Γκίστα, το πιο γλυκό φρούτο που έχω δοκιμάσει ποτέ!Το εξωτερικό περίβλημά του θυμίζει κάπως κουκουνάρι πεύκου
ή άγουρο καρπό μανόλιας.
Το ανοίγουμε, με μικρό κουταλάκι τρώμε το εσωτερικό του,
το οποίο περιβάλλει τα κουκούτσια, τους σπόρους, οι οποίοι βέβαια δεν τρώγονται.
Είπαμε και το κουκούτσι αμύγδαλο, αλλά όχι να τρώγεται κιόλας!
Είναι εποχιακό φρούτο, γι αυτό ό,τι προλάβουμε...
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες στον πάγκο της κουζίνας δε διεκδικούν δάφνες καλλιτεχνικές.
Η μανόλια είναι ευγενική προσφορά της συν-ξενιτεμένης συμπλογκέρισας, της καλής συνιστολόγου Artanis, την οποία βέβαια ευχαριστώ θερμά.
ή άγουρο καρπό μανόλιας.
Το ανοίγουμε, με μικρό κουταλάκι τρώμε το εσωτερικό του,
το οποίο περιβάλλει τα κουκούτσια, τους σπόρους, οι οποίοι βέβαια δεν τρώγονται.
Είπαμε και το κουκούτσι αμύγδαλο, αλλά όχι να τρώγεται κιόλας!
Είναι εποχιακό φρούτο, γι αυτό ό,τι προλάβουμε...
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες στον πάγκο της κουζίνας δε διεκδικούν δάφνες καλλιτεχνικές.
Η μανόλια είναι ευγενική προσφορά της συν-ξενιτεμένης συμπλογκέρισας, της καλής συνιστολόγου Artanis, την οποία βέβαια ευχαριστώ θερμά.
Ετσι όπως το βλέπω θα ήταν ωραίο και αποξηραμένο σε ένα δίσκο σαν διακόσμηση δεν ξέρω όμως αν διατηρεί τα χρώματα του ζωντανά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο φρούτο πάλι και τούτο:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Βασίλη και καλό ΣΚ,απολαμβάνοντας το,κατά που μας λες,υπέροχο γκίστα!
Και κουκουτσάτο "ΓΚΊΣΤΑ" έχω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν γυναικειο Σουηδικό όνομα ακούγεται!!!
Καλημέρα και καλή απόλαυση.!!
Πολύ ωραίο φαίνεται. Γιατί δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει υπολογιστή να μπορούμε να δοκιμάζουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε καλέ, "συνιστολόγος"...
ΑπάντησηΔιαγραφή(Αυτό πάλι τί είναι;)
Μάλλον για νεολογισμός μου φαίνεται, κύριε φιλόλογε...
(:-)
Ενδιαφέρον φάινεται το φρουτάκι, μου έβαλες ιδέες για τα "δικά" μας φρούτα, εδώ...
Όταν έρθει ο καιρός τους βέβαια...
Σε φιλώ, καλό Σ/Κ να έχεις...
Εμένα πάλι γιατί μου φέρνει σαν αγκινάρα αποξηραμένη;
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα
από θερμίδες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πως δεν έφθασε και στην Ελλαδα; όπως τόσα άλλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω να τα δοκιμάζω όλα...
Ναι η τεχνολογία είναι πολύ πίσω, ούτε αρώματα ούτε γεύσεις ταξιδεύουν μέσω οπτικών ινών.. που θα πάει όμως;
αααα θέλω κι εγώ να δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου έδωσες ιδέα :)
καλό σ/κ
χχχ
Ω!!!!ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ.ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
Αποκλειστικά Σουδανέζικο φρούτο??
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε το έχω ματα-δει ούτε το έχω ματα-ακούσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αποικιακό ή εδώδιμο?
(Θυμάσαι τις ταμπέλλες "εδώδιμα-αποικιακά")?
Πάνε. Αντικαταστάθηκαν και αυτές
από "super market"
Καλή σου ημέρα ΑΠΟΥΡΩ και καλό Σαββατοκύριακο.
Σουδανέζικο προφανώς φρούτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Γκούγκλη δεν το βρήκα. Μήπως έχει διαφορετική ονομασία;
Η σάρκα του πάντως μοιάζει με άλλου εξωτικού και πολύ αρωματικου φρούτου
ΜΠΡΑΒΟ να μας μιλάς για πράγματα που γενικώς δε γνωρίζουμε
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ωραία φρούτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚράτα αυτούς τους σπόρους,
όταν έρθεις το καλοκαίρι να τούς
φυτέψουμε στα ισιώματα...
