαρείς τις διακοπούλες σου και όταν με το καλό γυρίσεις,εδώ είμαστε....
    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ένσταση ένσταση

    κοίτα βαντ δε λέω ότι μιλάμε κ όπως οι παλιοί αλλά έχω παρατηρήσει ότι μερικά πράγματα στην s εκφράζονται καλύτερα κ έτσι τα χρησιμοποιώ όλο και πιο πολύ όταν μιλώ κ έτσι κάνουν κ πολλοί φίλοι μου πλέον

    ναι σα χαζά ακουγόμαστε, στους down unders ειδικά, αλλά νταξ δε με νοιάζει γι αυτούς και πολύ έτσι κι αλλιώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. trol,E,σωστά,δε θα πουλήσουμε και τις ρίζες μας για να αρέσουμε!
    Καλό Δεκαπενταύγουστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος14/8/08, 6:42 μ.μ.

    Φίλε Vad, είπα να περάσω απο δώ να ευχηθώ καλό Δεκαπενταύγουστο και καλές διακοπές.
    Τα λέμε σε κανα 10ημερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φίλε elgrecogr,όπου κι αν πας,να καλοπεράσεις!
    Καλό Δεκαπενταύγουστο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή