Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, αναρτώνται με πόνο ψυχής! Υπαίθρια εργαστήρια κατασκευής πλίνθων! Υλικά, λάσπη του Νείλου και μισοχωνεμένη κοπριά! Οι συνθήκες κάτω απ' τον ήλιο απερίγραπτες!
Και μετά το μεροκάματο ο καβαλάρης και το άτι του δροσίζονται στο ποτάμι και παίζουν στην αμμουδιά του Νείλου.Πλησιάζουμε στη συμβολή των δύο Νείλων
Η διαφορά στα χρώματα του νερού χαρακτηριστική. Αριστερά ο υποθετικά Γαλάζιος, δεξιά ο δήθεν Λευκός Νείλος.
Η βόλτα στο Τούτι τελείωσε. Επιβιβαστήκαμε στη βάρκα για να περάσουμε στο Μπάχρι (North Khartoum), στην άλλη πλευρά του Γαλάζιου Νείλου.
Συντροφιά άριστη στην περιήγηση και όχι μόνο, ο εκλεκτός φίλος Νικήτας. Δικές του πολλές από τις φωτογραφίες. Ένα απλό "ευχαριστώ" είναι λίγο...πολύ λίγο!
Και μετά το μεροκάματο ο καβαλάρης και το άτι του δροσίζονται στο ποτάμι και παίζουν στην αμμουδιά του Νείλου.Πλησιάζουμε στη συμβολή των δύο Νείλων
Η διαφορά στα χρώματα του νερού χαρακτηριστική. Αριστερά ο υποθετικά Γαλάζιος, δεξιά ο δήθεν Λευκός Νείλος.
Η βόλτα στο Τούτι τελείωσε. Επιβιβαστήκαμε στη βάρκα για να περάσουμε στο Μπάχρι (North Khartoum), στην άλλη πλευρά του Γαλάζιου Νείλου.
Συντροφιά άριστη στην περιήγηση και όχι μόνο, ο εκλεκτός φίλος Νικήτας. Δικές του πολλές από τις φωτογραφίες. Ένα απλό "ευχαριστώ" είναι λίγο...πολύ λίγο!
Καλησπέρα VaD,
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί τους λένε "μπλε" και "λευκό" Νείλο; Το νερό πίνεται; Μπορείς να κολυμπήσεις εκεί;
Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλή παρέα για να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου. Για εμάς που είμαστε στο εξωτερικό και για εσένα ειδικά που λόγο χώρας είσαι ζεις σε πιο κλειστή κοινωνία, είναι απαραίτητο!
Τα χαιρετίσματα μας στο φίλο Νικήτα και πολύ καλές οι φωτογραφίες του!
Καλό βράδυ!
ndn,Kαλή σου μέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ο Γαλάζιος και ο Λευκός Νείλος στη διαδρομή τους μέσα απ'την έρημο μεταφέρουν χιλάδες τόννους λάσπης,επομένως θα έλεγα οτι η ονομασία τουλαχιστον στη διαδρομή τους μέσα στο Σουδάν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα,η λάσπη τους δίνει μια διαφορά χρώματος η οποία φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με το λευκό και το γαλάζιο.
Οι ντόπιοι πίνουν νερό απ'το ποτάμι,ο καβαλάρης της φωτογραφίας ,βουτώντας να δροσιστεί,χόρτασε και τη δίψα του!
Οσον αφορά την ύδρευση το νερό του ποταμού μεταφέρεται στα υδραγωγεια,χλωριώνεται και για σπιτική χρήση απαραίτητα χρησιμοποιούμε φίλτρο.Για βουτιά στο Νείλο ομολογω δε δοκίμασα,προτιμώ την πισίνα!
Από καλή παρέα΄΄Δόξα τω θεω΄΄,συμφωνώ μαζί σου,στοιχείο απαραίτητο!Ο φίλος Νικήτας,άριστη παρέα,σίγουρα διάβασε τα
χαιρετίσματα σου,γιατί είναι φαν του blog,δυστυχως μου φεύγει για ψυχρά κλίματα,πάει Ρωσία!
Ασε με τώρα,πάω Θεσσαλονίκη,έρχεσαι;
Κάτω από τον ήλιο και όλα με τα χέρια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα και εγώ τις ίδιες απορίες για τις ονομασίες του Νείλου και δεν γνώριζα ότι πίνουν το νερό του!
Οι φωτογραφίες του Νικήτα πολύ καλές, μεταφέρουν το κόπο των ανθρώπων και ειδικά το παιγνίδι με το άλογο πολύ καλό!!!
Μου λύθηκε και η απορία για το ΑΠΟΥΡΩ!!!
Πάμε για τον επόμενο σταθμό!
Καλημέρα!!!!
Πολύ ωραία η ενημέρωσή σου αυτή και οι πληροφορίες σου για το Λευκό και Γαλάζιο Νείλο. Και εγώ τώρα έμαθα ότι πίνεται το νερό του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα και εγώ θα απέφευγα να κολυμπήσω στα νερά του!
Έχει κροκόδειλους;;
Ή ρωτάω βλακείες??!!
Καλό μεσημέρι vad!
Σου άφησα και ένα συμπληρωματικό σχόλιο στην προηγούμενή σου ανάρτηση.
Φίλε Μαρκόνι,ο Νείλος είναι ο ζωοδότης τους!Αν δεν υπήρχε,η περιοχή θα ήταν ακατοίκητη!Ακόμα και όταν πλημμυρίζει ο ποταμός,ξέρουν πως ,υποχωρώντας τα νερά, προλαβαίνουν δυο και τρεις σοδειές μέχρι την επόμενη πλημμύρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ταξίδι συνεχίζεται...
Καλή σου μέρα
Μαριάνα,καμια ερώτηση άγνοιας δεν είναι βλακεία!Νότια του Χαρτουμ υπάρχουν μεγάλα φράγματα και στους δύο Νείλους,για αξιοποίηση των υδάτων,έτσι εμποδίζεται το πέρασμα των κροκοδείλων προς τα βόρεια,οπότε στο Χαρτουμ τους βλέπουμε μόνο σ'ενα υποτυπώδες μουσειο φυσικής ιστορίας για το οποίο θα γράψω αργότερα.Για κροκόδειλους ψάξε απ'το φράγμα του Ασουάν και πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!!!
και μετα παραπονιομαστε εμεις ..τι να πουν και αυτοι οι ανθρωποι..
ΑπάντησηΔιαγραφήθυμαμαι αντιστοιχα περσι που ημουν κινα εμεις ειμασταν καλεσμενοι στα ανακτορα και διπλα μας οταν λεμε φτωχεια ρε παιδια αλλο πραγμα ..αισθανθηκα πολυ ασχημα..
δεν φανατζεσαι
οι φωτο πολυ καλες
Καταπληκτικό! :D Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, κάποτε ήμουν σε μία ερευνητική ομάδα (μεγάαααλη ιστορία) που ένα από τα πράγματα που κάναμε ήταν να φτιάχνουμε πλινθους! Υπέροχη εμπειρία. Αν ξεθάψω από κάπου τις φωτογραφίες θα τις ποστάρω :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
skouliki μου,καλη σου μέρα!Ετσι αισθάνθηκα και γω όταν πρωτοβρέθηκα στο Χαρτούμ,αυτή η αίσθηση δε μου φεύγει ποτέ!Η καλύβα του Καραγκιόζη και το σεράι του πασά δίπλα-δίπλα!Χαίρομαι πάντως που με διαβάζουν νέοι με ιδιαίτερη ευαισθησία!Νασαι καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα VaD. Πολύ ενδιαφέρουσα η ξενάγηση. Αν μπορείς να βαλεις και ενα μικρο χαρτη για να προσανατολιζομαστε στο μελλον, το ταξιδι θα ειναι πιο πλήρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν τοσοι ελληνες στο Χαρτουμ για να συντηρειται ελληνικο σχολειο; Θα μας γράψεις καποια φορά για την ελληνικη παροικια του Χαρτουμ; Πώς ζείτε σε σχέση με τους ντοπιους; Ποσοι εισαστε; Ποια η μεση οικονομικη κατάσταση των ελλήνων; Και εκατονταδες άλλα πράγματα που θελω να ρωτήσω..
Χαιρετισμους στον Νικητα και πες του οταν παει Ρωσσια να μας στέλνει ανταποκρισεις από κει.
Μαρία μου,όσο κι αν προσπαθώ να αποδώσω την πραγματικότητα με εικόνες,άλλο να τα ζεις από κοντά!Ο εργάτης που ανακατεύει τη λάσπη,σε άλλο εργαστήρι,ήταν χωμένος σε λακούβα ΄μεσα στη γη,για να μην αναγκάζεται να δουλεύει σκυφτός!Και δούλευε τη λάσπη με τα χέρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου cynical,γούρι του blog μου,'οπως πρόβλεψε ο φίλος ndn,o χάρτης ειναι προγραμματισμένος για την επόμενη ανάρτηση.Επίσης όλα τα θέματα που θίγεις είναι έτοιμα.Υπομονή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι τόσα πολλά που φοβάμαι μήπως κάποια στιγμή σας κουράσω!
Ο Νικήτας με διαβάζει ανελλιπως οπότε η παράκλησή σου μεταβιβάστηκε αυτομάτως.
Καλό απόγεμα....
νομιζω οτι σημερα μου λυθηκαν πολλες αποριες vad! πρωτα απο ολα να εκφρασω τα σεβη μου εδω, και δευτερον ανπω για το ποστ αυτο πως ειναι σα να βλεπω ντοκιμαντερ στο ΣΚΑΙ!! ευγε!ειδικα οι διαδικασια κατασκευης πλινθων, απο εκει θα ηθελα μερικες φωτογραφιες ακομη.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα.
Ζωντανοί Ψίθυροι,καλώς ήρθες με τη ζωντάνια σου!Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες στο αρχείο,απλως σκέφτηκα οτι πολλες φωτογραφίες με το ίδιο θέμα ίσως κουράζουν.θα προσπαθήσω να φωτογραφίσω την ορνιθοπανίδα του νησιού όταν πέσει ο Νείλος και θα κάνω νέα ανάρτηση με θέμα το Τούτι,το χειμώνα με το καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ...
Για εμάς εδώ, ένα όμορφο οδοιπορικό φαντάζει... για τον κόμο εκεί κάτω όμως βαρύ το τίμημα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εδώ όμως οι συνθήκες εργασίας πριν πολλά χρόνια (απ' όσα ακούμε από τους παλαιότερους) δεν ήταν καλύτερες,αν εξαιρέσουμε βεβαίως τα βασικά προβλήματα του νερού και της μεγάλης ζέστης.
Τις ευχαριστίες μας τόσο στο Νικήτα, όσο και σε σένα
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Γλαρένια μου,καλή σου μέρα!Εχεις δίκιο για συνθηκες εργασίας που έζησαν οι παλιότεροι,αλλά όχι στον 21ο αιώνα!Και γω,παιδί αγροτικής οικογένειας,έσπειρα καλαμπόκι με ξυλάλετρο(βιργάλιτρου,θα τόλεγε ο ΑΠΟΥΡΩ),Πρόλαβα θερισμό με δρεπάνι,έφαγα παιδικά καλοκαίρια στα καπνοχώραφα,θυμάμαι ακόμα να φκιαχνουν μακριά απ'το χωριό καλύβες με λασπη και βέργες,αλλά όχι τώρα πια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως το λες:Ενα όμορφο οδοιπορικό αλλά.....,αυτό το ΄΄αλλά΄΄με προβληματίζει,γιατί όπως θα ξέρετε και συ και ο Γλάρος σου(τα χαιρετίσματά μου!),η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια και χειρότερη σ΄όλη την Αφρική και δεν αλλάζει εύκολα!Συμφωνα με κάποια έρευνα,με τους ρυθμούς που΄΄τρέχει΄΄ η Αφρική,φα φτασει στο σημερινό επίπεδο της Ευρωπης σε 135 χρόνια!Και μεις,αναφέρομαι στ ενδιαφέρον των παγκόσμιων φορέων,άσε καλύτερα...
Καλό τριήμερο....