Παρέξενο το φρούτο. Δεν ξέρω από γεύση, αλλά από εμφάνιση δεν σε προιδεάζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει κάτι αφρικανικά μαγαζιά στο Λονδίνο, για να δω αν θα το δω πουθενά!
Ααααλο φρούτο??
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το ξέρω μάτια μου!
Όταν συναντηθούμε κανόνισε να'χεις μαζί του τέτοια και'γω θα σε πάω στις ξακουστές "λουκουμιές" του νησιού!!
Καλό ΣΒΚ να'χεις!
Ωραίο δεν ξέρω αν είναι, αλλά αφού είναι γλυκό θα το δοκιμάζαμε αν γινόταν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά και το είπες, πάμε για ένα πιάτο μήλα πορτοκάλια τώρα και το γκίστα στην φαντασία μας.
Καλό βράδυ.
Στο πολύ ωραίο blog σου έχουμε δει όλα τα εξωτικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλωνω οτι πρωτη φορα το βλεπω
ΑπάντησηΔιαγραφήπρωτη φορα το ακουω
πρωτη φορα που ακουω τετοιο φρουτο !
μα τελικα !!! τι κανω??
θα παω σουπερμαρκετ
Γιαγιά Αντιγόνη,Καλημέρα,όχι δεν ξεραίνεται,ωριμάζει πολύ γρήγορα και "μουχλιάζει" εξωτερικά,άσπρη μούχλα,σαπίζει...
ΑπάντησηΔιαγραφήEva Neocleous,Εύα μου,δεν το απολαμβάνω πια,πέρασε η εποχή του,του χρόνου ξανά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα στην Κύπρο μου...
Κατερίνα Ζηκούλη,α,πια,εσύ παρα-προόδευσες,Κατερίνα μου!Ακου υπολογιστής-δοκιμαστής:)Εδώ που τα λέμε καλό θάτανε,δε θάχα στερηθεί τόσα χρόνια τα κεράσια Κολινδρού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα...
yiohan,μπα ,δε θα τ'ακούσεις στις ελληνικές λαϊκές,δεν προλαβαινει να φτάσει,ειναι πολύ ευαίσθητο,χακάει ευκολα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλαή σου μέρα...
Artanis μου,δε δημιούργησα εγώ το νεολογισμο,προέκυψε,συν-μπλόγκερ,συνιστολόγος,καλο ειναι,
ΑπάντησηΔιαγραφήμ' αρέσει:)
Αντε,περιμένω Μαορί-φρουτα:))
Καλημέρα στο νοτιά...
ΦΟΥΛΗ μου,εχεις δίκιο,αλλά όχι αποξηραμενο,ειπαμε,ειναι πολύ ευαισθητο φρούτο,δεν ξεραίνεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα στο νησί...
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ,@φίλε,ε,κάλμα,να μη μετράμε και τις θερμίδες των φρούτων,τόσο πολύ παράφαγες στις γιορτές!:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦρούτο και θερμίδες δε νομίζω ότι συμβαδίζουν...
Καλή σου μέρα...
ΑΜΑΝΤΑ μου,άλλη από κει,
ΑπάντησηΔιαγραφήπου ονειρεύεται τη μυρουδιά της γκίστας μέσω οπτικών ινών:)))
Μια-δυο μέρες κομμένο απ'το δεντρο και χαλάει,οπότε στην Ελλάδα δε θα το δεις...
Καλημέραααα...
Ε,allora,ούτε και συ θα δοκιμάσεις,είσαι μακριά,δεν προλαβαίνει να φτάσει...Κρίμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒonjorno!(Καλά το γράφω;)
JK,ούτε εγώ ,φίλε Σκρουτζάκο,πού να το ξέρουμε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα...
jamanfou μου,καλημέρα,δεν ξέρω, μάλλον γενικώς τροπικό φρούτο ειναι, στο Νότιο Σουδάν,δε βρήκα πουθενά πληροφορίες γι αυτό...
ΑπάντησηΔιαγραφήfractal,Εδώδιμα-Αποικιακα:)),πώς δεν το θυμάμαι,ευτυχως εξαφανίστηκε αυτή η βλακεία,κι αν δεν το ξαναείπανε μπακάλικο,τουλάχιστον σε πρωτη φάση αντικαταστάθηκε από την καλύτερη λέξη "Παντοπωλείο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μέρα νάχεις...
Γλαρένια μου,φρούτο του Νότιου Σουδάν ειναι,στο Βορρά δε φυτρώνει το δέντρο,αρα τροπικο ειναι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γω δε βρηκα καμιά πληροφορία...
Αφού σας αρέσει,θ'ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια σχετικά θέματα...
Καλημέρα στη Γλαρο-οικογένεια...
Frezia μου,σε πρόλαβα,έφερα κάποτε στην Ελλάδα σπόρους,μέσω ενός φίλου τους έστειλα σε θερμαντήριο,δεν ξέρω τι απέγινε,αν φυτρωσαν ή όχι..
ΑπάντησηΔιαγραφή-Όχι στα Ισιώματα,εγώ ειμαι παιδί της Δουπόντσας:))Οταν θα γράψω αφιέρωμα στην αγαπημένη μου Δουπόντσα,μην το διαβάσεις:)))
Αι στο καλο σου,τι μου θύμισες πάλι...
NdN,Λονδρέζε φίλε,όντως η εμφάνισή του δε...συγκινεί,αλλά από γευση,άλλο πράμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε νομίζω να το βρεις στο Λονδίνο,ειναι ευαίσθητο,δε μεταφέρεται τόσο μακριά,αλλά πάλι δεν ξέρω,τα νεο-πατριωτάκια σου,οι παλαιοαποικιοκράτες ίσως το μεταφέρουν,περιμένω να μου πεις...
Zoyzoy,Aρμενάκι,όσο θα βρω εγώ "λουκουμιές",άλλο τόσο θα δοκιμάσεις και συ γκίστα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρααααα....
Thalassenia μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήμήλα;;;;Γκρρρρρ:)))
πορτοκάλια;;;;Γκρρρρρ:))
Γκίστα,παιδί μου,και μάνγκο και μπανάνα,και γκαουάφα,και παπάγια,και αμπου-χαμίρα,για κάποια απ' αυτά θα γράψω αργότερα...
Καλή μέρα ευχομαι...
Greek Rider,σ'ευχαριστώ,φίλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι εξωτικά,απλώς δειγματα ενός άλλου κόσμου,τον οποίο ούτε κι εγώ φανταζόμουν...
Κι έχουμε δρόμο ακόμα...
Καλή μέρα νάχεις...
Skouliki μου,λυπάμαι πολύ που δε θα το βρεις στα σούπερμαρκετ του...Κολωνακίου, απ'όπου ψωνίζεις:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνουμε,θα το υποστεις κι αυτό,στη ζωή δεν μπορείς να τάχεις όλα,και Κολωνάκια και γκίστες δε γίνεται:)))
Καλημέρα, καλο μου...
Γράψε να μορφωθούμε, τι ανταποκριτής είσαι. Το γκαουάφα πάει με τσίπουρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω ανάρτηση όχι απάντηση.
Καλημέρες θαλασσένιες.
Όσο ζω μαθαίνω. Να λοιπόν που έμαθα σήμερα ότι υπάρχει και φρούτο γκίστα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αλλά κεράσια έχουνε?χαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως για να ετοιμάζεις την συνέχεια των τροπικών σίγουρα θα μας πέσουν τα σάλια φαντάζομαι...
Φέρε κανα κουκούτσι να φυτέψουμε...
Ο μπλογκοπερίπατός μου σήμερα, είναι απ ότι φαίνεται εκπαιδευτικός! Μιά η αρτάνις και τώρα εσύ, με μάθατε καινούρια πράματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτην καλησπέρα μου κουμπάρε μου :)
Οπτικά λίγο.... αποκρουστικό, αλλά προφανώς σε αποζημιώνει η γεύση του!!
ΑπάντησηΔιαγραφήVaD
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό φαίνεται.
Στην Ελλάδα μπορεί να ζήσει?
Πολύ μ΄αρέσουν όλα τα παράξενα κι εξωτικά φρούτα.Αυτό το βλέπω για πρώτη φορά και δεν νομίζω να το βρω ούτε στην Γερμανία.Κρίμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήMοιάζει λίγο με φραγκόσυκο ή βλακεία είπα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνιστώ-λόγε Βαδιε σε πληροφορώ οτι στην Ταϊλάνδη μου φέραν ενα πιάτο με κατι φρούτα που δεν ήξερα πώς τρώγονται... το μέσα τρώνε ή το έξω ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελάθηκα.
Ενα απο αυτά έμοιαζε με αυτο εδω, την γκίστα αν και δεν το'χω ξανακούσει ποτέ, μάθε θερμίδες γιατι ο Καπ-Κουμ μάλλον πάχυνε :)
πόσες θερμίδες έχει?
ΑπάντησηΔιαγραφήκοίταξα τον θερμιδομετρητή...αλλά δεν το έχει!
Κλασσική Γλαυξ!
Thalassenia μου,Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήδε θα με κάνετε και ρεπόρτερ στα...γεράματα:)))
Τσίπουρο και γκαουάφα;;;Θα επιληφθώ του θέματος εν καιρώ,το καλοκαίρι με το καλο:)
Καλη εβδομάδα και πάλι...