Αγαπητοί @φίλοι,με την άδειά σας θα λείψω για ένα τριήμερο!Λεω να πιάσω τα ΄΄ζεστά΄΄ψηλά βουνά!Πού θα πάω;Μα η απάντηση,για τους γνώστες της ευρυτερης περιοχης βρίσκεται στις λίγες σειρές που διαβάζετε!Τα ξαναλέμε την Κυριακή το βράδυ!Κι αν καποιος σκεφτεί,τι μας ενδιαφέρει,ρε vad,πού πας και τι κάνεις,έχει απόλυτο δίκιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ...
Καλά να περάσεις, όπου και να βρεθείς
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Vad
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλαξα τα χρωματα στην Αψινθο.Χθες πριν να διαβασω τα σχολια σου στο Μαρκονι.
Εχω συζυγο που εκανε περυσι ανασκαφες στην Αλεξανδρεια.
Ο Νειλος ειναι μια ατελειωτη διαδρομη, ονειρικη για τον επισκεπτη,πηγα εκει πολλες φορες.
Ολα αυτα ειναι συμπτωσεις ε?
Λες?
την καλημερα μου
Καλές πορείες στα βουνά, VaD. Μην ακούς τι λεει ο NdN για ποδαρικά και τέτοια. Με αγχώνετε με το φορτίο που μου ρίχνετε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜολις ειδα τις φωτογραφίες σου πριν φύγω για τα καρουλια(you know karoulia!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι για μην παραπονίεμαι.
Υπαρχουν και χειρότερα!
Καλο Σ.Κ.
Γλαρένια μου,οι ευχες σου έπιασαν τόπο,καλοπέρασα!Μια που απολαμβάνουμε τη θάλασσα καθε μέρα,ειπα να πιάσουμε τα βουνά..Βόρεια της Εδεσσας στα Λουτρά Πόζαρ από περιέργεια,όχι από ανάγκη,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι επίσκεψη στην Αρχαία Πέλλα,αν μπορέσω θα ετοιμάσω σχετική αναρτηση.
Καλή εβδομάδα....
faraona,καλώς ήρθες στα μέρη μου!Είδα την αλλαγή ΄΄στον΄΄(έτσι τον έλεγε η γιαγιά μου,πού τον ήξερε;άγνωστο!)ΑΨΙΝΘΟ,επιφυλάσσομαι για επίσημη επίσκεψη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αρχαιολόγος-σύζυγος υποθέτω ότι είδε και έζησε όσα δε βάζει ο νους κανενός επισκέπτη της Αιγύπτου!
Με αφορμή τον αρχαιολόγο σύζυγο θυμήθηκα την Αγκάθα Κρίστι η οποία,'οταν ρωτήθηκε γιατί παντρεύτηκε αρχαιολόγο,απάντησε:Γιατι ήξερα ότι όσο πιο πολύ γερνούσα τόσο πιο όμορφη θα μ'έβρισκε!!!
Εκπληκτική απάντηση,δε βρίσκεις;
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ....
Φιλη cynical,ευχαριστώ,οι πορειες στα βουνά τέλειωσαν,οι βουτιές σε κάθε είδους νερά συνεχίζονται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαρος και άγχος;γιατί;καλύτερα να σε λένε γούρι παρά΄΄Μητσοτάκη΄΄!Το σκέφτεσαι ακόμα;
κΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ....
Νίκο,από καρούλια δεν έχω εμπειρία,νερά δεν είχαμε,αλλά από΄΄τυράννια΄΄ άλλο τίποτα....
ΑπάντησηΔιαγραφήVad
ΑπάντησηΔιαγραφήη Αγκαθα ηξερε πολυ καλα και τι εκανε και τι ελεγε.Χαχαχα!!
τα φιλια μου
συνεχιζεις να μας ταξιδευεις ωραια
ΑπάντησηΔιαγραφήzouri1,Και ειναι πολύ μακρυ ,ατέλειωτο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και καλή εβδομάδα
Eκπληκτικές οι φωτογραφίες σου φίλε μου. Με κάνεις να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι εκεί. Πάντως ένα πράγμα που δεν θα ξεχάσω στη ζωή μου είναι οι μύγες. Τόσες μύγες Θεέ μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τους φτάνουν οι άθλιες συνθήκες που ζουν οι άνθρωποι δεν τους φτάνει που δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις υποδομές στις περισσότερες περιοχές, έχουν κι αυτές τις εκατομμύρια μύγες γύρω τους!