Mερόπη μου,να πω το κλασικό
ΑπάντησηΔιαγραφή"...αεί διδασκόμενοι";;
Είδες ο πονηρός παρέλειψα το πρώτο μέρος του γνωμικού,δε μας βολεύει:)))
Καλή εβδομάδααααα....
Γεωργία μου,πατριώτισσα,κεράσια;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην παίζεις με τον καημό μου κι έχω χρόνια να προλάβω κεράσια Κολινδρού:((
Τογραψα και πάλι,τα δώσαμε σε κάποιο θερμαντήριο σπόρων,αλλα δε μάθαμε το αποτέλεσμα.
Καλή εβδομάδα ευχομαι...
ELGRECO,να μαθαίνεις,
ΑπάντησηΔιαγραφήνα μαθαίνεις,ρε κουμπάρε:)
Εγώ δεν μπορώ να μάθω τίποτα απ'αυτά τα ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια που γράφεις καμιά φορά:)
Καλή βδομάδα,ρε Γιώρκο...
Λεοντόκαρδε,όντως δεν ειναι ελκυστικό στην όψη, αλλά στη γεύση,φίλε,εχει μια πρωτόγνωρη γλυκάδα,άλλο πράμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα όμως,είναι εποχιακο...
Καλη εβδομάδα νάχεις...
Aνέστης Θ. Κετσετζίδης,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σούφερνα κουκούτσια,
φίλε Ανέστη,αλλά πέρασε η εποχή της γκίστας,δε βρίσκω τωρα.
Εγραψα και πιο πάνω,έδωσα για δοκιμή,αγνοώ το αποτέλεσμα.
Να βάλουμε δένδρα γκίστας δίπλα στα μελίσσια;Καλό πείραμα θάτανε...
Καλή εβδομάδα...
Mάτα μου,ψάξε και πες μου,αλλά δε νομίζω ότι θα το βρεις,ειναι πολύ ευαίσθητο,χαλάει ευκολα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και καλα ξεμπερδέματα με τα κρύα του Βορρά...
marianaonice,Mαριάνα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ειναι βλακεία να ρωτάμε,αλίμονο...
Οχι,δεν έχει καμιά σχεση με το φραγκόσυκο,είναι μοναδικό φρούτο,δε νομιζω να υπάρχει παρόμοιο...
Εύχομαι καλή εβδομάδα...
Tζονάκος,έλα,ρε,φαγωθήκατε με τα κιλά του συνανθρώπου σας,να κοιτάτε τα δικά σας,αντε μπράβο:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦρουτάκι του Θεού ειναι μωρε,
τι θερμίδες νάχει,
τα φρούτα είναι λιποδιαλυτικά,
αμαν πια,με τις δίαιτές σας,παραχορτασμένοι:)))
Αντε,μετά το...κήρυγμα να ευχηθώ και Καλή εβδομάδα...
Γλαύκη μου,εδόθη απάντησις ανωτέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρότι είμαι ευγενικός από τη φύση μου,θα τ'ακούσεις και συ με τις δίαιτές σου:)
Εκεί στα...Κολωνάκια σαβουρώνετε ό,τι χαζομάρα σας σερβίρουνε στα δήθεν κυριλέ και μετά τρέχετε στα Μποντυλάνια και στις Πιλάτες:)))
Καλή σας εβδομάδα,κυρία μου,ταπεινή συγγνώμη δια τας εκφράσεις του δρόμου:)))
Δεν χρονοτριβώ με την καταγωγή και τις θερμίδες του, και ...κερνιέμαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Radio Marconi,Ασύρματε φίλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο,δοκιμάζεις τα πάντα,σαν και μενα!Βέβαια αν δε μ'αρέσει κάτι,δεν το αναζητώ ξανα,αλλά ειδικά εδώ ειναι ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλες γευσεις, όχι μόνο...κοκορέτσι:)))
Καλή βδομάδααααα...
θα θελα πολυ να το δοκιμασω. καλη μερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα μας έστελες κάνα σπόρο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπλάκσαντ,δεν το βρίσκεις,φίλε,στη Θεσσαλονίκη,ειναι πολύ ευαίσθητο φρούτο,δε μεταφέρεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο βραδάκι νάχεις...
Phlou...flis,να σου φέρω,φίλε Φλου...,να δούμε θα φυτρώσει στον Κάμπο;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ....
Φέρε κι εμένα σπόρους για τη γλάστρα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΖΟΝΑΚΟΣ,στον κατάλογο και συ,φίλε:)Θα βρω,αν και πέρασε τώρα η εποχή τους, ομως το υπόσχομαι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα μακρυνή...