Φιλιά και μια κοραλένια αγκαλιά.
Υ.Γ. Ανυπομονώ για λουτρά Πόζαρ!! Έχω ακούσει διάφορα και θέλω να πάω κάποια στιγμή.
zanzibar,καλώστηνα,και να ξαναφύγεις...για διακοπές εννοώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό μύγες δόξα τω θεώ,ευτυχως εκει που ζούμε η καθαριότητα είναι υποδειγματική,οπότε τη γλυτώνουμε!Για Πόζαρ ίσως αύριο!Και φυσικα ακολουθει ο΄΄θ'κ'ος μας΄΄ο ΑΠΟΥΡΩ,ολα με τη σειρά!
Καλή σου νύχτα....
Το Ποζαρ ειναι διπλα απο το χωριο της μητερας μου.Το Μοναστηρακι,αν εχεις ακουστα
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν λες νεοι αναφερεσαι στα 32 γαματα χρονια μου ? αχαχαχ
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλε μην υπερβαλουμε και ολαςςς
επισης για παραπανω στοιχεια μου επιτρεπεις
Ο Ποταμός Νείλος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στη γη (6,695 χιλιόμετρα) και αποτελείται από 2 μικρότερους ποταμούς: το Λευκό Νείλο και το Γαλάζιο Νείλο. Η κύρια πηγή του Λευκού Νείλου είναι η Λίμνη Βικτώρια, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Ταζανία, την Ουγκάντα και την Κένυα, ενώ ο Γαλάζιος Νείλος ρέει από τη Λίμνη Τάνα στην Αιθιοπία.
Zourie Iππε,πατρίδα και συ;Χαίρομαι ιδιαίτερα,είδα την πινακίδα για Μοναστηράκι,αλλά δεν έκανα παράκαμψη,την επόμενη φορά σίγουρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μου Skouliki,μου επιτρέπεις να παρεκτραπώ;Αντε,μη μου ξεφύγει καμιά βαρια κουβέντα!Ειμαστε όσο φαινόμαστε,το δείχνει η ζωντάνια σου,που πιστεύω ότι δεν είναι προσποιητή!Και φυσικά στη Γεωγραφία παίρνεις ΑΡΙΣΤΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρήκα Βαγγέλη και καλορίζικο το μπλογκ! Σ'ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τη γειτονιά μου, που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε. Θεωρώ πολύτιμη την εμπειρία σου από το ταξίδι αυτό κι έκανες πολύ καλά να την μοιραστείς μαζί μας. Προσωπικά, αν πήγαινα κάποτε στην Αίγυπτο, θα έγραφα ένα βιβλίο, ένα μυθιστόρημα "γυρισμένο" σε κείνους τους τόπους. Η γιαγιά μου ήταν Αιγυπτιώτισσα και μάλλον κάτι έχει κληροδοτήσει στο αίμα μου, γιατί νιώθω ένα δέος για τη χώρα αυτή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά και πάντα τέτοια!
maria tzirita,καλώς ήρθες στη γειτονιά μου!(Βασίλης βέβαια και όχι Βαγγέλης,αλλά δεν πειράζει!).Στην Κύπρο έχω καλους φίλους,θα μου μείνει αξεχαστη η εμπειρία μου εκεί,και στο δικό σου Τολό πέρασα θαυμάσιες διακοπές πριν δυο χρόνια!Με δεδομένη την ενασχόλησή σου με το διάβασμα,τολμώ να σου συστήσω,αν δεν το έχεις διαβάσει,το μυθιστόρημα του Αιγύπτιου Αλάα αλ Ασουάνι΄΄Το μέγαρο Γιακουμπιάν΄΄.Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Ναγκιμπ Μαχφούζ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για τις ευχές,χαίρομαι που θα σ'έχω παρέα στο ταξίδι μου...
Θα το γυρέψω το βιβλίο ΒΑΣΙΛΗ (συγνώμη!)...!!! Μέσα από τα μυθιστορήματα ζω κι εμπνέομαι...Σ'ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήSudanational Geographic εισαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες φωτογραφίες.
Καλημέρα VaD!! Απερίγραπτη εμπειρία!!! Μας ταξίδεψες!
ΑπάντησηΔιαγραφή